Karácsony van! Azt kívánjuk, hogy ez a varázs soha ne múljon el!

Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


„A Karácsony a befogadás, az elfogadás Ünnepe. Jól értünk ahhoz, hogyan fárasszuk ki magunkat Karácsonyra. De amikor elérkezik, minden évben újként hat ez a varázs…” Református lelkésznő üzenete a családoknak Karácsony alkalmából. „… a szálláson nem volt számukra hely.”
(Lukács 2,7)


A Karácsony a befogadás, az elfogadás Ünnepe. Jól értünk ahhoz, hogyan fárasszuk ki magunkat, mire egészen közel ér hozzánk ez a pár nap. De amikor megérkezik, minden évben újként hat az a varázs, ami egy szemüveggel öltöztet fel minket. Mert másképpen látunk ilyenkor. Más a környezetünk, másak vagyunk mi is. Másnak látjuk azokat, akik körülvesznek bennünket.
Mert Karácsony van. És természetes vágya kicsitől a nagyig mindenkinek, hogy ez a varázs ne múljon el az év többi részében sem.

„A Karácsony más, mert ráérünk szeretni”
Próbálkozunk ezzel. Komoly erőfeszítéseket teszünk, de rossz üzleteket kötünk. Az a szeretet-muníció, amit befektetünk, nem mindig térül meg, aztán feladjuk. A Karácsony talán azért más, mert ráérünk szeretni, és a mieink ráérnek, hogy szeressenek minket. Karácsonykor nincs biznisz. Ilyenkor nem befektetésből adunk, hanem csak azért, mert jó.

„Jézus halálakor is az ellenségeiért imádkozott”
Ha valóban vágyunk arra, hogy szeretet-tanya legyen az életünk, ahol jó megpihenni másoknak, szállást kell ezen a tanyán biztosítani valakinek, aki nagyon messziről érkezett közénk, és első eljövetelekor nem volt hely a számára. Pedig annyira vágyódott az ember után, hogy a teremtett világ legdicsőségesebb otthonát cserélte fel egy istállóra. Annyira vágyódik az ember után, teutánad is, ma is, hogy olyan gyalázatos és fájdalmas halált vállalt, amit csak a legelvetemültebbekre szabtak ki abban a korban: a kereszthalált. És miközben ott fuldoklott, és talán már nem is érezte a fájdalmat, imádkozott az ellenségeiért. Jézusról van szó.

Karácsony a szeretet ünnepe
A Karácsony sok mindennek az Ünnepe. Fenyőünnep, családi ünnep, a megajándékozás Ünnepe, a szeretet Ünnepe. Csak Jézus számára nincs hely.
De, ha ezen az Ünnepen úgy döntesz, hogy befogadod és elfogadod Őt, szállást vesz kis élet-tanyádon, és beköszönt az örök Karácsony. Merd vállalni, hogy ez valósággá váljon az életedben! Így legyen mindnyájunk életében, családjainkban, nemzetünk életében! Ámen.

Karácsony van! Azt kívánjuk, hogy ez a varázs soha ne múljon el!

Szerző: Szerencsi Erika, Kokad, református lelkipásztor
2014. 12. 23.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


2014.12.23