Igen, jól olvasod: nem mézes puszedli, hanem mézes puszi! Isteni finom mézes sütemény, amit kezdő háziasszonyok is könnyen elkészíthetnek. Sütési idő: 15 perc, hosszan eláll.
A mézes puszi receptjét egy gyakorló háziasszony olvasónk küldte be nekünk. Először mi magunk is azt hittük, hogy rosszul olvassuk a sütemény nevét, de gyorsan rájöttünk, hogy nem elírásról van szó. Bár a mézes puszi nem áll messze a mézes puszedli eredeti receptjétől, mégis egy picit más. (A puszedli eredetileg habcsókot jelent, ez a recept viszont nélkülözi a fehérjehabmázat).
A mézes puszi nem csak egészséges a viszonylag magas méztartalma miatt, hanem még finom is. Tégy egy próbát!
Mézes puszi recept
Hozzávalók:
0,5 kiló liszt
10 deka vaj
10 deka porcukor (tipp: ha gyerekeknek készíted, akkor helyettesítsd az egészségesebb kókuszvirágcukorral vagy barnacukorral)
0,25 kiló méz
1 egész tojás + 2 darab tojás sárgája
narancshéj reszelve (előtte alaposan kiáztatva)
fahéj ízlés szerint (tipp: 2 teáskanállal kellemesen fahéjas lesz)
2 mokkás kanál szódabikarbóna
Dióbél
Elkészítés:
- A vajat a porcukorral kikeverjük, a felmelegített langyos mézet fokozatosan hozzácsorgatjuk, majd az egészet jól átkeverjük.
- A tojásokat alaposan felverjük, és hozzáadjuk a mézes masszához.
- Ezután a süteménymasszába belekeverjük a lisztet, a szódabikarbonát, a fahéjat és reszelt narancshéjat. Jól összegyúrjuk, és 10-20 percig pihentetjük.
- Tenyerünkkel diónyi golyókat sodrunk, majd gondosan ellapogatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Feltört tojásfehérjével (lehet sárgájával is) megkenjük a puszikat, és fél dióbelet nyomunk rá.
- 180 C-ra előmelegített sütőben körülbelül 15 percig sütjük. Vigyázat: nem jó, ha túlsül.
A receptért köszönet Hársfalvi Margó olvasónknak!
Fotó: Freepik