
A jellemző téli megbetegedések szezonja van: szervezetünk tartalékai februárra kimerülnek, részben a napfény tartós hiánya, részben a hosszas bent tartózkodás miatt. Nincs ez másként gyermekeinkkel sem. Kell-e etetni az étvágytalan, beteg gyermeket? Milyen könnyű, mégis tápanyagban gazdag ételekkel kínáljuk?
Szögezzük le, hogy szervezetünk bölcsebb, mint gondolnánk: pontosan tudja, mikor kell szünetet tartani az evésben. Az étvágytalanság tehát nem véletlen, és nem is rossz dolog, hanem célja, értelme van: az emésztés tehermentesítése, és az energiák máshová – a gyógyulási folyamatokra történő – átcsoportosítása. Ebből következik, hogy nem, nem kell erőltetni az evést. A gyermeknek elsősorban folyadékra van szüksége!
Mit kell inni betegség alatt, milyen folyadék a legjobb kiszáradás ellen?
Ha a gyerek nem éhes, nem baj, ha nem eszik, ám a kiszáradástól meg kell óvnunk! A folyadékpótlás sokkal lényegesebb a szilárd ételnél – különösen a hasmenéssel, hányással és/vagy lázzal járó betegségeknél.
Mivel pótolhatjuk a folyadékveszteséget?
- alapvetően vízzel,
- ízesített vízzel (pici citromlével, mézzel, gyümölccsel, egyéb ízesítővel érdekesebbé tehetjük a vizet),
- teával,
- limonádéval,
- vizezett gyümölcslével.
Tartalmasabb folyadékalapú táplálékok:
- turmixok (tej helyett használjunk vizet)
- levesek
- magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök (uborka, cukkini, dinnyefélék, alma, narancs, grapefruit)
- kompót
Mit szabad enni betegség és lábadozás alatt? Ezek a legjobb könnyű, de tápláló ételek beteg gyerekek számára
Ha a gyermekünk már egy jó ideje nem evett, és végre kezd megjönni az étvágya, kínáljunk ezeket:
- rizs (a „hűtött”, azaz másnapos rizs remek bélflóra-támogató hatású étel)
- hosszan főtt húsleves leve, csontlé (rendkívül táplálóak!)
- főtt, párolt krumpli sóval, petrezselyemmel
- banán
- csirkefalatok, reszelt vagy párolt zöldségekkel, pürékkel
- kekszek helyett esetleg egy kevés könnyű, zabpelyhes házi piskóta
- pár falat nem zsíros sajt
- néhány kanálka mogyoróvaj, mandulakrém almával
Mit nem szabad enni betegség alatt?
Kerüljük a régi hagyományt, hogy kekszekkel és pirítóssal tömjük a gyereket. Igyekezzünk elkerülni a tejtermékeket (fokozzák a nyákképződést és a nyálkahártya-duzzanatot), a nagyon cukros, zsíros, illetve a feldolgozott ételeket (felvágottak, édességek, nehéz ételek), mert ezek megterhelik a gyomrot, sok felesleges anyagot tartalmaznak, és a szervezet gyógyulási folyamatait sem támogatják.
Ahogy gyermekünk gyógyul, úgy térjünk vissza fokozatosan a rendes kerékvágásba, a megszokott étkezési szokásainkhoz, rendszerünkhöz.
A járványidőszakban ez a cikkünk is hasznos lehet: Betegség után mikor mehet újra bölcsödébe, óvodába, iskolába - Ezt tanácsolja a Házi Gyermekorvosok Egyesülete
Szerző: Szülők Lapja
Fotó: Freepik