"Még mindig szoptatom a 7 éves kisfiamat - és nem hiszem, hogy szégyenkeznem kellene emiatt"

Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


Hatalmas viták szoktak keveredni abból az anyukás csoportokban, hogy meddig is kell, vagy éppen meddig "elfogadott" szoptatni egy gyermeket. Most egy olyan anyuka mesél, aki ma hétéves fiát még mindig szoptatja. Hatalmas viták szoktak keveredni abból az anyukás csoportokban, hogy meddig is kell, vagy éppen meddig "elfogadott" szoptatni egy gyermeket.

Bár manapság az igény szerinti szoptatás az irányelv, abban már eltérnek a vélemények, melyik az az életkor, amikor jobb leválasztani a gyereket - akkor is, ha ő még ragaszkodna a cicizéshez. Sokan ezt a 2-3 éves kor környékére teszik, amikor a gyereknek már több foga van és beszélni is kezd - persze akadnak olyanok is, akik úgy vélik, addig szoptatnak, amíg a gyermekük igényli, legyen bármennyi éves is.

7 éves és még cicizik?
Mint egy ausztrál ötgyermekes anyuka, aki tavaly nyáron azzal került a híradásokba, hogy bevallotta, ő bizony még rendszeresen mellre teszi négyéves kisfiát, Phoenix-et, sőt, a fiúcska hétéves bátyját, Chase-t is!


Még mindig szeret szopizni

Lisa Bridger akkor azt mesélte, mindkét fia autizmussal küzd, és sokszor csak akkor nyugszanak meg, ha cicizhetnek. Persze léteznek más nyugtató stratégiáik is, mint a megölelgetés vagy egy trambulinozás a kertben, ám amikor ezek nem segítenek, akkor jól jön a szopizás, akár nyilvános helyen is.

Szemtől szembe nem szidják, online elszabadulnak az indulatok
Bár személyesen nem igazán fordult elő, hogy bárki is szidalmazta volna ezért, online annál nagyobb felháborodást váltott ki az egész. Nagyon sokan pedofíliával, gyermekbántalmazással vádolták és azt vetették a szemére, biztosan valami pszichés problémával küzd, hogy nem hagyja a gyerekeit "normálisan" felnőni.

Ezért nemrégiben a Kidspot oldalon nyílt levélben fordult mindazokhoz a felnőttekhez, akik szerint az teljesen rendben van, ha egy idegent virtuálisan bántalmaznak.

Nyílt levél a bántalmazókhoz
Mint írja, nagyon elszomorítják azok a vélemények, melyek szerint beteges, amit csinál és segítségre van szüksége, vagy egy pasira.

"Csak azt teszem, ami a gyerekeim számára természetes. Ebben nincs semmi szexuális, nem vagyok pedofil, amivel egyébként sokan megvádoltak. A fiam egy nagyon önálló, magabiztos, nem sérült személyiség. A barátai pedig sosem piszkálták még amiatt, hogy ennyi idősen is szopizik, mert őket abban a szellemben nevelték fel, hogy ez természetes.

Ellenben látva és megtapasztalva azt a mérhetetlen agressziót és bántalmazást, amit a felnőttektől az online térben elszenvedtem, és azt a kioktató hangnemet, amivel a tudtomra adták, mit kéne tennem ahelyett, hogy a fiam igényeire hallgatnék - hát, nem csodálom, ha manapság annyi gyerek maga is zaklatóvá válik egy közösségben."

Ez a legjobb módszer számukra
A levélben arról is beszámol, hogy hétéves fia nem fogadja el az orvosságot akkor sem, ha muszáj lenne, de emellett önállóan eszik, kitörli a popsiját, felöltözik, és azt is tudja, hogyan keljen át biztonságosan az úttesten. Szóval senki ne féljen, a szoptatás nem gátolja őt abban, hogy felnőjön. És arról is biztosított mindenkit, tiniként vagy felnőttként már nem fogja igényelni a cicire tételt, ezt bátran ki meri jelenteni.


Chase és Phoenix, a két autista kisfiú trambulinozás közben

Az anyatej ennyi idős korban is jót tesz számára, a mellre tétel pedig megnyugtatja és biztonságot ad neki. És nem, nem szeretné sem cumisüvegre, sem tehéntejre átszoktatni, számukra a cicizés tökéletes megoldás.

A fiai igénye az elsődleges
Azt a vádat pedig, hogy valójában anyaként ő igényli a szoptatást, és csak rákényszeríti a gyerekeire, nevetségesnek tartja. Mint hangsúlyozza, egy gyereket nem lehet mellre kényszeríteni, és bár ő készen áll a leválásra, úgy látszik, a fiai még nem. Ráadásul amíg szoptat, jobban oda kell figyelnie a saját táplálkozására (nem ehet például tehéntejes ételt, mert Chase-nek tehéntej-allergiája van), figyelnie kell arra, milyen gyógyszert szed be, és néha érzékenyebbé válnak a mellbimbói is - tehát számára nem sétagalopp az egész.

- Én csak egy anyuka vagyok, aki szereti a gyermekeit, és mindent megtesz értük, hogy nekik a legjobb legyen - tette hozzá a Yahoo LifeStyle-nak.

Forrás, fotók: Yahoo Lifestyle, Kidspot

Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


2019.04.01