Miért olyan sok a császármetszés?

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


A Yale orvosi karán elsők közt vizsgálták annak okait, hogy miért növekedett meg drámaian a császármetszések száma. Egyfelől több lett azon esetek száma, akik előzőleg is műtéti úton hozták világra gyermeküket. Másfelől viszont az első terhességek közül is egyre több végződik a műtőasztalon. Ez utóbbi esetekben legtöbbször az elhúzódó tágulási szak, illetve a magzat szívfrekvenciájával kapcsolatos problémák szerepelnek legtöbbször az okok között.

Az elmúlt évtizedben az Egyesült Államokban hihetetlen mértékben megnőtt a császármetszések aránya, leginkább Connecticutban és Rhode Islanden. A korábbi kutatások adatai csak a születési adatokat dolgozták fel, és nem tüntették fel a műtét specifikus indikációit vagy okait.
Az Obstetrics & Gynecology című folyóirat júliusi számában megjelenő tanulmányt Jessica Illuzzi vezette. A Yale-New Haven Kórház adatbázisából több mint 30 000 szülés adatait gyűjtötték össze és elemezték ki a 2003-2009 közti időszakból.


Nem a farfekvések és a nagyméretű újszülöttek száma változott…
"A sokkal objektívebb okok, mint például a farfekvés, vagy a mélyen tapadó lepény nem változtak, a szubjektív okok viszont nagyon nagy mértékben hozzájárultak a műtéti beavatkozások számának emelkedéséhez. Bár a nagyméretű újszülöttek, az ikrek és a terhességi toxémiás esetek száma nem gyarapodott jelentősen a tanulmány hét éve alatt, mégis hozzájárultak ahhoz, hogy több műtéti befejezés mutatkozott a statisztikákban. „Ez arra utal, hogy ezekben a helyzetekben gyakrabban alkalmaznak császármetszést." - mondta Illuzzi.


Kevesebbszer használnak fogót és vákuumot
A kutatók megvizsgáltak néhány, gyakran említett okot is. „Azon spekulációk ellenére, hogy a szülészeti fogó és a vákuum használatának visszaesése vezetett a császármetszések megszaporodásához, az adataink azt mutatják, hogy 2003 óta a műtétek a szülés első szakaszában következtek be, a méhszáj teljes kitágulását megelőzően, mikor a fogó és a vákuum még nem használhatók.” A másik gyakran emlegetett faktor, az anyai döntés csak kis mértékben (8 százalék) járult hozzá a növekedéshez.


A császármetszés drágább és hosszabb a gyógyulási idő is
"A császármetszéses esetek növekedése mögött rejlő okok tisztázása segíthet eldönteni, hogy a műtét előnyei valóban egyensúlyban vannak-e annak ismert kockázataival, a költségeivel és a hosszabb gyógyulási idővel.” – mondta Illuzzi.


Forrás: Obstetrics & Gynecology


Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2011.07.06