Koronavírus elleni védettségi igazolvány: Ezt kell róla tudni! - Megjelent a kormányrendelet a Magyar közlönyben

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Koronavírus elleni védettségi igazolvány: Ezt kell róla tudni! - Megjelent a kormányrendelet a Magyar közlönyben A koronavírus elleni védettségi igazolványhoz háromféle módon lehet hozzájutni: ha valakit beoltottak koronavírus ellen, ha valaki átesett a koronavírus-fertőzésen és van PCR-tesztje, illetve ha valaki átesett a betegségen, de nincs tesztje. A kormány 2021. február 10-én, szerdán döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. A legfontosabb részleteket egy pénteken megjelent kormányrendelet rögzíti - közölték a kormány honlapján péntek este.

A kormany.hu oldalon azt írták: a kormányrendelet alapján háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget:
- ha valaki megkapta a védőoltást,
- vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen,
- illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről vagy nem készült erről teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is.A Magyar közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében a védettségi igazolvány tartalmazza
- az érintett nevét,
- az érintett útlevelének számát, ha ezzel rendelkezik,
- az érintett állandó személyazonosító igazolványának számát, okmányazonosítóját, ha ezzel rendelkezik,
- a védettségi igazolvány sorszámát,
- az oltottság tényének igazolása esetén az oltás idejét, valamint a védőoltás típusát,
- a fertőzésből történő felgyógyulás tényének az igazolása esetén az igazolvány érvényességének dátumát,
- az előző pontok szerinti adatokból képzett, informatikai eszközzel optikailag olvasható adattároló kódot,
Továbbá szöveges jelzésként
- "A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes",
- "Nem ruházható át",
- "Az igazolványhoz kapcsolódó jogosultságok a koronavirus.gov.hu internetes oldalon ellenőrizhetők"
feliratokat.

Ha valaki megkapta a koronavírus elleni védőoltást
Kiemelték: ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítását külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát.

Ha valaki korábban átesett a koronavírus-fertőzésen és volt PCR-tesztje
Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét - tették hozzá. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigéngyorstesztje lett, miután korábban pozitív tesztje vagy tesztjei voltak.

Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült - mert például tünetmentes vagy enyhetünetes volt és otthoni karanténban maradt -, akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. Közölték: a védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítását külön nem kell kérni.

Ha valaki átesett a koronavírus-fertőzésen, de nem volt PCR-tesztje
A tájékoztatás szerint ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről vagy nem készült erről teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 ezer forint. Emellett ki kell fizetni a védettségi igazolvány kiállításának 3000 forintos összegét is.

Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy valaki korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap - írták. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton - a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon - vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

Applikáció is lesz a beoltottaknak
Hozzátették: a védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet igazolni. Az applikáció az érintett azonosítását követően - az EESZT-ből szerzett adatok alapján - igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltott nevét, az érintett TAJ-számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.

A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza - áll a közleményben.

Forrás: MTI, Magyar Közlöny
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.02.15