Kötelező lett a logopédiai szűrés 3 éves korban! - Tényleg szükség van erre? Mit vizsgálnak vele? Mit szólnak a szakemberek?

Fodor Tímea

Gyerek fejlődése

Fodor Tímea


Kötelező lett a logopédiai szűrés 3 éves korban! - Tényleg szükség van erre? Mit vizsgálnak vele? Mit szólnak a szakemberek? A 2017/18 tanévtől a köznevelési törvény szerint, minden 3 évét betöltött gyermeknek kötelező logopédiai szűrésen kell részt vennie. Eddig ilyen nem volt, csak az 5 éves korosztálynál. A 2017/18 tanévtől a köznevelési törvény szerint, minden 3 évét betöltött gyermeknek kötelező logopédiai szűrésen kell részt vennie. Eddig ilyen nem volt, csak az 5 éves korosztálynál. Logopédus szakértőnk, Fodor Tímea összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a változásokról.
 

Cél: beszédfejlődési zavarok korai felismerése


Törvényi szabályozás - Az emberi erőforrások minisztere 53/2016. (XII. 29.) EMMI rendelete értelmében:
38. § "(3) A  logopédiai ellátás keretében el kell végezni a  harmadik életévüket betöltött gyermekek beszéd- és nyelvi fejlettségének szűrését. A logopédiai szűrés a nyelvi fejlettségre (receptív és expresszív terület) irányul. A szűrés eredménye alapján szükség szerint el kell végezni a gyermek további logopédiai vizsgálatát, illetve kezdeményezni kell további gyógypedagógiai, pszichológiai, orvosi vizsgálatokat. (4) A részletes logopédiai vizsgálat és logopédiai vizsgálati vélemény alapján kell a gyermek további logopédiai ellátását megszervezni, ha a szűrés és a logopédiai vizsgálat eredményei alapján erre szükség van."

Mit jelent ez a gyakorlatban?
A rendelet értelmében tárgyév szeptemberében (illetve az óvodába lépéskor) el kell végezni a hároméves gyermekek nyelvi fejlettségének szűrését. A szűrés első lépése egy szülői kérdőív kitöltése. Ebben a gyermek nyelvi fejlődésére vonatkozó adatok találhatók (milyen a gyermek szókincse, milyen típusú szavakat használ, milyen mondatszerkezetekben beszél, ragok használata stb.).

Mit vizsgál ez a szűrés?
A korai szűrés során időben felismert probléma és a ráépülő preventív terápia csökkenti az iskolákban jelentkezhető olvasási-írási nehézségeket, figyelemzavarokat. Nagyon fontos elmondani, hogy ebben az életkorban nem foglalkozunk az artikulációs hibákkal (helytelenül ejtett hangokkal pl. r hang helyett j vagy l hang, sz,z,c, torzítás, stb). Ha a szakember ez alapján úgy ítéli meg, hogy elmarad a gyermek nyelvi fejlettsége (AMI NEM ARTIKULÁCIÓ-régen pöszeségnek, raccsolásnak hívták ezeket a hanghibákat-tehát nem hanghibákra figyelünk) a korosztályától, akkor a szülővel fogadóóra keretében anamnézist vesz fel a beszédfejlődés menetéről. 

Milyen terápia alkalmazható?
Logopédus és szülő végig szoros együttműködésben van jelen a gyermek fejlődése érdekében. A terápia többféle formában valósulhat meg. Vannak helyzetek mikor a logopédus szülőcsoportot is szervez, vagyis a szülők is jelen vannak a foglalkozások során. Előfordulhat azonban a "home training" formája is, mikor a logopédus a szülőnek házi feladatot ad, és csak időnként jelennek meg tanácsadáson.

Vonatkozó cikkünk: Hogyan segíthetjük a gyermek beszédfejlődését? Útmutató 0-7 éves korig, kattints ide »


Mit szólnak a szakemberek, pedagógusok a szűrés bevezetéséhez?


A Kossuth Rádió 2017. 06. 26-i Vendég a háznál című adásában hallható részletes, szakemberekkel készített interjú az újonnan bevezetésre kerülő szűrésről, ebből közlünk részleteket:

Sinkovicsné Király Angéla, a Budapest, XXII. kerületi Egyesített Óvoda óvodapedagógusa:
"Nagyon örülünk a kezdeményezésnek. Úgy érezzük, hogy ezzel foglalkozni kell, hiszen egyre több beszédfejlődési zavarral küzdő kisgyermek érkezik az óvodába. Ennek oka  lehet öröklés vagy a születés közben történt sérülés, például ha oxigénhiánnyal születik a gyermek, akkor sérülhet a beszédközpont. Nagyon befolyásolja ezt még a felgyorsult világ, a szülők nem érnek rá úgy kommunikálni a gyermekükkel, ahogy kellene, sokszor esti mese helyett leültetik a tv elé és beraknak egy dvd-t, de ez nem beszélgetés. A gyermek hallja ugyan a beszédet, de ő nem kommunikál. A nap minden percében beszélni kell a gyermekhez. Nagyon fontos a szülői minta."

Kapcsolódó cikkünk: Rajzfilmek helyett több mese kell a gyermekeknek »


Fotó: headandheartparent.com

Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója:
"Régi vágya a szakmának, hogy korábbra tegyük a szűrés időpontját, illetve kétszer is megtörténjen, 3 éves és 5 éves korban is. Ez azért volt fontos, mert ha 5 éves korban látjuk először a gyermeket és kiderül, hogy nyelvfejlődési nehézsége, zavara van, akkor bizony az az 1, esetenként 1,5 év az iskolába lépésig nem biztos, hogy elegendő lesz ahhoz, hogy ezt a késést kompenzálni tudjuk fejlesztéssel. Ezért fontos, hogy már az első jelek alapján el tudjuk kezdeni a terápiát."

Kapcsolódó cikkünk: Ez az, ami többet a ér a gyereknek bármilyen fejlesztő foglalkozásnál »

Ezt a problémát a logopédus egyedül nem tudja megoldani, szükség van a szülők együttműködésére
"Budapest kilenc kerülete részt vett egy felmérésben, hogy kiderüljön, hány beszédkéséssel, esetlegesen nyelvi zavarral küzdő gyermek van, az eredmény szerint átlagosan minden tizedik gyermek érintett. Ezt a problémát a logopédus egyedül nem tudja megoldani, szükség van a szülők együttműködésére. 3 éves korban megtörténik a szűrés és elindul a fejlesztés. Az óvodapedagógusokkal és a szülőkkel szoros együttműködésben a fejlesztők heti két alkalommal találkoznak a gyermekkel, a nyelvi fejlesztés szükség esetén mozgásterápiával is kiegészíthető. Az a célunk, hogy az óvodai évek alatt felkészítsük annyira a gyermeket az iskoláskorra, hogy ott az írás, olvasás, számolás elsajátítása ugyan lehet, hogy megsegítést fog még igényelni, de az a normál, tipikus úton megtörténhessen."

A gyermek egész életére rányomhatja a bélyegét a foglalkozások elmulasztása
Dr. Kas Bence logopédus nyelvész hozzátette, a későn felismert vagy rejtve maradt nyelvi zavaroknak később komoly következményei lehetnek:
- kommunikációs korlát
- beilleszkedési zavarok már az óvodában
- tanulási nehézségek, emiatt folyamatos kudarcok
- viselkedési problémák a frusztráció miatt
- fiatalkori bűnözés

Ahhoz, hogy időben kiszűrhessék a problémát, nagy előrelépést jelent az új szabályozás, de még fontosabb, hogy a szülő időben felismerje az előjeleket. Készült egy mindenki számára elérhető videóanyag, ami segítséget nyújt ehhez:


Forrás: youtube

Szerző: Fodor Tímea logopédus
Fotó: pixabay, headandheartparents

Fodor Tímea

Gyerek fejlődése

Fodor Tímea


2017.07.05