Hogyan készítsünk saját kezűleg mesefigurás falfestményt a gyerekszobába?

Kovács Helén

Otthon, kreatív

Kovács Helén


Ahelyett, hogy beérnéd az áruházak tömegtermékeivel, amelyek még csak meg sem közelítik az elképzelésedet, vedd saját kezedbe az irányítást és készítsd el magad a mesefigurás falfestményt a gyerekszobába. A mesefestés több, mint festmény a falon.

Fogj neki, ha vágysz arra az élményre, hogy Te saját magad készíts valami maradandót, amit büszkén mutogathatsz barátaidnak, vagy mesélheted el kislányodnak, kisfiadnak, hogy „ezt a Mami csinálta”. Nem kell ahhoz művésznek lenned, hogy egyszerű eszközökkel és technikával mesebirodalmat varázsolj a gyerekszobából. No, persze, ha van egy kis művészi vénád, akkor még „cifrázhatod” is!

A lehetőségek tárháza végtelen a mesék világában. Alkothatsz egy vicces állatot, cirkuszi jelnetet, varázsolhatsz egy egész tenger alatti világot, vagy akár egy egyszerű pasztell mintát. Határt csak a falon rendelkezésre álló hely és a költségek szabhatnak.


A tökéletes falfestmény megtalálása
Mielőtt bármibe is belevágnál, gondold át, mi legyen a témája vagy tárgya a festménynek. Ha a gyermeked elég idős, kérd ki az ő véleményét is. Tudd meg, mik a kedvenc állatai, milyen figurákat, jelenetet látna szívesen viszont a falon. Csak győzd megvalósítani!
A nagy ötletek forrása az Internet. Számtalan képet találhatsz, melyek egyes részekhez, vagy akár a festmény egészéhez alapötletet nyújthatnak. A kép kiválasztásánál ügyelj annak bonyolultságára.
Ha nem bízol a rajztudásodban, maradj az egyszerű kétdimenziós képeknél, amelyek nem igényelnek bonyolult árnyékolást vagy perspektívát – ezek a dolgok tényleg nem egyszerűek. Csinálj valami mutatósan egyszerűt, mint például nagy geometriai alakzatot, vagy virágos dizájnt, ami elbűvöli gyermekedet. Vedd figyelembe azt is, mennyi színre lesz szükséged a kép elkészítéséhez.


Hogyan készítsünk saját kezűleg mesefigurás falfestményt a gyerekszobába?Vázold fel a freskót
Ennek több módja is van. Ha jó a kézügyességed, akkor felvázolhatod a képet szabadkézzel, de használhatsz hozzá projektort vagy írásvetítőt. Az írásvetítő hátránya, hogy előbb fóliára kell dolgozni, illetve az nem olyan könnyen bontható képkockákra, mintha a laptoppal összekötnénk egy projektort. A projektor használata lényegesen megkönnyíti és felgyorsítja a munkát.

A következő, amit figyelembe kell venni, a vászon: a fal. Viszonylag jó állapotban van, vagy csúnya rajta a régi festék? Ha jó állapotú, frissen festett, akkor készen áll a nagy mű elkészítéséhez. Ha repedezett, régi az előző festék, akkor attól muszáj megszabadulni. Ellenkező esetben a kemény munka nem marad tartós.

Miután a fal készen áll, állítsd be a projektort. Vidd távolabb a faltól addig, amíg a kép el nem éri a kívánt méretet. Győződj meg róla, hogy a képet nem torzítja el a nagyítás és a másfajta szög. Úgy kell a falra hangolni, hogy a vetített kép körberajzolható legyen.
Ha a gyermek elég idős, szólhatsz neki, hogy ez egyike azon ritka pillanatoknak, amikor szabad a falra firkálni. Használjon puha végű ceruzát (semmiképp se filctollat, mert a világos festék nem fogja befedni a körvonalakat) és rajzolja körbe a kép vonalait, beleértve az árnyékokat és az árnyalatokat is.


Hogyan készítsünk saját kezűleg mesefigurás falfestményt a gyerekszobába?Kezdődjék a festés!
Tehát készen állunk a festésre. Milyen típusú festék a legjobb? A drágább megoldás, a hobby boltokban is kapható kisebb kiszerelésű akril festékek. Igaz, kezdőként, ha hibázunk ezt nehezebb orvosolni, mintha diszperziós festéket használnánk. A sima színezőfesték/paszta nagyobb mennyiségben kapható és jobb áron. Elég, ha az 5 alapszínt (kék, sárga, piros, fehér, fekete) vásároljuk meg, mert abból minden más szín kikeverhető. Ne feledd, az esetleges hibák nincsenek kőbe vésve! Ha problémába ütközöl, vagy hibázol, csak átfested és nekiugorhatsz újra.

Kezdd először a háttér megfestésével, majd fesd meg a figurákat. Ne maradj mindig közel a falhoz, miközben dolgozol, lépj néha hátra és nézd meg a távokat, a színt és az üresen maradt helyeket. A legvégén, hogy a figurák még jobban érvényesüljenek fekete színnel és vékony ecsettel kontúrozd meg. Amikor befejezted a festést, nézd át a falat, és radírozd le az esetlegesen fent maradt ceruza jelöléseket.

Gyermeked örömét leli majd az egyedi falfestménnyel díszített szobájában. Az, hogy a Te kezed munkája van benne, személyessé teszi számára a helyet és növeli a képzeletét, fantáziáját. Légy büszke arra, hogy nem sajnáltad sem az időt, sem az energiát, hogy egy műalkotást hozz létre kislányodnak, kisfiadnak!

 


Kovács Helén

Otthon, kreatív

Kovács Helén


2011.12.08