Mikortól kaphat kiflit, péksütit, kekszeket?

Milisitsné Tátrai Beatrix

Babakonyha

Milisitsné Tátrai Beatrix


Mikortól kaphat kiflit, péksütit, kekszeket?

A babatáplálásról írni nem egyszerű feladat. Néha nagyon nehéz elfogadtatni a szülőkkel, hogy az egészséges csecsemőkori, kisdedkori táplálkozás a későbbi betegségek megelőzésének megalapozása.

Azt is tudni kell, hogy védőnőként legjobb tudásunk szerint, szakmai irányelvek alapján adunk tanácsokat. Elmondjuk, mi lenne helyes, és mi az, ami a gyermeknek az adott életkorban szükséges. Aztán a szülő eldönti, hogy megfogadja-e a tanácsot, vagy sem.

Ezek ismeretében lássuk, kell-e a keksz vagy a kifli a csecsemőnek és mikor?
Szögezzük le: a csecsemő számára 6 hónapos korig nincs szükség más táplálékra, csak anyatejre, vagy anyatejpótló tápszerre. Fél éves kor után sem törekszünk az anyatej mennyiségének csökkentésére, csak a baba megnövekedett kalóriaigényei miatt – amit a felgyorsult mozgásfejlődés tesz szükségessé – kezdjük el a hozzátáplálást. A babatáplálásnál különös gondot kell fordítani arra, hogy allergiás reakciókat kiváltó tápanyagok (pl. tehéntej) ne kerüljenek az étrendbe. Számos olyan ételallergia van, ami csak hetek, akár évek múlva okoz panaszt.

Lisztérzékeny lesz a baba?
Hosszú időn keresztül csecsemőkorban tilos volt a fehérgabona-tartalmú élelmiszerek adása (gluténérzékenység = lisztérzékenység miatt). A kialakult lisztérzékenység egész életre szóló szigorú diétát igényel.

Talán 2 éve, hogy változott a szemlélet a glutén adását illetően. Mégpedig azért, mert több évtizedes európai kutatás bizonyította, hogy az 1 éves kor után bevezetett glutén nem is csökkenti, nem is növeli a gluténra érzékenyek számát. Sőt a kutatás azt is bizonyította, ha az allergénnel (glutén) találkozik a gyermeki szervezet fél éves kora előtt - amikor még csak anyatejet kap, és az bizonyos mértékben védi őt -, nagyobb a valószínűsége, hogy nem alakul ki az allergia és megelőzhető a lisztérzékenység.

Hogyan valósul meg ez a gyakorlatban?
A szopós csecsemő 5 hónapos kora után napi 1 mokkáskanál glutént kap. Az anya figyeli a reakciókat (székletminőség-változás: hasmenés, szorulás, haspuffadás, hasi görcsök, stb). Ha nincsenek tünetek, adható folyamatosan lassan emelkedő adagban.

Szüksége van-e a csecsemőnek a kekszre, a kiflire, kenyérhéjra és mikor?
A glutén  bevezetésének változásával - hiszen ezen ételek is gluténtartalmúak - minden olyan esetben adható, alkalomszerűen, ha a gyermeknek legalább 4 foga van. Egyébként nem létszükséglet, inkább csak figyelemlekötő egy séta közben, és nem utolsósorban segíti a gyermeket a majszoló, rágó mozdulatok elsajátításában. Magas szénhidráttartalma miatt viszont elhízást is okozhat az arra hajlamos babáknál.

Szerző: Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő

Fotó: Freepik


Milisitsné Tátrai Beatrix

Babakonyha

Milisitsné Tátrai Beatrix


2013.06.24