Megszületett az első háromszülős baba Görögországban! A kisfiú különleges módszerrel fogant

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Megszületett az első háromszülős baba Görögországban! A kisfiú különleges módszerrel fogant Az apai hímivarsejtek és az anyai petesejtek mellett egy donor petesejtjeit is használták a háromszülős mesterséges megtermékenyítés (IVF) során. A kisfiú és édesanyja jól vannak. Megszületett az első háromszülős baba Görögországban - számolt be róla a BBC hírportálja nyomán az MTI.

Görög és spanyol orvosok elmondása szerint a kisfiú 2019. április 9-én, kedden jött világra 2,9 kilogrammos súllyal, édesanyjával együtt egészségesek.

Egy donor petesejtjeit is felhasználták
Az apai hímivarsejtek és az anyai petesejtek mellett egy donor petesejtjeit is használták a háromszülős mesterséges megtermékenyítés (IVF) során. A módszert olyan esetekre fejlesztették ki, ahol az anya súlyos mitokondriális rendellenességet hordoz, amelyet a magzat örökölne.

Először 2016-ban született háromszülős baba
Ilyen baba először egy jordán családban született, még 2016-ban. Egy évvel később pedig egy más típusú eljárással jött világra Kijevben egy újszülött, aki szintén három ember örökítő anyagát hordozza.

A mitokondrium majdnem minden emberi sejtben megtalálható, az energia előállításában és raktározásában játszik szerepet. Ez a szervecske a hibás a mitokondriális betegségeknél. Ha tehát egy donor egészséges mitokondriumával helyettesítik a beteg anyait, megelőzhető a magzat betegsége.

Feltételezések szerint azonban a mitokondriumnak a fogamzás és a terhesség sikerességében is van szerepe, ám ezt még nem bizonyították.


Forrás: Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA)

A kisfiú 3 ember DNS-ét hordozza
A görög páciens egy 32 éves nő, aki korábban négy sikertelen IVF-en esett át. Az eljárás segítségével anyává vált, kisfia genetikai állományának egy kicsi része azonban donoranyától származik, mivel a mitokondriumnak saját DNS-e van.

Az athéni Élet Intézete és a spanyol Embryotools központ kutatóinak bejelentése szerint további 24 nő vesz részt a programban, nyolc embriót már beültettek.

A brit parlament 2016 februárjában engedélyezte a háromszülős baba létrehozását lombikeljárásban, a Newcastle-i Egyetem kutatói elsőként kaptak engedélyt Nagy-Britanniában 2017 márciusában, hogy az eljárással embriót hozzanak létre.

Ez is érdekelhet!
Többféle tünetet is okozhat a mitokondriális betegség - Így derítheted ki, hogy neked az van-e! »


Forrás: MTI
Kezdőfotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2019.04.11