Ezért is fontos, hogy sokat beszélj a kisbabádhoz már újszülött korától! Különös dologra világítottak rá a tudósok

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Ezért is fontos, hogy sokat beszélj a kisbabádhoz már újszülött korától! Különös dologra világítottak rá a tudósok A kisbabák emlékeznek az első hónapokban hallott nyelvre - ezt állapította meg egy új tudományos kutatás. Hollandul beszélő felnőtteket vizsgáltak, akiket kisgyerekként fogadtak örökbe Dél-Koreából. A tudósok most először keresték az összefüggést arra, hogy mire emlékezhetünk a babakorban hallott, de rég "elfeledett" nyelvből. Emlékeznek a babák az első hónapokban hallott nyelvre - állapította meg egy új kutatás.
Aki nagyon korán költözik más országba, elfelejti ugyan az első nyelvet, amit hallott, mégis megmarad belőle valami a kutatást végző dél-koreai tudósok szerint.

 

A babakorban hallott nyelv évtizedekkel később is előjön


Hollandul beszélő felnőttek, akiket kisgyerekként Dél-Koreából fogadtak örökbe, meglepően jó kiejtéssel tanulták újra a születési nyelvet, mondta el a BBC-nek Csijoun Csoj, a szöuli Hanjang Egyetem tudósa, aki a kutatást vezette.Az ő munkájuk az első, amely kimutatta, hogy az örökbe fogadott gyerekek születési nyelvi tapasztalatai évtizedekkel később előnyt jelentenek a hajdani nyelv megtanulásában, még ha úgy vélik is, hogy nem emlékeznek semmire.
 

A babák első hónapjaiban alapozódik meg a nyelvi tudás


- Az eredmények azt mutatják, hogy a nyelvi tudás alapjai az élet első hónapjaiban jönnek létre és újraélednek a későbbi tanuláskor - mondta a kutató.

A tanulmány során Dél-Koreából örökbe fogadott, 30 év körüli, hollandul beszélő embereket kértek arra, hogy egy rövid tanfolyam után ejtsenek ki koreai mássalhangzókat. Ezek közül sok különbözik a holland nyelvben használt mássalhangzóktól.

A résztvevők kiejtését összehasonlították olyan felnőttekével, akik gyerekkorukban nem találkoztak a koreai nyelvvel, ezután anyanyelvi beszélők értékelték a teljesítményüket.


"A babák magukba szívják, majd elraktározzák, amit hallanak"


A tanfolyam előtt a két csoport egyformán teljesített, utána azonban az örökbe fogadottak kiejtése várakozáson felül jobb volt a másik csoporténál. Nem volt különbség azok között, akiket hat hónapos koruk előtt, valamint akiket 17 hónapos koruk után fogadtak örökbe, vagyis nem számított, tudtak-e már beszélni valamennyire, amikor új nyelvi környezetbe kerültek.A kutató szerint eredményeik a szülőknek szóló üzenetet is hordoznak - és nem csak az idegen nyelvekre vonatkozóan.

- Ne felejtsük el, hogy a nyelvtanulás az élet igen korai szakaszában kezdődik, az alapok az élet első hónapjaiban keletkeznek, ahogy kutatásunk is mutatja. Beszéljenek annyit a babákhoz, amennyit csak lehet, mert ők magukba szívják és elraktározzák, ami hallanak - magyarázta.

A tanulmány a Royal Society Open Science című tudományos lapban jelent meg.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay, Rawpixel

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2017.02.06