Jelentősen nő a császáros szülések száma - Pénzügyi okok a háttérben?

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Folyamatosan emelkedik a császármetszések száma Magyarországon, miközben az egészségügyi világszervezet a magyar arányoknál sokkal alacsonyabbat tart indokoltnak - áll a csütörtöki Népszabadságban.

Emelkedik a császármetszések száma
Az Országos Egészségpénztár adatai szerint a császármetszések aránya országosan 34 százalék, ami 5 százalékos emelkedés 2006-hoz képest - írta a Születésház Egyesület portáljára, a csaszarmetszesek.hu oldalra hivatkozva a Népszabadság.
 
Minden második kismama császárral szül
A lap közlése szerint egyes kórházakban ez az arány az 50 százalékot is meghaladja. Így a budapesti Honvéd Kórházban, az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban már kevesebben vannak azok a nők, akik természetes módon szülnek. Szintén 50 százalék körüli az arány a Semmelweis Egyetem klinikáin (47,6 százalék), a csornai Margit Kórházban (48,6 százalék), a celldömölki Kemenesalja kórházban (49 százalék). A Népszabadság rámutatott: a Világ Egészségügyi Szervezet (WHO) ajánlása szerint legfeljebb 15 százalékos arány lenne elfogadható. A budapesti Tétényi úti Szent Imre kórházban például 19,7 százalékos, régóta az országos átlag alatti a császáros szülések aránya.
 
A háttérben a finanszírozás is állhat
A lapnak nyilatkozó szociológus, Varró Gabriella elmondta, hogy a számok arról árulkodnak, hogy miként finanszírozza a szüléseket a magyar kórházakban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár: a császárért több pénzt kap az intézmény, és a hálapénz is ennél a szülésnél a magasabb, ráadásul az orvosoknak is kényelmesebb, hogy nem kell egy elhúzódó szülést végigvárniuk, vagy váratlanul, ünnepnapon szülést kísérniük. Ráadásul bevett gyakorlat, hogy ha valaki az első gyerekét császárral hozta világra, akkor a másodiknál is ezt alkalmazza az orvos.

Forrás: mti

 


Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2012.11.22