Milyen reggelit adhatunk egy olyan 6 éves gyereknek, aki nem szereti a gabonapelyheket, a müzlit vagy a tojást? Sok szülő küzd ezzel a problémával, hiszen éppen ezek az élelmiszerek azok, amik nagyon fontosak volnának az egészséges reggelihez. De nem kell csüggedniük, van megoldás!
Dr. Melina Jampolis orvos, dietetikus szerint a reggelire kiemelt figyelmet kell fordítanunk gyermekeink esetében, mivel a gyermekkori elhízás egyik meghatározó okaként azonosította már több kutatás is a reggelizés elmaradását. De nem csupán az elhízást tekintve kockázatos, ha nem kap reggelit gyermekünk, mert az elmaradó reggeli energiabevitel rossz hatást gyakorol az iskolai teljesítményükre és az általános egészségi állapotukra, valamint a tápláltságukra is.
Nem mindegy, hogy mit eszik
A rendszeres reggelizés azonban önmagában még nem elegendő, nagyon fontos az is, milyen összetevőkből áll a gyermek reggelije. A legújabb kutatások szerint az iskolai teljesítőképességet jelentősen megnöveli, ha a gyerekek olyan reggelit esznek, amely alacsonyabb glikémiás indexű alkotóelemekből áll (azaz, fokozatosan emeli meg a vércukorszintet a szervezetben), ráadásul az ilyen reggeli a nap további részében is segíti az egészséges vércukorszint fenntartását.
A magvak általában ilyen alacsony glikémiás indexű élelmiszerek, mivel magas a rosttartalmuk és nem feldolgozott ételek. De a glikémiás index alacsonyabb akkor is, ha sovány fehérjéket és egészséges zsírokat is tartalmaz még a reggeli, vagyis, a gabonapelyhekkel és a tojással harcban álló gyerekek számára még akad jónéhány alternatíva az egészséges reggeli elkészítéséhez.
Íme néhány példa az egészséges reggelire:
1. Mogyoróvaj és cukormentes lekvár: tápláló és egészséges szendvics készíthető ezekkel az alapanyagokkal, ha ezeket magvas kenyérre kenjük.
2. Gyümölcskása: Friss és fagyasztott gyümölcsöket egy kis alacsony zsírtartalmú tejjel és fél pohár joghurttal kikeverve ízletes, egészséges reggelit kapunk – ha édesebben az igazi, akkor egy kis gyümölcslevet is hozzáönthetünk még.
3. Joghurt-parfé: Zsírszegény joghurtot keverjünk el friss gyümölcsökkel és 2 evőkanálnyi mogyoróval.
4. Gyümölcstúró: A zsírszegény túró kiváló fehérjeforrás, amihez gyümölcsöket adva, a gyerekek számára vonzó ételt készíthetünk – friss gyümölcsöt használjunk, ne konzervet.
5. Sült sajt: Ha meleg reggelit szeretnénk felszolgálni, akkor a pirított sajt kiváló választás magvas kenyéren tálalva, a sajtban sok kalcium és fehérje található, no meg rostok is.
Forrás: Medipress
Fotó: Freepik