Mezítlábas ösvény házilag: Így készítsd el lépésről lépésre! - Hasznos tanácsok az építéshez és a tisztításhoz

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


Mezítlábas ösvény házilag: Így készítsd el lépésről lépésre! - Hasznos tanácsok az építéshez és a tisztításhoz Mezítlábas park, mezítlábas ösvény, Kneipp-park, száraztaposó-pálya - akárhogy is nevezzük, szuper dolog. Hogy miről is van szó pontosan? És hogyan készíthetsz akár te is a kertbe? Elmondjuk! Mezítlábas park, mezítlábas ösvény, Kneipp-park, száraztaposó-pálya - akárhogy is nevezzük, szuper dolog. Hogy miről is van szó pontosan? És hogyan készíthetsz akár te is a kertbe? Elmondjuk!

A mezítlábas park egy olyan ösvény, mely különféle felületeket tartalmaz és mezítláb kell végigmenni rajta. Az útvonal legtöbbször kör alakú, és olyan változatos anyagokon lehet lépkedni, mint a tobozok, faforgács, kukoricaszemek, homok, murva, kisebb vagy nagyobb kavicsok, szalma, fenyőkéreg, alacsony farönkök vagy éppen fű.

Ezért jó egy mezítlábas park!
Tudvalevő, hogy a mezítlábas járás segíti a helyes testtartást, stimulálja a láb izomzatát, fejleszti az egyensúlyérzéket, de lúdtalpasoknak vagy magas lábboltozattal rendelkezőknek is ajánlott. Az pedig, hogy különféle felületeken lépdelhetünk, stimulálja a talp reflexzónáit és ellazít, így jó hatással van a szervezetre. Ráadásul a gyerekek is kifejezetten élvezik a felületek sokféleségét.

Olvasd el ezt is!
10 ok, amiért jót tesz mindenkinek a mezítlábas járás - Ortopéd szakorvos mondta el véleményét »


Mezítlábas ösvények az országban - vagy akár otthon!
Magyarországon több helyen is találsz mezítlábas ösvényt, sőt, magas is készíthetsz akár még a lakásban is. Most viszont egy olyan mezítlábas taposót mutatunk meg, mely szülői összefogással jött létre a Pápai Városi Óvodák Tókerti Tagóvodájának kertjében.


Ilyen lett a szülői összefogásnak köszönhetően a mezítlábas ösvény a Pápai Városi Óvodák Tókerti Tagóvodájának kertjében

Mint egy édesanyától megtudtuk, a munkálatok szervezését a szülői munkaközösség és az óvó nénik vállalták magukra, a kivitelezés pedig főként a lelkes apukáknak volt köszönhető.
 

Így készült mezítlábas ösvény az óvodába! - Hasznos tanácsok, ha hasonlót szeretnél


Az anyuka egy Facebook-posztban is közzétette a tudnivalókat, így ha te is szeretnél hasonló mezítlábas taposót a kertbe vagy a gyermeked ovijába, sulijába, akkor érdemes követned a leírtakat:

- A mezítlábas ösvény nagyságát a rendelkezésre álló terület határozza meg. A mienk ovális, kb. 25 méter hosszú, 0,8 m széles. A kacskaringós nyilván látványosabb, de sokkal több anyagot és munkát igényel.

- Érdemes előzetesen méretarányosan papíron megtervezni, de természetesen a helyszín adottságaihoz kell alakítani. A tervezett nyomvonalat kijelöltük, mi ehhez mészhidrátos hintést alkalmaztunk.

- Kb. 20 cm mélyen kell kiásni a kijelölt részt és geotextillel kibélelni.

- A szegélye készen kapható ágyásszegély, az egyes részeket deszka választja el. A szegély stabilitása érdekében kb. 50 cm-es karók vannak méterenként leverve, ezekhez van hozzácsavarozva az ágyásszegély. Az elválasztó deszkákat az ágyásszegélyhez csavaroztuk.

- Érdemes nagyon alaposan favédő páccal lekezelni az ágyásszegélyt és a deszkákat is.

- A különböző textúrák nálunk: kukoricacsutka, homok, apró kavics, nagyobb kövek, színes mulcs (nagyon feldobja, nem érdemes kihagyni), héjas deszkaszél, bazaltkő, fenyőtoboz. A közösségtől függ, de érdemes utánakérdezni, nálunk nagyon sok minden felajánlás volt, nem kellett megvenni (kavics, homok, kukoricacsutka, stb.).

- Ha megvannak az anyagok (szegélyek lekezelve), akkor kb. 10 embernek nagyjából egy fél napos munka.

+ A tisztításról: a geotextil elvileg biztosítja a gyommentességet, a mienk kb. 2 éves, komoly gond nem volt vele. Körülötte nyírják a füvet, ha kell, emellett - ha szükséges - kézzel tisztítják a szegély mentén a gazt.

+ Az anyagok használódásáról, pótlásról: a felhasznált anyagok az időjárás miatt természetesen sötétednek, a kukoricacsutka használódik el leginkább, azt már biztosan kellett pótolni. A homok tömörödik, plusz a gyerekek is kihordják, így azt is pótolni kell néha. Ha keverednek az anyagok, az ovisok szívesen segítenek a válogatásban, ha megkérik őket, hogy szedegessék ki és rakják a helyére például a kukoricacsutkát, mulcsdarabkákat.
De hát, mint tudjuk, amit használnak, az kopik, ez természetes - minden játék és tér igényli a karbantartást.

És ha még mindig nem elég, ezt nézd:
13 zseniális mezítlábas ösvény házilag: Akár lakásban is készíthetsz hasonlót - Megmutatjuk, hogyan »


Forrás, fotó: Pápai Városi Óvodák Tókerti Tagóvodája / dr. Veréb Viktória (engedéllyel!)

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


2020.01.23