Ha szomorú, vagy depressziós az apa, sírós lesz a baba

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Ha szomorú, vagy depressziós az apa, sírós lesz a baba

Nem lehet automatikusan az anyát hibáztatni: ha sírós vagy hasfájós a baba, az legalább annyira lehet az apa lelkiállapotának a következménye, mint az anyáé.

Korábbi kutatásokból ismert volt, hogy az anyai depresszió következtében különösen sírós vagy hasfájós lehet a baba, de keveset tudtunk az apák szerepéről. Most azonban egy kutatás rávilágított arra, hogy az apák lelkiállapota is nagyban befolyásolja a kisbabáik hangulatát.

- Mindezidáig szinte minden figyelem az anyai depresszió hatásaira irányult - mondta dr. Mijke P. van den Berg, a rotterdami Erasmus Medical Centre pszichiátere, a kutatás vezetője. Ez a kutatás arra mutatott rá, hogy apai faktorokat is figyelembe kell venni.

Újszülöttek szüleit kérdezték
4426 újszülött szüleit kérdezték ki depressziós tünetek tekintetében, a babáknál pedig a különösen sok sírást egyetlen hét legalább három napján tapasztalt napi több mint három óra sírásban határozták meg. Összesen a babák mindössze 2,5%-a felelt meg a különösen sok sírás kritériumainak, ám ők mind olyan kisbabák voltak, akik szüleinél a kutatók 30%-kal nagyobb rizikót találtak depresszióra vonatkozóan.

Depressziós apa, sírós baba
Ráadásul, ha az apa depressziós tüneteket mutatott - sokszor volt levert, kedvtelen -, a baba kétszer akkora valószínűséggel tartozott a különösen sokat síró csoportba, mint a nem depressziós apák gyermekei.

- Az apák nagyon is számítanak, így arra a következtetésre jutottunk, hogy a terhesség alatt az ő lelki egészségükre is fokozottan kell figyelni - mondta van den Berg.

Dr. Jon Shaw, a Miami Egyetem gyermek- és serdülőpszichiáter professzora hozzáteszi:

- A jelenség talán azzal függ össze, hogy az apa alaphangulata hat a család hangulatára, a szülők kapcsolatára és egyúttal a gyermeknevelésre is, de amint a szerzők is felvetik, genetikai faktorokra is utalhat. Azaz ha az apa depresszióra hajlamos, akkor azt örökölheti a gyermeke is - csakúgy, mint az anya depresszióját.

Mi okozza az apák depresszióját?
Egy másik kutatásban még behatóbban vizsgálták az apák depresszióját - az eredmények szerint a következő tényezők független módon összefüggésbe hozhatók vele: szegénység (másfélszeres arány a jobb módban élőkhöz képest), beteg gyermek (1,4-szeres), depressziós anya (5,75-szoros), az apa testi betegsége (3,31-szoros), illetve az apa munkanélkülisége (6,5-szeres). Teljesen újonnan derült fény arra, hogy ha az apa állás nélkül marad, az a depresszió egyik legerősebb előrejelző tényezője.

Még többet erről korábbi cikkünkben olvashatsz: Az apa hangulatának hatása a gyermek fejlődésére »

Forrás: Medipress


Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2009.08.11