Hány hónapos kortól adható tojás a babáknak? Milyen gyakran adjunk tojást a gyerekeknek? Milyen jótékony hatása van a tojásnak? Ehetnek a gyerekek nyers tojást? Tudd meg, hogy mi a legújabb felfogás a tojással kapcsolatban!
Mit tennénk tojás nélkül? Könnyen és gyorsan számos étel készíthető belőle, amelyeket - szülői tapasztalatok alapján - a válogatós gyerekek többsége is szívesen elfogyaszt. Ezt nagyon helyesen teszik, hiszen rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz - Erdei Gergő dietetikus tanácsai.
Miért hasznos a tojás a gyermekek étkezésében?
A tojás kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik, így gyermekünk táplálkozásából nem ajánlott kihagyni. Értékes forrása többek között az omega-3 zsírsavaknak, A-vitaminnak, jódnak. Az alábbi táblázatban összefoglaltam a legjellemzőbb tápanyagokat, amelyek jelen vannak a tojásban.
Tápanyagok | Mennyisége 2 db közepes méretű (50g-os) tojásban |
% RDI# gyerekeknek | Funkciók | ||
4-8 évesek | Fiúk 9-13 évesek |
Lányok 9-13 évesek |
|||
Biotin | 13,7 µg | 114 % | 69% | 69% | Szükséges a sejtszintű anyagcseréhez és a felépítő folyamatokhoz. |
A-vitamin | 220 µg | 55 % | 37% | 37% | Elengedhetetlen a megfelelő látáshoz, immunitáshoz, növekedéshez. |
Folsav | 70 µg | 35 % | 23% | 23% | A sejtszintű anyagcserét és a sejtek védelmét támogatja. |
Cink | 0.8 mg | 16 % | 10% | 10% | Nélkülözhetetlen az anyagcsere folyamatokhoz, hormondalkotó, sejtek integritásáért felelős. |
Vas | 1,4 mg | 14 % | 17% | 17% | Szükséges a vérképzéshez. |
Omega-3 zsírsavak | 70 mg | 8 % | 6% | 7% | Fontos a gyermek növekedéséhez, fejlődéséhez, tanulási folyamatok erősítéséhez. |
#Ajánlott napi fogyasztási mennyisége.
Forrás: Linus Pauling Institute, Rodler Imre: Tápanyagtáblázat, Medicina kiadó,2006
A tojás és a koleszterin kapcsolata - legújabb tézisek
Néhány évtizede a tojást meglehetősen negatív színben tüntették fel a magas koleszterin tartalma miatt. 2000-ben az Amerikai Szív Szövetség (AHA) felülvizsgálta a táplálkozásunkból származó koleszerin és a szív-érrendszeri betegségek kapcsolatát. A felmérésekből kiderült, hogy az emelkedett össz-koleszterin szint legnagyobb részéért nem a tojásban lévő okolható. A napi ajánlott koleszterin mennyisége 300 mg, egy közepes méretű tojás átlagosan 213 mg-ot tartalmaz.
Kutatási eredmények azt támasztják alá, hogy a szív-érrendszeri megbetegedések leginkább a telített zsírsavak, transzzsírsavak túlzott mértékű fogyasztásával hozhatóak összefüggésbe. Előbbiek a zsíros tejekben, tejtermékekben, zsírdús húsokban, míg utóbbiak a csokoládébevonó masszás termékekben, rossz minőségű aprósüteményekben fordulhatnak elő.
A tojás tehát egészségre nem ártalmas! Az egészséges táplálkozás alapelveit szem előtt tartva egy hét alatt átlagosan 4-5 tojást (számolva az ételekhez felhasznált tojással is) meg lehet enni.
Tojásallergia - Mikortól ajánlott a tojás?
A tojás gyakori allergiát kiváltó élelmiszer, ezért 1 éves kor után vezessük be a gyermekünk étkezésébe. Kezdetben (11 hónapos kor környékén) próbálkozhatunk a sárgájával, de a fehérjét ráérünk az első gyertya elfújása után megismertetni a picivel.
A tojásallergia statisztikai adatok szerinti előfordulási gyakorisága 0,5-1%. Leggyakoribban a fehérje részben előforduló erős antigenitással (allergiát kiváltó képességgel) rendelkező fehérjék okozzák a problémát. Változatos tüneteket idézhet elő, a bőrviszketéstől, hasi fájdalom, székrekedés, hasmenés, hányás mind jelezheti a tojásallergiát. Természetesen nem csak a fehérje részben vannak allergének, hanem ezek megtalálhatóak a sárgájában is.
Tojásallergia esetén a tojás minden részét ki kell iktatnunk az étkezésünkből. A tyúktojás mellett természetesen a többi szárnyas tojása is kiváltja az allergiás reakciókat (strucc, fürj, kacsa stb.).
Dietetikus tippje:
Nem is gondolnánk, de sok termék tartalmazhat tojást, így érdemes elkerülni allergiában az alábbiakat: nugát, marcipán, salátaöntet, halkeverék (surimi), felvágottak, húspogácsák. Legtöbb termék csomagolásán fel szokták tüntetni, hogy tojást feldolgozó üzemben készült.
Adható a gyerekeknek nyers tojás?
Ne adjunk nyersen tojást a gyerekeknek, hiszen szalmonella-fertőzés forrása lehet. A tojást mindig hőkezeljük alaposan. A tojásrántottát süssük át jól, főt tojást forrástól számítva legalább 7-9 percig főzzük. Egyéb ételeknél, amelyek nyers vagy nem megfelelően hőkezelt tojást tartalmaznak pl. máglyarakás, majonéz, krémesek, lehetőleg kerüljük, vagy csak olyat adjunk a gyermekeknek, amelyek biztos forrásból származnak.
Szerző: Erdei Gergő dietetikus
Fotó: Freepik