Kételyek a babavárás alatt

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Kételyek a babavárás alatt

Amikor kiderül, hogy egy baba, egy igazi kis emberke van a kismama pocakjában, akkor az öröm és büszkeség mellett megjelennek a kétségek, az aggodalmak is. Aggódás a babáért, a problémamentes várandósságért és természetesen az ismeretlentől való félelem.

Hatalmas változás zajlik majd le a kismama testében, lelkében, s persze a családi életében is. Nagyon fontos, hogy a felmerülő kételyeket kibeszélje magából, ne eméssze magát, hiszen a negatív érzések a babához is eljutnak.

Félelmek a változástól
Természetes jelenség az elbizonytalanodás, emiatt ne legyen egyetlen kismamának sem lelkiismeret-furdalása. Minden várandós fejében megfordul, hogy mi lesz, ha eldeformálódik a teste, ha csődöt mond a szüléskor, vagy netán a baba ellátásában. Ezek mind normális reakciók az ismeretlenre. Igaz, a testünk egy időre eldeformálódik, de van-e szebb látvány egy gömbölyödő pocaknál, egy büszke, boldogságtól sugárzó kismama arcánál? A szüléstől való félelem is teljesen normális jelenség. Az életadáson már átesett barátnőkkel, más kismamákkal való beszélgetések, sokat segítenek a rossz érzések leküzdésében.

Hangulatingadozások
A bizonytalanságokban, a hangulatingadozásban az előttünk álló ismeretlenen túl a hormonális változások, az esetleges rosszullétek is szerepet játszanak. A pajzsmirigy fokozottabb működése következtében a hormonszintek megváltoznak, a várandós kismama olykor ingerültebbé, érzékenyebbé válhat fényekre, szagokra.
A hasnyálmirigy és a máj is fokozottabb működéssel készül fel a várandósság kiviselésére. Ennek eredményeként az anya vérében a hormonszintek mérhető eltérést mutatnak a nem terhes állapothoz képest. Ezek a változások okozzák a fokozott izzadást, fejfájást, rosszulléteket és a testalkat változását. (Ez utóbbi nem a hízást jelenti, hanem pl. a fokozott vízvisszatartást.) A kismamák többségénél a második trimeszterre a rosszullétek enyhülnek, vagy megszűnnek, s a domborodó pocak, a baba kézzelfogható növekedése miatt a kismama hangulata is sokkal derűsebb lesz.

Bizonytalanság önmagunkban
Sokat gondolnak a kismamák arra, hogy milyen lesz az élet a babával? Hogy hogyan fogják tudni táplálni, gondozni? Honnan tudják majd, hogy mikor mire van szüksége. Az első napok talán még kissé sután telnek, de a kismamák valahogy ösztönösen tudják, hogy mit kell tenniük, mire van szüksége a babájuknak. Mintha csak belénk lenne kódolva, hogy hogyan bánjunk az újszülöttünkkel. Még ha a mások gyermekével nem is igazán tudunk mit kezdeni, a saját csecsemőnk kézbevételekor mintha csak kicserélnének. Olyan ez, mintha az anyuka egy lelki köldökzsinór révén a szülés után is össze lenne kötve a csemetéjével. Ugyan már nem test a testben kapcsolat, de mintha még mindig egy lélek lennének. Ráéreznek egymás jelzéseire, hangulatára.

Kire számíthat a kismama?
A legfontosabb annak tudatosítása, hogy a baba születése után sem marad magára az újdonsült anyuka. A felmerülő kérdések tisztázásában szakképzett segítségként ott lesz a területileg illetékes védőnő és a gyermekorvos, akik a hazatérés után néhány napon belül felkeresik a családot és minden téren segítséget, megerősítést nyújtanak.
Ezenkívül a család, a barátnők is biztosan szívesen segítenek, ha ezt jelezzük feléjük.
Szoptatási problémák esetén a védőnő, vagy a szoptatási tanácsadók segítségére számíthatunk.
A tanácsadók elérhetőségei itt megtalálhatók >>

Aggodalom az anyagiak miatt
Valóban kiesik majd egy fizetés a családi kasszából, de természetesen a kismama kap támogatásokat, juttatásokat, amik ha nem is teljes egészében fedezik a kiesett keresetet, de azért részben pótolják azt.

Alanyi jogon jár minden kismamának egyszeri anyasági támogatás, családi pótlék, gyermekgondozási segély (GYES), gyermekgondozási támogatás (GYET) (minimum 3 gyermek esetén).
Ezenkívül az érvényes biztosítással rendelkező kismamák a TB által folyósított ellátásokra is jogosultak. Ennek feltétele, hogy érvényes biztosítása legyen (munkaviszonyban lévők, vállalkozók, megbízási jogviszonyosok, munkanélküli járadékot, keresetpótló juttatást vagy álláskeresést ösztönző juttatást kapók, egyéni megállapodást kötők).
A TB a gyermek 24 hetes koráig Gyermekágyi segélyt (GYÁS-t), a 24. héttől 2 éves koráig Gyermekgondozási díjat (GYED-et) folyósít a kismamának.
Az az anyuka, akinek nincs érvényes biztosítása, a gyermek születésétől 3 éves koráig csak GYES-t kap.
A fentieken kívül az Önkormányzatok egy része szintén segíti az anyukákat egy egyszeri születési támogatással. Az anyukák a területileg illetékes önkormányzattól kaphatják ezt az egyszeri önkormányzati támogatást. A baba születése után maximum 60 napon belül lehet – személyesen, vagy meghatalmazott útján – igényelni az Önkormányzatnál. A támogatás összege területileg változó.

Bővebb információ a juttatásokról a MUNKAÜGY >> menüpont alatt található.


Szerző: Simó Tímea
Kezdőfotó: Freepik
 


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2008.11.11