Ez az oka, hogy sok kismama fél, szorong a szüléstől! Mit tehetsz, hogy komplikációmentesen születhessen a kisbabád? - Pszichológus tanácsai

Végvári Edit

Babavárás

Végvári Edit


Ez az oka, hogy sok kismama fél, szorong a szüléstől! Mit tehetsz, hogy komplikációmentesen születhessen a kisbabád? - Pszichológus tanácsai Mint ahogy minden, amit a kismama érez, a szüléstől való félelem is hatással lehet a kisbabára és a közelgő szülésre. Végvári Edit pszichológus az alábbi cikkünkben azt fejti ki, hogyan hat a szorongás a szülés folyamatára. Végvári Edit pszichológus szakértőnk, - akinek egyik fő területe az anya-magzat kapcsolatanalízis - az alábbi cikkben fejti ki, hogy a kismamák szüléstől való félelme, szorongása milyen hatással van magára a szülés folyamatára. Bizonyára sok kismama átéli a terhessége végéhez közeledve ezeket az érzéseket, nekik szeretnénk útmutatást adni szakértőnk segítségével.

Mitől fél, szorong a kismama? Hogyan hat mindez a szülésre?


1.Szorongás a hamarosan bekövetkező szülés megpróbáltatásai miatt
Bár a várandósság élettani, lelki folyamatai természetes módon készítik az anyát a szülésre, a nők egy része a szülés közeledtével egyre inkább fél a rá váró megpróbáltatásoktól, ezt pedig jócskán felerősítik a rémtörténetek, amiket a környezet előszeretettel ecsetel, merő jó szándékból.

A közelgő szülés által kiváltott szorongás csökkenti a komplikációmentes szülés esélyét. A Michigani egyetem tanulmánya szerint a szorongó nők átlagosan hosszabb időt töltöttek vajúdással. A Brown Egyetem kutatása is érdekes: 50 nőt tanulmányoztak, akiknek fele várta az anyaságot és a szülést, másik fele viszont félt tőle. Minden szorongó nőnél legalább egy komplikáció fellépett a szülés során, sokszor még a babáiknál is. Azoknál az anyáknál viszont, akik nem féltek a szüléstől, egyáltalán nem voltak komplikációk.

Ez az oka, hogy sok kismama fél, szorong a szüléstől! Mit tehetsz, hogy komplikációmentesen születhessen a kisbabád? - Pszichológus tanácsai
A szorongó nők átlagosan hosszabb ideig vajúdnak
Fotó: Pixabay.com


2. Anyasággal szembeni negatív érzelmek, saját anyával való rossz viszony
A Cincinnati egyetem tanulmánya szerint az anyasággal szembeni negatív érzések és a saját anyával való rossz viszony hosszabbította meg leginkább a szülést. (Verny, 1991)

Épp ezért van létjogosultsága a várandóság alatti önismereti folyamatnak, amelynek során felülvizsgálható a hozott anyai minta, az anyakép és az anyaszereppel kapcsolatos félelmek. Befektetett energia kell ahhoz, hogy az "anyja lányából a lánya anyjává" válhasson valaki. (Leff, 2010)

Miért fontos, hogy a kismamák figyelmen kívül hagyják a környezet szuggesztív hatásait?
A szüléstől való félelem egy öngerjesztő folyamat: az önigazolást kereső agy épp a rémtörténeteket fogja meghallani. Ráadásul a kismamák befolyásolhatóbbak, hiszen másállapotban érzékenyebbek, sebezhetőbbek: minden jobban "betalál". A környezet szuggesztív hatása különösen érvényesül szülés közben, hiszen az anya eleve módosult tudatállapotban van. (Varga, Suhai-Hodász, 2002)

Pozitív emberek és biztonságérzet
Ha egyfolytában sulykolják nekünk, mennyire fáj, fájni is fog. Próbáljuk ezt kikapcsolni vagy megkérni a "károgókat", hogy pozitív üzeneteket alkalmazzanak, semmi mást. És a szülésnél jelenlévő támogató személy(ek) kiválasztásánál is fontos szempont lehet, hogy ők se féljenek a folyamattól, hiszen az idegrendszer automatikusan veszélyként regisztrálja mások félelmi reakcióit, és a szülésnél épp a biztonságérzet a legfontosabb lélektani tényező a komplikációmentes, szép szüléshez.

Irodalomjegyzék:
Leff, Joan Raphael (2010): Másállapot, A várandóság pszichológiája, Lélekkontroll sorozat, Háttér Kiadó, Budapest
Varga Katalin – Suhai-Hodász Gábor (2002): Szülés és születés, Lélektanon innen és túl, Pólya Kiadó, Budapest
Verny, Thomas – Weintraub, Patricia (1991): Nurturing the Unborn Child - A nine Month Program for Soothing, Stimulating and Communicating with Your Baby, Delacorte Press, New York


Fotó: Pixabay.com
Forrás: http://babamamakapcsolat.blogspot.hu

Végvári Edit

Babavárás

Végvári Edit


2016.10.17