Félsz a szüléstől, a fájdalomtól? Hogyan készülj fel a szülésre, hogy jó élményként éld meg? A dúla válaszol

Dézsi Réka

Szülés

Dézsi Réka


Félsz a szüléstől, a fájdalomtól? Hogyan készülj fel a szülésre, hogy jó élményként éld meg? A dúla válaszol A szüléstől végül minden szülőanya más élményt kap, mint amire eredetileg felkészült. Dúla szakértőnk elgondolkodtató jegyzetét olvashatod a szülés élményéről, és arról végül mi az, ami számít. - A szülés olyan, mint egy színdarab. A felvonások egymást követik, aztán egyszer csak ott a kisbaba és kezdődik a való világ észlelése, az anyaság. Élnek bennünk elképzelések, hogy hogyan kellene, mi lenne a cél. Végül - legyen az pozitív vagy negatív élmény - minden szülőanya mást kap, mint amire eredetileg számított - vélekedik Dézsi Réka dúla szakértőnk a szülés megéléséről.

Miért hasonlít a tortasütés a szüléshez?
Szerintem kétféle megközelítése van a szülés folyamatának, amit egyszerűen a tortasütéssel szeretnék szemléltetni. Szülinapi tortát kétféleképpen készíthetünk szívünk csücskeinek.

Az egyik esetben alapos receptnézegetéssel, internet böngészéssel, barátnőkkel való konzultáció után megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb receptet. Amikor a kisfiam tízedik szülinapjára készültem, magam is megtapasztaltam ezt: két tortát is kellett sütnöm. A kisfiamnak sok-sok nézegetéssel eltöltött óra után egy New York-i sajttortára esett a választása. Ezután bementem a bevásárlólistával a boltba, megvettem a hozzávalókat és megsütöttem a gyermekem által választott tortát.

Időközben kiderült, hogy még egy másik ünnepi tortára is szükség lesz, amit a barátaival osztana meg. Mindez persze este háromnegyed nyolckor, az utolsó vendég távozása után derült ki. Bolt aznap már nem volt nyitva, így jött a második verzió, kinyitottam a spejz ajtaját, megnéztem, milyen hozzávalóim vannak, és a meglévő hozzávalókból sütöttem neki egy cirtomos tejszínes csodatortát.

Egyik sem volt jobb a másiknál, egyik sem adott többet a másiknál, egyiknek sem örült jobban, mint a másiknak. Mindkettő álmai tortája volt, csak másképp, mert mást adott...

Miért hasonlít ez a szüléshez? Mert csak rajtunk áll, hogy megtervezzük, előkészítjük és örülünk az eredménynek vagy abból készítünk élményt, ami épp rendelkezésünkre áll, és úgy csűrjük-csavarjuk a hozzávalókat, ahogyan a legkönnyebben bele tudjuk magunkat engedni.

A szülés során "az alkotás" öröme a fontos
Hiszen hányszor előfordul, hogy a sütési előkészületek közben épp kikapcsol a mérleg, vagy épp nem tudod használni, vagy menetközben jut eszedbe egy apróság, ami nem volt az eredeti listán, de tudod, hogy ezzel neked jobban fog ízleni a mestermű.

Vegyük észre, hogy az alkotás folyamata az a katalizátor, ami átalakítja az elemeket és a darabokból egységet hoz létre. Ahogyan a szülés is.
Előre olyan kórházat, csapatot keresel, akik azt a szolgáltatást nyújtják, amit szeretnél? Vagy kihozod a hozzád legközelebb eső kórházból a a lehető legjobbat?

Pozitív szülésélmény - utólag már nem a részlet fog számítani
Mert a dobostorta sem ízlik mindenkinek és a somlói sem... Ki ezt, ki azt választja. Attól még mindkét kóstolónak összefut a nyál a szájában, ha a kedvencére gondol, ahogyan az anyáknak az arcán is megjelenik egy mosoly, akárhány éves is a gyermek, ha a pozitív szülésélménye az eszébe jut.

Szerző: Dézsi Réka dúla
Fotó: Pixabay

Dézsi Réka

Szülés

Dézsi Réka


2016.01.19