Így hat a képernyő előtt töltött idő a gyermekünk látására

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Így hat a képernyő előtt töltött idő a gyermekünk látására Bár a gyártók egyre többet tesznek azért, hogy a képernyők szemkárosító hatásait a minimálisra csökkentsék, a számítógép, a mobil vagy a tablet előtt töltött idő hosszú távon nem tesz jót a gyermekek egészségének. Mit lehet tenni ez ellen? Az informatikai fejlődés az elmúlt évtizedekben igazán látványos eredményeket ért el. Ennek köszönhetően, napjainkban szinte az összes információ a digitális eszközök használatával jut el hozzánk. A gyermekeink már egy olyan világban nőnek fel, amelyben a kijelzők nézegetése teljesen természetesnek számít.

Bár a gyártók egyre többet tesznek azért, hogy a képernyők szemkárosító hatásait a minimálisra csökkentsék, a számítógép, a mobil vagy a tablet előtt töltött idő hosszú távon nem tesz jót a gyermekek egészségének.

Az alábbi cikkben a Sasszemklinika vezető főorvosának, dr. Árvay Anitának a szakértői véleménye mellett járjuk körbe a témát, tanácsokat adva a fiatalabb eszközhasználók látásának megóvásához.

Így hat a képernyő előtt töltött idő a gyermekünk látására 
A digitalizáció, megnövekedett képernyőidő minden generációt érint
 

Milyen gondokhoz vezethet a nem szabályozott képernyőidő?  


A digitális kütyük elterjedésével párhuzamosan a szemészeti rendeléseken megnőtt a látásproblémákkal jelentkező páciensek száma, köztük nagyon sok az iskoláskorú gyermek. A leggyakoribb panaszok a homályos látás, a kivörösödő szem, valamint a könnyezés.

A tünetek hátterében általában a szemszárazság áll, ami a kevés pislogás eredménye. Ez a reflex ugyanis a képernyő előtt ülve ritkábban lép fel, mint máskor. Az állapot tartós fennállása a szem megerőltetéséhez, fejfájáshoz, a fiatal felnőtt korosztály esetén stressz kialakulásához is vezethet. Az ilyen panaszokat a szemészek együttesen számítógépes látás szindrómaként ismerik.

A jelenséget olykor egészen változatos tünetek is kísérhetik. Ilyen lehet a kettős látás, a fényérzékenység, a fókuszálási nehézségek, illetve a nyakfájdalom. Az egyéb hatásokat figyelembe véve a súlyosságuk személyenként változhat. A kontaktlencse viselése és a légkondicionáló használata fokozhatja a panaszokat.

Egy célirányos kutatás szerint a gyerekek sokkal inkább ki vannak téve a számítógépes látás szindrómának, hiszen ők azok, akik órákat képesek a digitális játékokkal eltölteni. Szintén rájuk jellemző, hogy nem igazán tudják időben jelezni a látásproblémáikat.

Az Egészségügyi Világszervezet azonban egy másik fontos problémára is felhívta a szülők figyelmét.  Mivel a fizikai aktivitás csökkenésével a mozgásszegény életmód egészségügyi kockázatokat rejt magában, a gyermekeinket már a születésüktől fogva célszerű a szabályozott képernyőidőhöz szoktatnunk. Mindez nem csak a testi, de a pszichés fejlődésük szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. A képernyőidő meghatározásakor vegyük figyelembe, hogy eszköztől függetlenül, minden kijelző hatással van a gyermek látására.

Így hat a képernyő előtt töltött idő a gyermekünk látására
Szabályozzuk gyermekeinknél a képernyő előtt töltött időt
 

Hogyan óvhatjuk gyermekünk látását?


Az iOS és Android rendszerekkel működő mobilokon, valamint tableteken kivétel nélkül megtalálható a beépített, képernyőidő kontrolláló felület. Ezen keresztül mérhető, hogy a gyerek mennyi időt tölt a kijelző előtt, így az adatok alapján időkorlátokat adhatunk meg. Ha szeretnénk, arra is lehetőség van, hogy a szabályozás csak bizonyos alkalmazásokat érintsen.

A régi módszer mellett, miszerint figyelmeztessük sűrűn a gyerekeket a kijelzőtől való kartávolság megtartására, tanítsuk meg nekik a 20-20-20-as szabályt. Ennek értelmében 20 percenként 20 másodpercig kell egy tőlük minimum 20 méterre levő tárgyra koncentrálniuk.

A szemtorna egy másik módszere szintén alkalmas a száraz szem és a látásromlás megelőzésére. A gyakorlat során egy képzeletbeli nyolcast kell mindkét irányban lerajzolni a szemmel egy üres falfelületre.

A már meglevő szemszárazság tüneteinek kezelésére pedig a gyerekek számára kifejlesztett műkönny-készítmények egészen jól használhatók. A termék kiválasztásához érdemes szakember tanácsait kérnünk.
 
Így hat a képernyő előtt töltött idő a gyermekünk látására
Legalább kétévente vigyük el gyermekünket általános szemészeti szűrésre!
 

Mit tehetünk, ha látásromlást észlelünk a gyermekünknél?


Mivel a nem megfelelően korrigált problémák további látásromlást idézhetnek elő, a rendszeres szemészeti ellenőrzéseknek fontos szerepet kell betölteniük a gyerekek életében. Ha azt vesszük észre, hogy gyermekünk már nem lát olyan jól, mint korábban, esetleg fejfájásra vagy más kísérő tünetekre panaszkodik, mindenképpen célszerű szemészeti vizsgálatra vinnünk.

A szakorvos az eredmények alapján dönt a kezelés kiválasztásáról, és szemüveg vagy kontaktlencse viselését írhatja elő. A kontaktlencsével legkorábban akkor lehet elkezdeni próbálkozni, amikor a gyerekek már elég érettek ahhoz, hogy maguk is gondoskodni tudjanak a felhelyezésről és a tisztításról. Egy jó minőségű szemüveg ára (lencsével) 15-60 ezer Ft körül van, míg a kontaktlencse havonta kb. 10-12 000Ft-os költség (beleértve a tárolófolyadékot, tisztítót stb.)

Mivel a szem 18-20 éves korig még változhat, a végleges megoldást kínáló lézeres szemműtét a gyerekeken nem végezhető el. Egyébként a 18 éves kort betöltött fiatal felnőttek számára szóba jöhet a látásjavító lézerkezelés is, amennyiben a dioptria már nem változik. A kezelés egy alkalmassági vizsgálatot követően végezhető csak el, a különféle technológiák alkalmazásával napjainkban a rövidlátás és a távollátás kezelése sem jelent akadályt. A lézeres szemműtét ára ezek függvényében széles skálán mozoghat (180ezer Ft-tól 399ezer Ft-ig szemenként), de ha jobban utánaszámolunk, érdemes mérlegelnünk a lehetőséget, ugyanis a kezelés akár 3-4 éven belül megtérülhet.

[Támogatott tartalom]

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2021.02.19