Dietetikus szakértőnk részletesen elmagyarázza, hogy miért adjunk minél több sütőtököt a babáknak, gyerekeknek, egyúttal négy különleges sütőtök receptet is ajánl.
A sütőtök egyik kedvenc élelmiszere a kisbabás, kisgyermekes anyukáknak és nagymamáknak - nem véletlenül. Legtöbben sütve készítik, cukorral, fahéjjal vagy natúr módon.
Semleges íze megengedi, hogy akár sósan, akár édesen kínáljuk - fűszerezhetjük például szerecsendióval, római köménnyel, korianderrel, curryvel, gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel. A sütőtök azonban nem csak sütésre alkalmas, hanem elkészíthetjük levesnek, krémnek, köretnek, desszertnek - határt csak a fantázia szabhat!
Miért együnk minél több sütőtököt? Miért jó babáknak, kisgyerekeknek?
Változatossága az egészségre gyakorolt hatásaiban is jelen van: magas kálium tartalmával segít a sav-bázis egyensúly fenntartásában, vérnyomáscsökkentő hatású, vízhajtó. Magas antioxidáns- és karotinoid tartalma véd a szabadgyökökkel szemben, ez által immunerősítő és daganat megelőző, illetve nagyon jó hatású keringési problémák esetén is. Sárga színanyagának köszönhetően segít a bőr hidratáltságának megőrzésében.
Nagyon fontos csecsemő- és kisgyermekkorban az egészséges fejlődés és növekedés szempontjából, valamint a szem egészségére is jótékonyan hat. A magban található 30-38%-os tökmagolaj omega3 zsírsavat tartalmaz, ami az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, és fontos szerepe van a szellemi fejlődésben mind magzati-, mind kisgyermek korban, továbbá felnőttként a szellemi frissesség megtartásában.
Sőt, a kínai gyógyászatban a növény szárát is felhasználják a daganatok elleni harcban. Belsőleges használat mellett barnacukorral, mézzel, joghurttal készíthetünk arcpakolást, bőrradírt is belőle. Sokféle izgalmas recept található sütőtökből a bőrápolás kapcsán.
Már a hozzátáplálás kezdetétől adható a babáknak a sütőtökpüré
De térjünk vissza a számunkra fontosabb, a sütőtök ennivalóként való felhasználásához. Pici babáknak egészen korán, már a hozzátáplálás legelejétől adható natúr sütőtökpüré. Ha a baba már nagyobbacska (minimum 7-8 hónapos), megbolondíthatjuk tökmag- vagy olívaolajjal, fokhagymával is a pürét.
4 SÜTŐTÖK SZUPER RECEPT BABÁKNAK, KISGYEREKEKNEK
Sütőtökös nokedli – 1 éves kortól
A sütőtökös nokedli könnyebb, lazább szerkezetű, mint a hagyományos változat. A fűszerezés erősségétől függően ugyan abban a korban adható, mint tök nélküli testvére.
Hozzávalók
- 1 kiló sütőtök
- 4 darab tojás
- Fél l tej
- Liszt amennyit felvesz
- Só, kurkuma, gyömbér
Elkészítés
A tököt gyömbérrel (óvatosan, hogy ne legyen keserű), és kurkumával fűszerezve megsütjük, majd héjából kireszeljük. A tojással, tejjel, liszttel galuskatésztává keverjük.
Bő, forró, sós vízbe szaggatjuk, és addig főzzük, amíg a nokedlik feljönnek a víz felszínére. Leszűrve, melegen tálalhatjuk. Nagyon finom a hagyományos nokedlivel tálalt ételekhez, vadashoz.
Sütőtökkrém - egészséges desszert – 1 éves kortól
Ez a recept azoknak ajánlott, akik egészséges nassolni valót kínálnának a gyerekeknek. Kisebb gyerekeknek inkább chili nélkül készítsük.
Hozzávalók
- 40 deka sütőtök
- 4 evőkanál natúr joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt római kömény
- 1 csapott teáskanál csilikrém
- 1 teáskanál curry-fűszerkeverék
- Frissen őrölt bors
- 2 evőkanál pirított szezámolaj
- Lime-lé
Elkészítés
Tegyük a kettévágott kimagozott tököt sütőbe 220 °C fokon sülni 30-35 percet, míg megpuhul, enyhén megpirul, majd villával szedjük ki a héjból, tegyük tálba, adjuk hozzá a joghurtot a szezámolajat, a zúzott fokhagymákat. Pürésítsük krémesre, és ízesítsük fahéjjal, csilivel, curry-vel, római köménnyel és pár csepp citromlével, ízlés szerint.
Kínálhatjuk pirítóssal, hosszában négybe vágott uborkával, abonettel, stb.
Sütőtökleves gyömbérrel és szójával – 1/6 éves kortól
Szója nélkül akár már 1 éves kortól adható, szójakonzervvel csak 6 éves kortól.
Hozzávalók
- 20 deka főtt sütőtök
- 6 deka liszt
- Fél liter zöldséglé (csontlé vagy húsleves is jó)
- 10 deka szójacsíra konzerv (akár ki is hagyható)
- 70 milliliter tejszín
- 40 milliliter olivaolaj
- 2 teáskanál gyömbér
- 2 teáskanál szezámmag
- Só
Elkészítés
A zöldséglevet felforraljuk, közben olajat melegítünk, amin a lisztet arany barnára pirítjuk. Erre öntjük a levest, majd együtt főzzük tovább - időnként kevergetve. Adjuk hozzá a kockákra vágott tököt, és főzzük még 10 percig. Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a csírát, a tejszínt, és a gyömbért. Keverjük jól össze, és ízesítsük. Tálaljuk melegen, szezámmaggal megszórva. Díszíthető kedvünk szerint.
Nyers sütőtök saláta – 6 éves kortól
Végül egy nyers recept öt éven felettieknek. Ha kihagyjuk a szójaszószt, már fogakkal rágó gyermeknek is adható.
Hozzávalók
- Negyed sütőtök
- Fél uborka
- 3 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál rizsecet (vagy almaecet)
- Negyed hagyma
- 4-5 szelet bacon
- Olívaolaj
A negyed sütőtököt gyaluljuk le julienne-re (nagyon vékony csíkokra – a szerk.), és tegyük ugyanezt az uborkával. Forgassuk össze a két zöldséget, és locsoljuk meg a szójaszósszal és a rizsecettel. Adjuk hozzá a szintén vékonyra vágott hagymát. Süssük ropogósra a bacont és vágjuk kisebb darabokra, ezt is adjuk a salátához. Locsoljuk meg olívaolajjal vagy szezámolajjal.
Érdemes olyan recepteket, készítési módokat választani, amelyekben az alapanyagokat minél kevesebb ideig kell főzni, sütni. Ilyen módon kevésbé csökken a vitamintartalom. Legbarátságosabb megoldás ilyen szempontból a gőzben főzés. Ilyenkor a tökhús sejtjeinek a fala kevésbé sérül, mint ha vízben ázva rotyogna, ezért jobban megvédi a növény beltartalmi értékét. Az ásványi anyagok ennyire nem érzékenyek a hőre, legalábbis nem bomlanak le, viszont kioldódnak a főzővízbe, ezért érdemes azt is felhasználni.
Ugyan nem tértem ki rá külön, de készíthetünk sütőtökből köretet, desszertet is. Remek recepteket lehet találni az interneten és receptkönyvekben. A családban is ráakadhatunk rég elfeledett sütőtökös finomságokra. Jó étvágyat hozzá!
Szerző: Zsibrita Kinga dietetikus
Fotó: Freepik