A mézeskalács illata és ízvilága egyszerűen hozzátartozik a karácsonyhoz. Egy igazán különleges receptet mutatunk most, ami egyedi karácsonyi ajándék is lehet, ha saját kezüleg készítenétek meglepetést.
Saját készítésű ajándék tipp
A mézeskalács elmaradhatatlan része a karácsonyi időszaknak, ebben a formájában azonban egészen egyedülálló: a mézeskalács-szirup ellenállhatatlan alkotóeleme, dekorációja vagy ízesítője lehet süteményeknek, palacsintáknak, teáknak vagy lattéknak - kézműves ajándéknak is fantasztikus!
Mézeskalács-szirup recept:
Mézeskalács-szirup hozzávalók:
- 400 gramm barna cukor
- 2 ek. melasz, méz vagy juharszirup
- 1 ek. őrölt gyömbér
- 1 ek. őrölt szegfűszeg
- 1 mk. szerecsendió
- 1 rúd fahéj
- 4-5 darab csillagánizs
- 1 tk. vanília kivonat vagy 2 cs. vaníliás cukor
- csipet só
Mézeskalács-szirup elkészítése:
1. Egy mély serpenyőbe tesszük a cukrot, és a melaszt vagy juharszirupot, majd hozzáadjuk az őrölt és darabos fűszereket (vagy a bolti mézeskalács-fűszerkeveréket).
2. Lassú tűzön melegítjük, majd karamellizálódik a cukor, óvatosan hozzáöntünk 3 dl vizet. Folyamatosan kevergetjük, mialatt a fűszerek íze csodásan összeérik a párolás alatt. A cukor sziruppá olvadása után még tíz percig kell melegíteni a keveréket.
Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
3. Kiszedjük a szirupból a darabos fűszereket, és még melegen, tölcsér segítségével beletöltjük a keveréket a tiszta üvegekbe. Lezárjuk és díszítjük.
Ha ajándéknak szánjuk, tehetünk mellé saját készítésű mézeskalácsokat is. A szirup sokáig eláll - hacsak nem fogyasztjuk el, ami bizony könnyen megeshet…
Szerző: Szülők Lapja
Fotó: Freepik