Kiderült! Ez okozta az édesanya halálát, aki egészséges hármas ikreknek adott életet Debrecenben - Mi az a HELLP szindróma?

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Kiderült! Ez okozta az édesanya halálát, aki egészséges hármas ikreknek adott életet Debrecenben - Mi az a HELLP szindróma? A szülést követően fellépő HELLP szindróma súlyos vérzéses szövődményével, véralvadási zavarral kezelték azt a hajdúszoboszlói édesanyát, aki december 15-én elhunyt, miután hármas ikreknek adott életet Debrecenben. A szülést követően fellépő HELLP szindróma súlyos vérzéses szövődményével, véralvadási zavarral kezelték azt a hajdúszoboszlói édesanyát, aki december 15-én elhunyt, miután hármas ikreknek adott életet Debrecenben - írja vasárnapi közleményében a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája.

Egészséges kisbabák születtek
A közlés szerint a kismama veszélyeztetett terhességgel a 26. héttől feküdt a klinikán lombik eljárásban fogant hármas ikerterhességgel. A 32. hétre súlyosbodó "anyai betegség" miatt orvosai december 15-én, pénteken császármetszést hajtottak végre, a három magzat, két kislány és egy fiú, jó állapotban, 1300 és 1600 gramm közötti súllyal született - hangsúlyozzák a közleményben.

Az anya a szülés után lett rosszul
A szülést követően HELLP szindróma lépett fel az édesanyánál, állapotát átmenetileg sikerült stabilizálni a szülőszoba műtőjében, de néhány órával később nehézlégzéses és mellkasi tünetekkel járó hirtelen rosszullét lépett fel nála, és leállt a keringése is - írják, hozzátéve, hogy a klinikai központ munkatársai, a hozzájuk csatlakozó resuscitációs teammel közösen, azonnal megkezdték az újraélesztést, és a keringést átmenetileg sikerült is újraindítaniuk, ám a további 50 perces komplex szakszerű ellátás ellenére nem tudták megmenteni a kismamát.

Az újraélesztést végző klinikai szakemberek több órán keresztül küzdöttek az édesanya életéért, megmentéséért mindent megtettek - hangsúlyozzák.

Mi az a HELLP szindróma?
A HELLP szindróma ritka, de annál súlyosabb probléma, mely a terhes nőket és magzatukat veszélyezteti, a terhességi magas vérnyomás legsúlyosabb formája. A HELLP elnevezés egy mozaikszó: a vörösvértestek szétesésére, emelkedett májenzimekre és alacsony vérlemezkeszámra utal. Hogy pontosan miért is alakul ki a betegség, azt nem tudni, fő okozójának a méhlepény zavarát tartják. Általában a 20. terhességi hét után jelentkeznek a tünetek, ám az sem ritka, hogy csak az utolsó trimeszterben derül ki a probléma. Tünetei: gyomorfájdalom és jobb bordaív alatti fájdalom, fejfájás, hányinger/hányás, rossz közérzet, ödéma, görcs. (Forrás: Webbeteg)

Mélyen megrendültek a klinika dolgozói
A közlemény kitér arra is, hogy az ikrek jelenleg is az újszülött osztályon vannak, egészségesek, ellátásukhoz, annak megszervezéséhez a Debreceni Egyetem klinikája minden lehetséges segítséget megad. Az eset mélyen megrendítette a klinika dolgozóit is, a körülmények és az okok tisztázása a kormányrendelet szerinti közigazgatási hatósági eljárás keretében történik - zárul a közlemény.

Forrás: MTI, Webbeteg
Fotó: Pixabay (illusztráció!)

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2017.12.18