Nyaralni mész babáddal, kisgyermekeddel? - ezekre figyelj oda az etetésüknél!

Erdei Gergő

Babakonyha

Erdei Gergő


Nyaralni mész babáddal, kisgyermekeddel? - ezekre figyelj oda az etetésüknél!

Mit szabad és mit nem szabad ennie a kisbabának a vízparti nyaralás során? Mikortól ehetik a kisgyerekek a tenger gyümölcseiből készült ételeket? Miért jobb kerülni a hideg gyümölcslevest és a majonézes salátákat a hőségben? Dietetikus szakértőnk a nyaralás alatti csecsemőtápláláshoz ad tippeket, amivel sokszor tisztában vagyunk ugyan, csak néha elfeledkezünk róluk.

Egy külföldi ország ismeretlen nyersanyagai, ételei, higiénés szabályozása elrettenthet bennünket attól, hogy gyermekünkkel belevágjunk egy külföldi nyaralásba. Az alábbiakban összeszedtem néhány tippet, amelyre érdemes figyelni a nyaralás során.

1.    Zöldség-gyümölcs megfelelő tisztítása
Ha egy apartmanos nyaralás alatt mi magunk készítjük az ételeket helyi alapanyagokból, akkor kizárólag jó minőségű, friss, tiszta nyersanyagot használjuk. Alaposan tisztítsuk meg a felhasználni kívánt nyersanyagokat! Mossuk meg még a déligyümölcsöket is! Azokat a gyümölcsöket, amelyek meghámozása gondot jelenthet, ne adjunk a gyermekünknek külföldi tartózkodás alatt. A legjobb választás a friss zöldség, gyümölcs, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor mirelit termékeket mellett is dönthetünk, hiszen ezek olyan kímélő élelmiszeripari technológiákon mennek keresztül, amely során a nyersanyag tápanyag-, vitamin- és ásványianyagtartalma csak kis mértékben csökken a friss áruhoz képest.

2.    Hűtő a szállodai szobában
A hűtőben tárolt élelmiszer esetében ellenőrizzük, hogy hány fokra van beállítva a hűtő. Hamis illózóit kelthet, hogy az ételt megfelelő hőmérsékleten tároljuk, azonban lehet, hogy a szobánkban elhelyezett hűtő korábban bor hűtésére lett beállítva.

3.    Folyadék a babának
Mindig palackozott vizet adjunk a gyermekünknek. Ne használjuk a szabadtéri ivókutakat, sem az előre kancsóba kitöltött vizet. Ha sétálni, kirándulni indulunk, mindig gondoskodjunk arról, hogy legyen nálunk palackozott víz. Legjobb választás az ásványvíz, és ha lehet, kerüljük a cukros üdítőket és gyümölcsleveket. 100%-os gyümölcsleveket, zöldségleveket csak az életkori ajánlás figyelembe vétele mellett használjunk - akkor is lehetőleg 1:1 hígításban.

4.    Új ételek
Ne a külföldi nyaralás alkalmával próbálkozzunk az új nyersanyagok bevezetésével, ezzel ráérünk itthon is kísérletezni. Nem tudhatjuk, hogy milyen reakciót vált ki gyermekünkből, és egy idegen ország egészségügyi rendszere sokszor egészen eltérő lehet az itthon megszokottól!

5.   Tenger gyümölcsei
Piaci, tengerparti árusoktól lehetőleg ne vegyünk élelmiszert. Csábító lehet a tenger gyümölcseiből készített saláta, azonban ezeket 1,5-2 éves kor alatt semmi esetre se adjuk a gyermekünknek! Két éves kor után is csak akkor, ha korábban már adtunk neki és nem okozott panaszokat.

6.    Éttermi étkezés
Éttermi étkezés alkalmával válasszunk olyan ételeket, amelyek hőkezelésen estek át (főtt, sült ételek). Csábító lehet egy hideg gyümölcsleves vagy egy majonézes saláta, de ezek könnyen tönkretehetik a nyaralásunkat egy enterális fertőzéssel.  (bélfertőzés – a szerk.)

7.    Helyi ételek
Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy egy helyi étel mit tartalmaz, vagy hogyan készül, akkor azt minden esetben kérdezzük meg a felszolgálótól esetleg a szakácstól, így elkerülhetők lesznek a kellemetlen félreértések.

8.    Ételallergia és ételintolerancia
Ételallergiás, -intoleranciás gyermek esetében fokozottabban figyeljünk az ételek összetételére, azok elkészítési módjára.

Ezzel a néhány jó tanáccsal felfegyverkezve bátran belevághat a család a nyaralásba. Mindig legyünk elővigyázatosak az étkezéssel kapcsolatban, és így elkerülhető számos nem kívánt élmény.

Szerző: Erdei Gergő dietetikus
Fotó: Freepik

<


Erdei Gergő

Babakonyha

Erdei Gergő


2014.07.07