Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

Virágh Hajnalka

Gyereknevelés

Virágh Hajnalka


Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

Bár a kérdés hajmeresztően hangzik, hiszen minden épkézláb szülő annak örül, ha egészséges a gyereke, mégis jó tudni erre a kérdésre a választ!

Akik nem érintettek, azok is egyre többet hallanak a hiperaktivitásról és a figyelemzavarról, mozaikszóval ADHD-ról, ADD-ről. legtöbbször ennek az állapotnak a negatív oldalát hangsúlyozzák, pedig minden érmének két oldala van.

Mint érintett szülő és ADHD-sokkal, ADD-sekkel foglalkozó terapeuta nem csak a rossz oldalát látom ennek az állapotnak. Kötelességemnek is érzem, hogy erre a szülőknél és a gyerekeknél is rávilágítsak. 
Azt a bizonyos másik oldalt is ugyanúgy lássuk rajtuk az adventi időszakban, és persze utána is! 
Ezért összeírtam az a 13+1 jó tulajdonságot, amit fontos, hogy észrevegyünk és szem előtt tartsunk, ha van ilyen problémával küzdő hozzátartozónk, ismerősünk, munkatársunk.

 

13+1 jó tulajdonság, amivel az ADHD-s gyerekek/emberek rendelkeznek

1. Gyors problémamegoldó képesség 
Az ADHD-val élő emberek gyorsan tudnak reagálni, problémákat megoldani kreativitásuk és gyors gondolkodásuk által.

2. Magas energiaszint
Nagyon aktívak és lendületesek tudnak lenni a magas energiájuk és aktivitásuk miatt.

3. Kiváló figyelemfelkeltő képesség:
Nagyon jó érzékük van mások figyelmének eltereléséhez és felkeltéséhez is.

4. Érzékenység a részletekre
Az ADHD-sok a mások számára fel sem tűnő részleteket is minden erőfeszítés nélkül észreveszik.

5. Szociális fogékonyság
Mások érzelmeit könnyen megértik és nagyon jól kezelik. Empátiájuk és érzékenységük igen kifinomult. Nagyon jó segítő szakemberekké válnak.

6. Kreatív gondolkodás
Egyéni gondolkodás módjuk és kreativitásuk nagyon sok problémás helyzet megoldásában segíti őket.

7. Hamar felállnak az élet adta pofonokból
Őszinte érdeklődésük és lendületességük segít nekik abban, hogy gyorsan tovább tudjanak lépni azokon a problémákon, amit az élet oszt Nekik. (Azért ezzel ne éljen vissza a környezet!)

8. Hatalmas lelkesedés bizonyos témák iránt
Rendkívül lelkesek és elhivatottak azokon a területeken, ami érdekli őket. (Ez sokat segíthet a továbbtanulásnál, pályaválasztásnál!)

9. Játékos hozzáállás
Humoros, játékos hozzáállásuk segít a kritikus helyzetek feloldásában és a pozitív családi és baráti kapcsolatok kialakításában.

10. Rugalmas gondolkodás és alkalmazkodó képesség
Nagyon erősek lehetnek a változásokra való alkalmazkodásban és a rugalmas gondolkodásban, hiszen az életükben fellépő sok nehézség hatására igazán reziliensekké válnak.

11. Kitartás
Ugyan az ADHD-s gyerekek számára sokszor kihívást jelent a figyelem fenntartása, nehezen kezelik az impulzivitásukat, bizonyos helyzetekben, az őket érdeklő témában olyan kitartóak és elhivatottak tudnak lenni, ami bárkinek becsületére válik.

12. Segítőkészség
Sokan nem is sejtik, hogy az ADHD-s, ADD-s gyerekek mennyire segítőkészek, ha megkérjük Őket, hogy segítsenek. Ilyenkor teljes vállbedobással számíthatunk rájuk, nagyon jól esik Nekik is, ha ilyenkor megdicsérjük Őket, és megköszönjük, amit tettek értünk.

13. Közvetlenség
Ha egy ADHD-s, ADD-s gyerekkel kedvesen beszélünk, sikerül feloldódnia akkor nagyon kedvesek és közvetlenek, akiket megkedvelnek azt szívükbe zárják. Ne feledjük, hogy legtöbbször úgy viselkednek, mint egy tükör. Régi magyar mondás szerint: Amilyen az adjon Isten, olyan lesz a fogadj Isten.


+ 1 Gyógyír az egész családnak
Ha odafigyelünk arra, és betartjuk, hogy mi segít az ADHD-val, ADD-vel élő gyerekünknek, és ehhez alakítjuk, változtatjuk a család életmódját, az az egész család számára nagy segítség lesz. Javul a családtagok közti kommunikáció, mindenki egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és boldogabb lesz - kicsik, nagyok egyaránt.

 

Miért hősök az ADHD-s,  ADD-s gyerekeket nevelő szülők? - erről is írtunk korábban.

Virágh Hajnalka
ADHD, ADD életmód-tanácsadó és terapeuta, Neurofeedback tréner 

 

Fotó: Freepik


Virágh Hajnalka

Gyereknevelés

Virágh Hajnalka


2023.12.08