Lehet, hogy szűk lesz egy kicsit, de majd a férje bejáratja - Ezt teszik a nőkkel a gátmetszés után

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Lehet, hogy szűk lesz egy kicsit, de majd a férje bejáratja - Ezt teszik a nőkkel a gátmetszés után

Férjöltés, férjcsomó, vőlegényvarrat - Többféle néven is ismert az a gátmetszést követő beavatkozás, amikor a frissen szült kismamát szűkebbre varrják vissza, természetesen a férj örömére. Felháborító történetekről meséltek a kismamák egy Facebook-oldalon.

Hallottatok már a "husband stitch", a férjöltés fogalmáról? - kezdi január 31-ei bejegyzését a Másállapotot a szülészetben Facebook-oldal, és mint a hozzászólásokból kiderül, sajnos még mindig bevett gyakorlat szülés után, hogy a nőgyógyász a férjet kérdezi meg, milyen szűkre is varrja az asszonyt.

Február 6-a a Női nemiszerv csonkítás elleni küzdelem világnapja, az Unicef weboldala szerint bár a női nemi szerv megcsonkításának évszázadok óta fennálló gyakorlata egyre kevésbé jellemző, de számos afrikai, közel-keleti és ázsiai közösségben még mindig bevett szokás.

Mint hangsúlyozzák, a csonkítás a gyermekek és nők emberi jogainak megsértése, a nők elleni megkülönböztetés szélsőséges formája. Ráadásul a gyakorlat nem jár semmiféle egészségügyi előnnyel a megcsonkított nők és gyereklányok felé.

Az indokolatlan gátmetszés is csonkítás
A csonkításba pedig nem csak a női körülmetélés, a csikló kimetszése számít bele, hanem az engedély nélküli vagy indokolatlan gátmetszés is, amit ráadásul sokszor - ahogy a Másállapot a szülészetben posztja fogalmaz - férjöltésnek vagy vőlegényvarratnak is nevezett átszabás követ, mint "a nő élvezeti értékét növelő beavatkozás".A téma hazánkban jelenleg is tabunak számít, de biztosan nem véletlen, hogy a Facebook-oldal posztját rengetegen osztják és kommentelik, és valóban elképesztő szüléstörténetek bontakoznak ki a vallomásokból.
 

Olvasói vallomások a gátmetszésről és a szűkítő varrásról


"Második szülésem előtt a borotválásnál szólt be a szülésznő: látom, a főorvos úr elsőre jól összeszűkítette, ha akar harmadikat is, akkor jobban jár, ha megint ilyet kér! (első után ahogy a férjem fogalmazott, igazi matyóhímzést kaptam, mai napig megkeserítve az életem). A harmadikat máshol szültem, gátvédelem, 1 öltés. Később állami rákszűrésen megjegyezték, hogy lehetett volna szűkebbre szabni, mert így a férjem már nem fog hozzám nyúlni."

"És akkor most varrunk ide egy szép kis puncit."

"Épp szülni értem be direkt, hogy minél kevesebb beavatkozás legyen. Erre kérdés nélkül egyből burkot repesztettek, majd 20 ember nézett a lábaim közé, miközben a szülésznő beöltözve szikével a kezében várja, hogy jöjjön a következő fájás, hogy vághasson (annak ellenére, hogy kértem, ne). Horrorfilmbe illő élmény volt, mai napig az..."

"Ne aggódjon, olyan lesz, mintha még szűz lenne. - 48 öltés, mert könyöklés miatt kirobbant belőlem a lányom. Persze az én hibám volt, állítólag gyengék a szöveteim."

"Lehet, hogy szűk lesz egy kicsit, majd a férje bejáratja.""Engem konkrétan olyan szűkre varrtak, hogy a legkisebb tampon se megy fel, így a házasélet esélytelen lett. Alapból nagyon szűk voltam, pedig próbáltunk mindent, de most... Voltam vele orvosnál, de a vírus miatt 'szépészeti beavatkozást' nem vállalnak.. Hozzáteszem, már 4 hónapos a kisfiam és azóta egyszer sem sikerült a házasélet, ami könnyen rámehet lassan a kapcsolatunkra, mert párom nagyon nem díjazza ezt a helyzetet.
Egyébként nem is lett volna szükség gátmetszésre, ha nem siettet az orvos és nem köti be az oxit, (1 óra alatt 6cm tágulás nem hinném hogy indokolta volna..), emiatt korán voltak tolófájások 8cm tágulásnál és a méhszáj sem volt eltűnve emiatt pedig hasbakönyöklés + gátmetszés lett a vége csak hogy hamar letudjon az orvos..."

"Nem gátmetszés, repedtem (gátvédelem esélytelen volt az oxi meg a könyöklés mellett), amikor varrt az orvos, odaintette a férjemet, hogy nézze meg, jó lesz-e. Szegény nem is értette, mi van, én viszont szerettem volna pofán rúgni a dokit.
A másodikat nő orvosnál szültem."

"Ilyen nálunk is volt... 'Kell még 2 öltés', 9 lett végül, majd ránéztek a férjemre, 'apuka kedvéért' fejjel. Mindenki jót mosolygott, engem leszámítva. Annyira 'jól' sikerült, hogy a mai napig érzem néha, pedig 3 éves múlt a gyerek..."

Forrás: Facebook/Másállapotot a szülészetben
Fotó: Freepik/wavebreakmedia_micro (illusztráció)


Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2021.02.05