Gyermekágyi időszak, szoptatás

Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


Gyermekágyi időszak, szoptatás

Gyermekágyi időszaknak a szülést követő első hat hetet nevezzük. Nagyon fontos történések miatt különböztetjük meg ezt a szakaszt.

Változások a gyermekágyi időszak alatt
Többek között ebben a szakaszban következik be a szüléskor létrejött sérülések, és a méhlepény ágyának a regenerációja, a terhesség alatt megnőtt méhtest visszafejlődése, a méhszáj visszazárulása, a tejbelövellés és a szoptatás kezdete. Ilyenkor a kismama viszonylag védtelen, ezért érdemel különös figyelmet. A gyermekágy első 3-4 napját általában minden kismama az osztályon tölti, lábadozással és arra várakozva, hogy újszülöttjének első kivizsgálása lezáruljon.

A szoptatás megkezdése közvetlenül a szülés után
Közvetlenül a szülés után az újszülöttet már mellre lehet tenni, hiszen ez oldja a szüléssel járó stresszt a magzatnál. Az anya közelsége megnyugtatja a kicsit és a szoptatás elindításában is hatékony. Az első egy-két nap az anyának csak előteje van, de ez is nagyon fontos tápanyag az újszülöttnek, mivel a benne levő nagy fehérjetartalom miatt védelmet nyújt a fertőzések ellen a születés után.

A tejtermelés fokozása
Lényege a gyakori szoptatás és a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása. Ez azt jelenti, hogy legalább napi 2500-3000 ml folyadékot igyunk a megfelelő szoptatáshoz. Amennyiben lázas betegség vagy pedig hasmenés lép fel az anyánál, akkor nagyon oda kell figyelni a plusz folyadék bevitelre, hiszen kismértékű folyadékcsökkenés a szervezetben a tej teljes elapadását vonhatja maga után. Tehát ilyenkor még több folyadékot kell inni, akár napi 4000-6000 ml-t vagy esetleg még többet.

Az anyatejjel táplált csecsemő
Az anyatejes gyermeknek nincs szüksége kiegészítő táplálékra. Tehát 6 hónapig a csecsemő bármilyen problémájára az anya közelsége és nagyon sokszor a szopás a megnyugtató. Nem szükséges tea, meg egyéb kiegészítő táplálék. Az anyatej termelése elegendő lesz és biztosítja a kellő folyadékpótlást is, amennyiben az anya szoptat. Tehát nem kell semmi mást tenni a tejtermelés fokozása érdekében, mint szoptatni, szoptatni.

Miért jó szoptatni?
Az anyatejnél jobb élelmiszert még nem találtak ki. Olyan táplálék, ami hónapokig teljes mértékben fedezi a gyermek energia-, vitamin- és ásványi anyag igényét, nincs még egy ilyen. A szoptatós anyukák gyermekeinek erosebb lesz az immunrendszerük, későbbiekben bizonyos betegségek kisebb eséllyel alakulnak ki náluk.

A szoptatás előnyei
Sok támogatója van a szoptatásnak, bár kétségtelen, a mai világban nem mindenki teheti meg, hogy szoptasson. Fantasztikus érzés az anyának, hogy gyermekét maga etetheti. Olyan lelki és meg nem magyarázott kötodés alakul ki anya és gyermeke között a szoptatás segítségével, amit semmilyen más dolog nem tud pótolni. De, ha arra gondolunk, hogy gyermekünknek mi a legjobb, akkor is a szoptatás mellett foglalunk állást.


Forrás: peterfyszuleszet.hu

Fotó: Freepik

 


Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


2012.09.12