Megmentheti a babák életét az új magyar találmány

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


A fantasztikus magyar találmány jelzi, ha a magzat nyakára tekeredik a köldökzsinór, így segítségével megmenthető a baba élete. Megmentheti a babák életét az új magyar találmány Megmentheti a babák életét az új magyar találmány, amely kimutatja, ha a baba nyakára tekeredik a köldökzsinór.

Vezeték nélküli magzati pulzoximétert készítettek a Műegyetemen
Stubán Norbert adjunktus mutatja a vezeték nélküli magzati pulzoximéter prototípusát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikai Technológia Tanszékének Szenzor és Mikrofluidika Laboratóriumában 2013. május 29-én.


Hogyan működik a pulzoximéter?
A magzat vérének oxigénszintjét és pulzusát mérő készüléket a magzat kiskutacs fejfelületére helyezik el a vajúdás és a szülés ideje alatt. Segítségével azonnal észrevehető, ha a köldökzsinór a magzat nyakára tekeredik és gyors beavatkozással megmenthető az élete. Az eszköz előnye a hagyományos, vezetékes készülékekhez képest, hogy az anyát nem akadályozza a mozgásban, valamint a 100 forintos érme nagyságúra zsugorított mérőfej elektronikája nem kényelmetlen a baba számára sem.


Forrás: MTI
MTI Fotó: Balaton József

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2013.06.03