Gátmetszés

Dr. Rácz Tibor

Szülés

Dr. Rácz Tibor


A gátmetszés évszázados kérdés a szülészetben. Alkalmazása hosszú múltra tekint vissza. A XX. század elején kezdték alkalmazni, egyes kultúrákban azonban sohasem végeznek gátmetszést szülés idején, még szükséges (orvosilag indokolt) esetben sem.

A gátmetszés egy szándékosan ejtett vágás a végbél és a hüvelybemenet között, közvetlenül az újszülött fejének megszületése előtt. Célja, hogy ezen a kis területen található, egyébként igen tágulékony szövetek ne repedjenek meg, és nyom nélkül szövődménymentesen gyógyuljanak. Hossza általában 2-5 cm, iránya kb. az órának megfelelően fél 7, de ez szokásoktól eltérő lehet.

Mik a gátmetszés előnyei?
Először szülő nő esetében gyakran szükséges gátmetszést végezni, hogy megelőzzük a repedést. Így a különböző szövetek pontosabban egyesíthetők, jobban gyógyulnak, a felépülés gyorsabb és szövődménymentes.

A gátmetszés hátrányai
Pár napig kellemetlen, mégiscsak egy "seb". Esetenként varratszedés szükséges - ez ma már nem a fonal felszívódásától függ (mindenhol felszívódóval varrnak), hanem a varrás technikájától (csomós, vagy tovafutó).

A gátmetszés szükségessége több tényezőtől függ:
- a kisbaba fejmérete, a baba várható súlya és terhességi kora érthető okokból fizikailag befolyásolja a szövetek feszülését
- alkati kérdés, a szülő nő szöveteinek rugalmasságától függ,
- a fájások rendszerességétől, erősségétől
- a szülő nő kooperációja a kitolási szakban, mely a nyomás erősségét, hosszúságát befolyásolhatja ill. a légvételek összehangolása, mely koncentrációt, figyelmet igényel.
- a szülésznő rutinja, ügyessége segítheti a gát védelmét, elkerülhető a gátmetszés,
- a szülészorvos aktivitása (a méh tetejét a hason keresztül megtámasztjuk), olykor a kitolási szakban elkél a segítség (külső nyomás),
- a fájdalomcsillapítás típusa (az epidurálás segít a szövetek ellazításában),

Többedszer szülő nőknél nagyobb az esélye, hogy nincs szükség a gátmetszés elvégzésére.

Gátseb ellátása, gyógyulása
Székelés után tiszta vízzel szükséges lemosni és alaposan megtörölgetni. Fontos, hogy mindig tiszta és száraz legyen. Ezért betétet kell használni, de kenni nem fontos.
A gátizom tornát már egy 1 héttel a szülés után el lehet kezdeni. (Természetesen csak a hüvelyi szülés esetén, a császármetszéses anyukákra ez nem vonatkozik.)

 


Dr. Rácz Tibor

Szülés

Dr. Rácz Tibor


2008.05.14