Miért hisztizik a gyerek?

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


A hiszti illetve dühroham az értelmező szótár szerint hangulat- illetve indulatkitörés, ingerült roham. Bár tulajdonképpen bármely életkorban előfordulhat, a legtöbb ember mégis kifejezetten a kisgyermekkorra jellemző hisztire gondol a szó hallatán.

A kisgyermekkorban ez a viselkedés a másfél éves és három éves kor között lehet jellemző, de később – 5-6 éves kor környékén – is előfordulhat még, utána viszont már fokozatosan el szokott tűnni. Persze az is előfordulhat, hogy egyes gyerekeknél enyhébben zajlik le ez a korszak vagy esetleg egyáltalán nincs is ilyen náluk.

A hisztinek két típusát lehet megkülönböztetni:
1) a haragból kitörő dühroham: ilyenkor a gyerek toporzékol, rúgkapál és ordít.
2) szomorúság kiváltotta hisztériás roham: ilyenkor a gyerek zokog és a földre veti magát, esetleg elszalad
(a nagyon kicsi gyerekeknél a bánat és a veszteség is kiválthat hisztit)

Fontos tudni:
• A düh általában más érzéssel párosul a gyerekben (pánik, félelem)

• A gyerekek magukban sohasem hisztiznek, mindig szükség van hozzá közönségre (általában olyan emberre, akihez bizalma van a gyereknek)

• A hisztis alkatú gyerekek általában aktívabbak és akaratosabbak a többieknél

• Ha a szülő jól kezeli a hisztit, gyakorisága csökken, ahogy nő a gyerek

• Négy-öt éves korban a gyermek már képes szóban kifejezni a szorongását, tud magán uralkodni, és nincs szüksége hisztire, hogy az érzelmeit kifejezze.

• A hiszti általában akkor tör ki, amikor az indulatok elszabadulnak a gyermekben.

• A dührohamok legrosszabb fajtái nyilvános helyeken törnek ki a gyerekből, mert itt nagyobb figyelemre tarthat számot (anya kénytelen lereagálni)

• Magatartásformák, melyek a hisztire jellemzők: kiabálás, sírás, vagdalózás, megfeszülő hát, földre zuhanás vagy elrohanás

• Komolyabb rohamoknál a gyerek arca elkékülhet, rosszul lehet, mert szinte ájulásig visszatartja a lélegzetét (a feltétlen reflexeket szerencsére nem tudják kijátszani!)

• A legritkább esetben igaz, hogy szándékosan viselkedik a gyerek kezelhetetlenül. A hiszti azt jelzi, hogy a gyerek elvesztette az önkontrollját, szorongását, tehetetlenségét fejezi ki vele. (Manipulációs próbálkozás csak ritkán húzódik meg a háttérben.)

A cikksorozatunk folytatásában tippeket adunk a különböző hisztik kezelésére.

Így növök 0-6 év >> Ide kattintva megtudhatod, hogy mit kell tudnia egy, a Tiéddel egyidős gyermeknek, milyen vizsgálatok várnak rá és ötleteket adunk a fejlesztéséhez is.
 


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2009.03.25