Észlelik a babák a szülők szomorúságát

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Észlelik a babák a szülők szomorúságát

Egy tanulmány szerint már három hónapos korban képesek a kisbabák megkülönböztetni egymástól a szomorú és a semleges hangokat.

Másképp reagálnak a csecsemők az emberi hangokra, mint az ismeretlen zajokra
Londoni egyetemek kutatói a csecsemők agyának speciális vizsgálatakor állapították meg, hogy a kicsik érzékenyek a különböző hangulatokra. A 3-7 hónap közötti gyermekek ugyanis jobban odafigyeltek az olyan emberi hangokra, mint a köhögés vagy az ásítás, mint az ismeretlen, a víz vagy a játékok által keltett zajokra.


Sokkal fejlettebb a babák agya, mint korábban képzeltük
Evelyne Mercure, a Londoni Egyetem professzora így értékelte az eredményt: „Úgy tűnik, a csecsemők halántéki agykérge jóval fejlettebb, mint azt korábban feltételeztük. Ritkán lehet ilyen jól kimutatni, hogy már egészen fiatal korban elkezdődik az agyi területek között a feladatok megosztása.” Anna Blasi, aki a Current Biology című lap online kiadásában megjelent tanulmány másik szerzője, hozzátette: „Valószínű, hogy mindez azért alakul ki ilyen hamar, mert az emberi hang rendkívül fontos szerepet játszik a szocializációs folyamat során. A korai felismeréssel válik lehetővé például az anyanyelv elsajátítása.”


A vizsgálat segíthet az autizmus korai felismerésében is
A kutatók funkcionális mágneses rezonanciás képalkotás (fMRI) segítségével vizsgálták az alvó babák agyának aktivitását. A készülék megmutatta, hogy bizonyos ingerek esetén az agy mely része vált aktívvá. A szakemberek szerint ez a módszer akár az autizmus korai felismerésében is hasznos segítséget nyújthat.


Forrás: Medipress
 


Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2011.07.12