Nagyobb gyerekekkel akár mi magunk is gyárthatunk karácsonyi díszeket a karácsonyfára. Ha az alkotás örömet okoz, és szeretitek a karácsonyfát egyedi módon feldíszíteni, akkor készítsetek kukoricakeményítőből „sütött“ karácsonyfa díszeket. Hangolódjatok az ünnepre a gyerekekkel közösen!
Hozzávalók:
• 1/2 csésze kukorica keményítő
• 1 csésze szódabikarbóna
• 3/4 csésze víz
• szívószál
• selyemszalag
• vágóforma
(Ha szeretnénk, hogy színes legyen a tészta, akkor adjunk hozzá még ételszínezőt)
LÉPÉSEK:
1.
Vegyünk elő egy hőálló edényt. Öntsük bele az anyagokat, és tegyük fel a tűzhelyre. Közepes lángon/fokozaton kezdjük el kevergetni, mindaddig, amíg el nem kezd sűrűsödni a masszánk. Amikor már olyan sűrűségű, mint a krumplipüré vegyük le a tűzhelyről.
2.
Tegyük át a masszát egy műanyag tálba és fedjük le nedves konyharuhával. Hagyjuk kihűlni!
Amikor megfelelő hőfokú, akkor gyúrjuk simára. Ha ragadósnak érezzük, óvatosan adagoljunk hozzá még kukoricakeményítőt.
A sütőt időközben melegítsük elő 175 fokra.
Nyújtsuk ki a tésztánkat kb. fél centiméteresre.
3.
Vágóformák segítségével készítsünk különböző formájú díszeket (fenyőfa, hóember, nyalóka, szív, csillag, stb.)
Ha vannak kisebb formáink is, azokat használhatjuk „nyomdaként" – a kicsi formákkal a nagy díszek felületeit dekorálhatjuk.
Szívószállal, lyukasszuk ki az akasztónk helyét.
4.
Tegyük be a sütőbe.
5.
Kihűlés után, akár ki is festhetjük őket.
Szerző: Kovács Helén gyerekszoba designer a tipsfromatypicalmomblog.com nyomán