Kiderült: Sokszor a hibás sperma okozza a többszörös vetélést! - Mit lehet ellene tenni? Szülésznő tanácsai

Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


Kiderült: Sokszor a hibás sperma okozza a többszörös vetélést! - Mit lehet ellene tenni? Szülésznő tanácsai Nemcsak a nő tehet arról, ha nehezen sikerül a teherbe esés vagy idő előtt elmegy a baba. A vetélés indokai közt a sperma minősége is előkelő helyen szerepel, mondja a szülésznő. Mit lehet tenni ilyen esetben? Egy baba elvesztése hatalmas teher az egész családnak. Ezen a helyzeten pedig csak ront, ha egy rég tervezett és vágyott magzatról vagyunk kénytelenek lemondani.

A vetélést átélni is szörnyű, ám az okok keresése talán még rosszabb, hiszen sok esetben nem is derül ki, mi okozhatta a tragédiát. Sajnos az indokok közt a sperma rossz minősége is előkelő helyen szerepel. A témába Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Fontos a sperma minősége is
A spermával kapcsolatban többször kerül elő a mennyiség, mint a minőség, pedig ez utóbbi legalább ennyire fontos. Igaz, hogy ha nincs elegendő spermium az ejakulátumban, akkor a megtermékenyítés is nehézzé, esetleg lehetetlenné válik. Ha azonban minőségbeli problémákkal nézünk szembe, akkor máshol jelentkezik a gond.

Természetesen ekkor is nehezebbé válik a megtermékenyítés, ám az igazán nagy baj abban rejlik, hogy a megtermékenyített petesejt fejlődésében rendellenességek következhetnek be.Betegségeket, vetélést okozhat a rossz minőségű sperma
A spermium, mely végül megtermékenyíti a petesejtet a leendő magzat genetikai állományának 50 százalékát adja. Ha azonban maga a hímivarsejt is sérült DNS illetve RNS állománnyal rendelkezik, akkor bizony nagy eséllyel ezt a hiba a magzatnál is jelentkezni fog. És míg egy sejt tökéletesen elvan egy ilyen hordozott hibával, addig egy bonyolult szervezet esetében ez már az élettel összeegyeztethetetlen lehet.

A magzat azonban - még ha genetikai rendellenessége is van - nem feltétlenül hal el. A rossz minőségű sperma ugyanis nem csak a betegségek és a vetélés lehetőségét növeli, hanem a koraszülések bekövetkezésében is komoly szerepet játszhat.

A férfi is lehet felelős a vetélésért
A vetélések esetében rendszerint a hölgyeknél keresik a hibát, pedig sajnos az urak örökítőanyaga is lehet a felelőse a problémának. Ezt azonban sokan elfelejtik, így amikor túlteszik magukat a tragédián, és újra próbálkoznak, vagy csupán előrelátóan felkészítik a szervezetüket a várandósságra, a fókusz csak a hölgyekre kerül - mondja Ratkó Tünde.

A fentiekből azonban jól látható, hogy az urak esetében is legalább ekkora jelentősége van annak, hogy a megfelelő tápanyag-ellátottsággal támogassák a szervezetüket, és ezen keresztül örökítőanyaguk megfelelő minőségét és mennyiségét is biztosítsák.

Ehhez nyújt jó alapot például egy férfivitamin, aminek azonban mindenképpen szerves kötésű, biológiailag aktív anyagokat kell tartalmaznia, mivel ezek felszívódása 80 százalékkal jobb. Az eredményesebb beépülés pedig gyorsabb javulást is hoz magával.Csak az étel többnyire nem elég
Kizárólag az étkezéssel ma már sok esetben nem vagyunk képesek a megfelelő mennyiségű tápanyag bevitelére. Ennek oka szerteágazó, közrejátszik benne a tömegtermelés, a vegyszerezés és sok más is.

A leendő apának is fontos a testmozgás
Azonban azt is ki kell emelni, hogy a tápanyagok mellett kiemelten fontos a rendszere mozgás is. Napjainkban a legtöbb ember a munkahelyén ül, az autóban ül, hazaérve pedig ugyan ezt teszi a tévé előtt. A mozgásunk minimálisra csökkent, pedig a szervezet egészséges működéséhez ez is elengedhetetlenül fontos összetevő.

Ez is érdekelhet!
Vetélés okai: Kismamaként sem mindegy, mennyire szennyezett a levegő ott, ahol élsz »


Forrás: ratkotunde.hu
Fotó: Rawpixel, Pixabay

Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


2020.01.27