Mikortól szabad ültetni a babát? Veszélyes, ha túl korán felültetjük!

Kovács Andrea

Kisgyerek fejlődése

Kovács Andrea


Mikortól szabad ültetni a babát? Veszélyes, ha túl korán felültetjük! Mikortól képesek a babák maguktól ülni? Lehet-e következménye annak, ha túl korán erőltetjük az ülést? Mit tegyünk, ha nem ül fel időben a babánk? Milyen konkrét gyakorlatokkal segíthető a baba felülése?

Minden baba fejlődése egyedi és különbözik a többitől, ezért arra sincs általános recept, hogy mikor kell pontosan ülnie a babának. Jó támpont lehet, ha betartjuk azt az örök érvényű szabályt, hogy ameddig a baba nem tud magától felülni, addig ne üljön! Vannak azonban kivételek is...

Veszélyes lehet, ha idő előtt ültetjük a babát
Csak úgy, mint a többi fejlődési lépcsőt, ezt sem érdemes átugrani, nem szabad a baba felülését idő előtt erőltetni. Ha korábban felültetjük a babákat, mint ahogy elkezdenének kúszni vagy mászni, akkor azzal biztosan nem teszünk jót, mert ilyenkor még a babák törzsizma nem elég erős. Még akkor se, ha úgy vesszük észre, hogy a baba szeretné a felülést, semmiképp ne engedjünk a kérésének. Ha az ülést sokat erőltetjük, akkor amellett, hogy egy helytelen ülési mód rögzül a babánál, még a háta is elgörbülhet.

Mikor tud magától ülni a baba?
A felülést leggyakrabban a babák négykézláb helyzetből tanulják meg. Jellemzően 8–9 hónaposan felülnek, és 10–11 hónaposan már stabilan ülnek a talajon is.  Kis idő elteltével, úgy 12-18 hónaposan már a hasizmukat használva háton fekvésből is ügyesen fel tudnak ülni.

Ülni tudásnak nevezzük azt, amikor a baba magától megtámasztás nélkül képes 5-10 percet ülni anélkül, hogy eldőlne valamerre. A helyes üléshez szükség van izomerőre és törzskontrollra, ami az ülésegyensúlyt eredményezi.

Felülést segítő gyakorlatok – 9 hónapos kor után
Mit tehetünk, ha a baba elmúlt 9 hónapos és még nem tud ülni? A következő egyszerű gyakorlatok végezhetők:

- ülő helyzetbe húzás - a két karjánál fogva 5x
- ültetés egy kis dobozon, csípőfogással hintáztatás jobbra-balra lassan 1 percig
- ülő helyzetbe húzás egyik kezén keresztül, fél oldalra 2x jobbra, majd 2x balra
- ülés egy etetőszékben lábszár lelógatással 2 perc
- vagy egyéb speciális eszközök/párnák használata (gyógytornász javaslatára)

Mikor kell szakemberhez fordulni, ha késik a baba felülése?
Ha a baba nem ül önállóan 10 hónapos koráig, vagy ha a baba önálló ülése rendszeresen nem szimmetrikus, akkor mindenképpen érdemes gyógytornászhoz fordulni.

Fotó: Pexels


Kovács Andrea

Kisgyerek fejlődése

Kovács Andrea


2014.01.27