"Nem is létezik a Mikulás?" Mit mondjunk a gyereknek, ha megkérdezi? - Ezt tanácsolja a gyermekpszichológus

Bojti Andrea

Karácsony

Bojti Andrea


Mit mondjunk a gyermekünknek, ha megkérdezi, létezik a Mikulás? Mert az óvodában azt hallotta, hogy nem. Bizonyára minden szülőnek felteszi ezt a kérdést a gyermeke előbb-utóbb.

Mit mondjunk a gyermekünknek, ha megkérdezi, létezik a Mikulás? Mert az óvodában azt hallotta, hogy nem. Bizonyára minden szülőnek felteszi ezt a kérdést a gyermeke...

Milyen kár, hogy neki nem létezik a Mikulás!
Így, Mikulás idején mindig megkérdezem a gyerekeket, mit szeretnének kapni tőle. Az egyik kisfiú megrökönyödve mesélte, hogy képzeljem el, a csoporttársa azt mondta, nem is létezik a Mikulás és valójában az ajándékot a szülők hozzák. Kérdeztem tőle, hogy ő mit gondol erről. Erre szomorúan csak annyit mondott: Szegény Zolika! Milyen kár, hogy neki nem létezik a Mikulás! Pedig én tudom, hogy ő hozza az ajándékot. Nekem mindig ő hozza! (Itt már csillogó szemmel elmondta, mit szeretne kapni)

Azt gondolnánk, ez egyedi eset. Pedig egyre többször hallani, hogy a felnőttek butaságnak tartják a Mikulást és a Jézuskát. Logikus érv a részükről, hogy nem szeretnék becsapni a gyermeket. Ez érthető, amennyiben valaki hazugságként értelmezi őket.

A lényeg a gyermek hite és az átélt öröm
De tényleg hazugság, becsapás lenne? Tipikus felnőtt gondolkodás. A gyermeki fantáziavilágba jól illeszkedik az év ezen időszaka, amikor ajándékot kaphatnak. Az adventi várakozás pedig kifejezetten izgalmassá teszi a hónapot egy gyermek számára, főleg, ha kalendáriumot is kap. A Mikulás szimbolikus figura. Érdemes elmesélni Szent Miklós püspök történetét és az ünnep eredetét is a gyerekeknek.

Ennek része a kiscsizma az ablakban, ami reggelre megtelik, de a szokások családonként változhatnak. Valahol az előszobába teszik a cipőket (főleg emeletes házakban) míg máshol az ágy mellé (vállalva a kockázatot, hogy így nehezebb becsempészni az ajándékot). Fiatal szülők megijedhetnek, hogyan lehet hiteles Mikulást szervezni a gyermeknek. De nem ez a fontos! Nem baj, ha nem jelenik meg személyesen. A lényeg a gyermek hite és az átélt öröm, hogy ő is kapott idén ajándékot.

Mit válaszolj, ha megkérdezi a gyermeked, tényleg létezik-e a Mikulás?
Mint a bevezetőben említett példa mutatja, szinte minden óvodás csoportban van olyan gyermek, aki nem hisz a Mikulásban és a Jézuskában. Vagy azért, mert soha nem is tartották ezt fontosnak, vagy már valaki felvilágosította. Az üzletek tele vannak mikuláscsokikkal, az utcán is járkálnak a beöltözött mikulások (kisbetűvel, mert az Igazi nincs köztük). Így elkerülhetetlen, hogy a mi gyermekünk is kérdezősködjön. Nyilván egy idő után kiderül az „igazság”, csak az nem mindegy, hogyan.A legnagyobb sokk akkor érheti a gyereket, ha bevalljuk, hogy a Mikulás "hazugság”. Miért lenne az? A felnőttek hajlamosak túlbonyolítani a kérdést. Amikor a gyermek elég idős már, nyugodtan beavathatjuk a „titokba”, hogy mit szimbolizál valójában a Mikulás, miért kapnak ilyenkor ajándékot a gyermekek. Azt is el lehet mondani, miért mi, szülők adunk ajándékot: Túl sok gyerek van a világon. Ennyi ablakba képtelenség egy éjszaka alatt kitenni az ajándékot.

Nem érdemes túlmagyarázni a kérdést. A legjobb, ha az ember hallgat a megérzéseire, és mindig csak finoman válaszol egy-egy kérdésre. Amikor a 4 éves azt kérdezi, hogyan jut el minden gyerekhez a Mikulás, nem hiszem, hogy az igazságra kíváncsi. Elég, ha annyit tud, hogy nagyon gyorsan repítik a szánját a rénszarvasok. A gyerekek szeretnek hinni benne, ezt mindig tartsuk tiszteletben.

Mi a húgommal és az öcsémmel közel egyidősek vagyunk. Emlékszem, mindig csillogó szemmel vártuk a Mikulást. Kitettük a csizmát az ablakba, de hozzánk este jött. Izgatottan vártuk, és amikor meghallottuk a csengőt, még a lélegzetünk is elállt, annyira izgultunk, alig mertünk kimenni. Aztán évek múltán már éltünk a gyanúperrel, (sőt azt hiszem így utólag bevallva, tudtuk is) hogy itt valami nem stimmel. Kitaláltuk, hogy meglessük, elbújtunk az ablak alatt, de végül nem voltunk hozzá elég bátrak.

Rákövetkező éven magunktól jöttünk rá, hogy valószínűleg a szomszéd János bácsi rakja ki a csomagokat. Ezt meg is mondtuk anyáéknak. Utána is minden évben kaptunk csomagot, de már csak az előszobában került a cipőnkbe. Sőt, én tavaly is találtam egy csomagot a csizmámban… szerintem a férjem volt. 

Ez is érdekelhet!
10 aranyos Mikulásváró vers - Hogy gyorsabban teljen az idő december 6-ig »

 

Fotók: Joulupukki Budapesten - MTI/Kovács Tamás; Rawpixel


Bojti Andrea

Karácsony

Bojti Andrea


2013.12.06