Megveszi az állam a Róbert Károly magánkórház meddőségi centrumát - Ingyenes lesz a meddőségi kezelés

Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


Megveszi az állam a Róbert Károly magánkórház meddőségi centrumát - Ingyenes lesz a meddőségi kezelés

A magyar állam megvásárolja a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t, amely a jövőben állami finanszírozásban fog teljeskörű meddőségi kezelést nyújtani.

A magyar állam megvásárolja a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t, amely a jövőben állami finanszírozásban fog teljeskörű meddőségi kezelést nyújtani  - tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2021. szeptember 6-án, hétfőn az MTI-vel.

A kormány fontosnak tartja, hogy a család- és népesedéspolitika területén továbbra is kiemelt szerep jusson a gyermekvállalás ösztönzésének. Az asszisztált reprodukciós kezelések és ezen belül a mesterséges megtermékenyítési eljárások hozzáférésének javításával is segíteni kíván a kormány abban, hogy a jelenleginél több gyermek szülessen Magyarországon - közölte a tárca.

Minden rászoruló meddő párnak elérhetővé akarják tenni
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezésére az Emmi kidolgozta az állami meddőségkezelési centrum megvalósításának lehetőségét annak érdekében, hogy minden rászoruló meddő pár számára elérhető legyen ez az egészségügyi szolgáltatás - áll a közleményben.

Tudatták: a népességfogyás hatékony megállítása és a meddőségi kezelések széles körben való elérhetővé tételéért a magyar állam szeptember 6-án, hétfőn megvásárolja a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t. A nemzetstratégiai jelentőségű ügylet eredményeként a társaság teljes körű meddőségi kezelést fog nyújtani a betegek részére állami finanszírozás mellett.Államilag finanszírozott lesz a meddőségi kezelés
Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az elmúlt hónapokban egyeztetéseket folytatott a Róbert Károly Magánkórházzal a meddőségkezelési területei állam általi átvételével kapcsolatban. A magánkórház a meddőségi eljárásokat egy újonnan létrehozott gazdasági társaságba szervezte, amelynek tulajdonjogát a magyar állam - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján - a megvásárolja. Az állami tulajdonszerzéssel egyidejűleg a magánkórház ezt a tevékenységét megszünteti - tudatták.

A minisztérium ismertetése szerint a kapcsolódó, 2020. év elején már megjelent jogszabályok folytatásaként így tovább erősödik az állami szerepvállalás az újonnan létrehozott állami meddőségkezelési centrum, a Róbert Károly Meddőségi Centrum közfinanszírozott működésével.

Ingyenes lesz a meddőségkezelési szolgáltatás
A folyamatos betegellátás az új intézmény működési feltételeivel megszilárdítható. A kormány tavaly óta biztosítja a meddőségkezelésben használt gyógyszerek 100 százalékos állami finanszírozását. A meddőségcentrumokban lehetővé válik a meddőségkezelési szolgáltatás ingyenes igénybevétele - ismertette a tárca.
 
Mi számít meddőségnek?
Meddőségen orvosi értelemben azt értik, amikor legalább 1 éven át tartó, védekezés nélküli szexuális élet ellenére sem jön létre a kívánt terhesség. A meddőséggel szembesülő nők és férfiak száma az elmúlt évtizedekben világszerte nő.

Tudtad?
A nők felénél endometriózis okoz meddőséget - Tünetei és kezelése »


Magyarországon a jóléti nemzetközi arányokhoz hasonlóan minden ötödik párkapcsolatban nehézségbe ütközik a tervezett gyermekáldás, ami érzékelhető mértékben járul hozzá ahhoz, hogy az elmúlt tíz év családpolitikai beavatkozásai ellenére sem állt meg Magyarország népességének természetes fogyása. Szakértői becslések szerint az összes meddőségi problémával küzdő házaspár száma eléri a párok 15 százalékát, így mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal - hívta fel a figyelmet az Emmi.

Olvasd el ezt is!
Meddőség lelki okai: Sokat hallott ártó mondatok, melyek késleltetik a gyermekáldást »


Forrás: MTI
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


2021.09.06