Legyen vitaminnal teli a zsák! - Nem csak édesség fér a mikuláscsomagba

Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


Legyen vitaminnal teli a zsák! - Nem csak édesség fér a mikuláscsomagba

Közeledik a gyerekek egyik legjobban várt napja az évben, december 6., azaz a Mikulás érkezése. Ugyan nincsen mikuláscsomag édesség nélkül, a kiegyensúlyozottságra ilyenkor is érdemes odafigyelni. A legenda pedig a szülőknek is segítségére lehet.

Közeleg a Mikulás
Rövidesen ellepik az ablakpárkányokat a fényesre suvickolt kiscipők és kiscsizmák, december 5-ről 6-ra virradó éjszaka pedig ajándékokkal telnek meg egytől egyig. Sok kisgyerek levélben fordul a Mikuláshoz egy-egy speciális kívánsággal, de a gondosan összeválogatott finomságok egyik csizmácskából sem hiányozhatnak: csokoládé, gyümölcs, magvak és természetesen a nagyszakállút ábrázoló finomabbnál finomabb csokifigurák.

Milyen egészséges meglepetések kerüljenek a mikuláscsomagba?
Bár az édességek szorosan hozzátartoznak a Mikulás ünnepéhez, a kiegyensúlyozott táplálkozásra ilyenkor is érdemes odafigyelni. Az édesanyák és az édesapák számára a Mikulás mitikus figurája és a gyermekek rajongása ráadásul lehetőséget is ad erre.

Mivel a gyerekek jó magaviseletük jutalmaként tekintenek a kiérdemelt mikuláscsomagra, így annak tartalmát értékes, jó dolognak tekintik. Az édesség, csokimikulás mellé kerüljön néhány magas C-vitamin tartalmú mandarin vagy narancs, esetleg egy zacskó csonthéjas gyümölcs (dió- vagy mandulaféle), amelyek antioxidáns hatású E-vitamint és jótékony omega-3 zsírsavakat, fontos ásványi anyagokat és nem mellesleg B1, B2, B6-vitamint is tartalmaznak. Mivel a Mikulás különleges alkalom, akár olyan egzotikus, érdekes, egészséges, vitaminokkal teli gyümölcsök is kerülhetnek a csomagba, mint az ananász, a licsi vagy a karambola. Az ötleteknek csak a szülők kreativitása és kísérletező kedve szabhat határt. Ha az ünnep alkalmából a gyerekek az édességek mellett különleges, számukra ismeretlen, de finom ízeket kóstolhatnak, később nagyobb eséllyel fogyasztanak majd ezekből az év más időszakaiban is.

Dietetikus javaslata
Mivel a kiscipők és kiscsizmák reggelre telnek meg finomságokkal, a gyerekek legszívesebben azonnal nekiesnének a sok édességnek. „Fontos, hogy az ünnepek alatt is ügyeljünk rá, hogy a napi menü, kezdve a reggelivel, kiegyensúlyozott maradjon. Érdemes meggyőzni a kicsiket, hogy egyszerre egy szelet vagy 3-4 kocka, valódi csokoládéból készült csokit egyenek és majszoljanak mellé egy kis gyümölcsöt. Nem mellesleg így tovább is tart a mikuláscsomag” – javasolja Kiss-Tóth Bernadett dietetikus.

Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás
Tápláló, közös családi reggelivel indítsuk a napot és együtt nézzük át a kiscipőkbe rejtett kincseket. Fontos , hogy a reggeli ne csak a hétvégék kiváltsága legyen. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nestlé friss kutatása szerint minden harmadik kisiskolás reggeli nélkül indul el otthonról a hétköznapok során, a gyermekkorban rögzült táplálkozási szokásokon pedig csak komoly erőfeszítések árán lehet változtatni később. Így a szülőkre nagy felelősség hárul, hogy minél kisebb kortól kezdve hangsúlyozzák gyermekeiknek a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát.


Fotó: Freepik
Forrás: Nestlé
 


Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


2014.12.05