Ezért olyan veszélyes és káros az otthoni trambulin - Brutális gyerekbalesetekről számolt be a gyereksebész

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Ezért olyan veszélyes és káros az otthoni trambulin - Brutális gyerekbalesetekről számolt be a gyereksebész Hogy miért olyan veszélyes az otthoni trambulinozás? Dr. Kőnig Róbert ezzel foglalkozik legfrissebb Facebook-posztjában. Ha te is vettél a gyermekednek, vagy tervezed a megvásárlását, olvasd el mindenképp. Hogy miért olyan veszélyes az otthoni trambulinozás? A népszerű gyermeksebész, Dr. Kőnig Róbert ezzel foglalkozik legfrissebb Facebook-posztjában. Ha te is vettél a gyermekednek, vagy tervezed a megvásárlását, olvasd el mindenképp.

"Jómagam legszívesebben BETILTANÁM az összes trambulint! Azt is, amit már megvettek..." - kezdi Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a posztját, mert úgy látja, mintha manapság a szülők egyre több trambulint vásárolnának otthonra - ez pedig nagyon megnövelte az utóbbi két hónapban a gyerekbalesetek számát.

Ezért olyan veszélyes és káros az otthoni trambulin - Brutális gyerekbalesetekről számolt be a gyereksebész

A trambulinozás okozta baleseteket is felsorolja a doki. Mint írja:
- operáltunk gyermeket, akinek a trambulinozás után a térdében most van 1 csavar, két acél szeg és egy fém hurok
- operáltunk gyermeket, akinek trambulinozás után a könyökében 3 acél szeg van
- operáltunk gyermeket, akinek trambulinozás után titán velőűrszegeket volt szükséges a lábszárába behelyezni
- operáltunk gyermekeket, akiknek trambulinozás után titán velőűrszegeket volt szükséges az alkarjába vagy a felkarjába behelyezni
- vettünk fel osztályra csecsemőt, kisdedet akire ráestek a trambulinból, vagy kirepültek vele és koponya törést szenvedett
- vettünk fel osztályra gyermeket, aki bemászott a trambulin alá, ráugrottak a térdére, majd ín- és szalagszakadást szenvedett
- sok 6 év alatti gyermeket gipszeltünk be lábszártöréssel, felkartöréssel több hétre akár ágyba is kényszerítve őket, persze trambulinozás után
- váll és kulcscsonttörések miatt helyeztünk fel sok felkarrögzítőt hetekre akár, trambulinból való kiesés miatt
- trambulinozás utáni fejsérülés, idegrendszeri tünetek miatt vizsgáltunk ki több gyermeket neurológiailag, voltak vendégeink, fekvő részlegünkön, napokig.


Ezért hangsúlyozza, hogy a trambulint legszívesebben betiltaná, hiszen ez nem is egy játék, hanem egy akrobatikus sportszer, amit egy cirkuszi akrobata vezetett be még a 30-as években, majd az 50-es években kezdett el terjedni a háztartásokban is.

A gyermekgyógyászok szövetsége is a trambulinozás ellen van
A doki azt is kiemeli, nem csak ő kampányol a betiltás ellen, hanem egyebek közt az American Academy of Pediatrics (Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége), akik már 1999 óta szajkózzák ugyanezt.

"Miért pont a 6 éves kor alatt olyan veszélyes és káros? Mert a 6 év alatti gyermekek váz-izomrendszere nincsen felkészülve arra a rengeteg ismételt becsapódásra, amit a trambulinozás közben elszenved. A csontjaik nem olyan erősek és merevek, mint a nagyobb gyerekeké vagy a felnőtteké, könnyebben elfáradnak és eltörnek. A hányásos rosszullétek náluk gyakoribbak."- teszi hozzá.

Ha azonban valaki ennek ellenére úgy dönt, hogy mégis vesz a gyermekének, akkor fontos, hogy megtanulja a biztonságos használatot - például hogy sosem hagyja magára a gyereket trambulinozást közben.

Itt találod a doki teljes posztját és a hivatkozásokat is »

Ezért olyan veszélyes és káros az otthoni trambulin - Brutális gyerekbalesetekről számolt be a gyereksebész

Olvasd el ezt is!
Ezért egészségtelen és veszélyes a bébikomp - A gyógytornász érvei a bébikompok ellen »


Forrás: Facebook/Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2021.03.22