Fogszuvasodás okai, tünetei kisgyermekeknél: Ezért baj, ha szuvasodik a tejfog! - Hogyan kerülhetitek el?

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Fogszuvasodás okai, tünetei kisgyermekeknél: Ezért baj, ha szuvasodik a tejfog! - Hogyan kerülhetitek el?

A cukros édességek, a fagylaltok, az éjszakai édes tea, a kakaó mind hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához, amely kis odafigyeléssel és a megfelelő szájápolási szokások kialakításával megelőzhető lenne.

A cukros édességek, a fagylaltok, az éjszakai édes tea, a kakaó mind hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához, amely kis odafigyeléssel és a megfelelő szájápolási szokások kialakításával megelőzhető lenne.

A szuvasodás már akár a 6-9 hónapos korban előtörő tejmetszőfogakat is érintheti, a folyamat pedig gyorsan átterjedhet a tejőrlőfogakra is, ezzel megváltoztatva a száj higiéniás állapotát. Ezért különösen fontos, hogy már a bölcsődében és az óvodában megszeressék a gyerekek a fogmosást, három éves kor felett pedig ajánlott évenként a fogorvosi vizsgálat, problémás fogak esetében pedig félévente.

A tejfogak akár 1-2 hónap alatt szuvasodhatnak
Az egy-két éves korosztály esetében különösen oda kell figyelni a fogak növekedésére és állapotára, ugyanis a tejfogak szerkezete más, mint a maradó fogaké. A zománcfejlődés ebben a korban még nem fejeződött be, így a fogak sokkal érzékenyebbek, nincsen annyi ásványi anyag bennük, ezért a szuvasodási folyamatok gyorsabban zajlanak le bennük, akár 1-2 hónap alatt, míg a maradó fogak esetében ez fél év is lehet.A kisgyermekkori fogszuvasodás leggyakoribb okai:
- az éjszakai cukros tea cumisüvegbe töltve,
- a szénhidrátok, amelyektől savas közeg alakul ki a szájban, amely akár órákig is áztathatja a fogakat, és a szájban lévő baktériumok a cukrot lebontva szintén savat képeznek, ezzel kialakítva a korai fogszuvasodást.

Szénhidrátok a cukros üdítőkön kívül az édességek, pékáruk, péksütemények, de a chips, a ropi és a kekszek is ebbe a kategóriába tartoznak.

Gézlappal töröld át a kisgyermek fogait étkezés után
Ennek elkerülése érdekében az étkezések után egy gézlappal érdemes áttörölni a fogat mosni még nem tudó gyermekek fogát, hogy ne maradjon rajta semmi ételmaradék – tanácsolja dr. Tarján Ildikó a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika professzora.

Hogyan vedd észre, ha szuvasodik a gyerek foga?
Tejfogak esetén a szuvasodás leggyakrabban a felső metszőfogakat érinti először, ugyanis a nyál védő és tisztító hatása miatt az alsó fogak többnyire épek. Az állcsontban alul található két nyálmirigy kivezető nyílása ugyanis nagyobb védettséget ad ezeknek a fogaknak, mint a felsőknek. Az elváltozás látható jele a fogzománcon megjelenő krétafehér elszíneződés, mellyel azonnal fogorvoshoz kell fordulni.  

Nem csak esztétikai probléma a fogszuvasodás!
A folyamat előrehaladtával a fog mélyebb rétegeit elérve, barnásfekete foltok alakulnak ki, amelyek előbb vagy utóbb letörhetnek. Az idő előtt elvesztett tejfogak pedig később komoly gondokat is okozhatnak, hiszen a maradófogak torlódása, beszédképzési zavar kialakulása is előfordulhat ez által.

Fontos a fogak helyes tisztítása
A helyes tisztítás már az első fogak megjelenésétől kezdve nagyon fontos – mondja a professzor, hozzátéve, ha a gyermek tud már köpni és öblíteni, akkor el lehet kezdeni a fogmosást, fogkefével és az adott korosztálynak ajánlott fogkrémmel.

20 percet várj a fogmosással étkezés után
Az édes italok és ételek elfogyasztása után pedig nem azonnal kell fogat mosni, hanem először vízzel ki kell öblíteni a szájat, majd 20 perc elteltével érdemes megmosni a fogakat.

Hasznos a papír szívószál
A papír szívószál használata az édes italoknál igen hasznos és javasolt – teszi hozzá a szakember – ugyanis a fogakra egyébként ártalmas cukros folyadékok nem a szájüregben maradnak, hanem a gyerekek rögtön lenyelik.

Csökkentsd a nassolást
Ezzel együtt az étkezések közötti nassolás is hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához, ennek elkerülése érdekében dr. Tarján Ildikó kiemeli, naponta háromszor lenne ideális a kisgyermekeknek is fogat mosni, így a megfelelő korban alkalmazott fluorid tartalmú fogkrémekkel való fogmosással megelőzhető lenne a szuvasodás.

Olvasd el ezt is!
Játékos fogmosás: Így biztosan ráveheted a gyermeked a fogmosásra »


Forrás: Semmelweis Médiasarok/Csatári-Földváry Eszter
Fotó: Freepik/mdjaff


Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2021.09.08