Orgazmikus szülés: tényleg lehet úgy élvezni a szülést, mint a szexet? - Dúla szakértőnk véleménye

Dézsi Réka

Szülés

Dézsi Réka


Orgazmikus szülés: tényleg lehet úgy élvezni a szülést, mint a szexet? - Dúla szakértőnk véleménye Az orgazmikus szülés olyan tabu téma, ami minden várandós kismama fejében megfordult már legalább egyszer. Mit gondol az orgazmikus szülésről dúla szakértőnk, és vajon miért hasonlítja a szülést a hullámvasúthoz? "Szeretném a szülés oldalait bemutatni, mert ennek az „egyszerű” élettani folyamatnak nagyon bonyolult, óramű pontosságú működése és misztikus kibontakozása sokakat, engem is, sok-sok év után is ámulatba ejt. Annyi arca, oldala, fordulata és mikéntje van egy szülésnek, ahány baba ideszületik. Bár már több éve állok a szülés kapujában, még két egyforma vajúdást nem kísértem. Az adja hivatásom legnagyobb feladatát, hogy ne nyúljak a rutinhoz, hanem minden anyának legyen lehetősége tiszta lappal indulni, mindennemű elvárás nélkül."

"Tudom, hogy nem mindennapi információ az, hogy egy szülés lehet orgazmikus, gyönyörteli, hiszen a kollektív tudatban a szülés, mint erős fájdalom, nehézség, sok esetben trauma szerepel. Persze, erre is van igen sok példa, de most az előzővel szeretnék kicsit foglalkozni." - Dézsi Réka dúla gondolatai.

A szülés a női szexualitás része
Mivel a szülés a női szexualitás része, van egy kis köze az élvezethez is. Anatómiailag mi is az orgazmus? Egyfajta görcsös összehúzódás szexuális izgalom közben, írja a híres Oxford értelmező szótár. Mi történik szüléskor? A méh időnként hormonhatás következményeként görcsösen összehúzódik és kilöki magából a magzatot. Van hasonlóság?

Meglepő? A szülés és a szeretkezés hangjai egyformák
Ha a hangokra figyelünk... egy nő szülés közben - persze, ha megengedi magának és nem fojtja vissza -, olyan hangokat képes kiadni, mint a leghevesebb szeretkezések alkalmával. És ezt személyesen is teszteltem több alkalommal szülésfelkészítőim alkalmával. Kivágtam egy pár perces anyagot szülés videókból, a résztvevőknek először kép nélkül lejátszottam, majd megkértem őket, hogy azonosítsák be, melyik a szülés és melyik a szeretkezés, ezt követően pedig levetítettem a filmet képekkel. Nagy meglepetés szokott lenni a teremben, amikor rájönnek, hogy nem is volt szeretkezés az anyagban, pedig mindenki felfedezni vélt párat.

Amikor nincs biztonságban az utód - sajátos mechanizmus nem csak az állatvilágban
Ha a hormonális egyensúlyt vesszük alapul az oxitocin nevű hormon uralja mindkét folyamatot. Tehát mindegy, hogy a baba befele vagy kifele jön, ugyanaz a hormon könnyíti az útját. Minél több az oxitocin, annál nagyobb a gyönyör, az extázis, hiszen ennek a közismert neve a boldogsághormon. Csak az a nehezítés a dologban, azaz a hormonban, hogy ez egy nagyon szégyenlős fajta, és nehezen jön elő vagy akár teljesen visszahúzódik, amint az egyén, jelen esetben a vajúdó anya, megijed vagy megzavarják, mert akkor a szervezet hirtelen adrenalint kezd el termelni, hogy az életet mentse - érdekes megfigyelni az emlősök közötti hasonlóságot.

Ha egy zebracsordában egy kisborjú készül megszületni és a csordát megtámadja egy fenevad, a zebramama akár napokig is le tudja állítani a folyamatot és akkor folytatja az ellést, ha már mindenki biztonságban van és a csorda megmenekült, vagy legalább ő. És az emberanyánál is hasonló a helyzet.

„A szülés olyan, mint egy hullámvasút”
Természetesen az orgazmikus szülés sem rendelésre érkezik, a legfontosabb, hogy az elvárásainkat a szülésről messze felejtsük el, és éljük meg a pillanat pillanatát, ahogy a méh minden kontrakcióval egyre közelebb hozza hozzánk születendő gyermekünket. A szülés egy hullámvasút, vagy egy óriáscsúszda: nem mindenki mer vagy tud rajta lecsúszni, de aki megteszi, nagy élménnyel gazdagszik.

A szülés minőségét nagyban meghatározza a hozzáállásunk
A hozzáállás teszi és teheti a szülést gyönyörtelivé. Ha fájdalomra készülünk, hiszen minden csapból az folyik, hogyan is találhatnánk meg a gyönyört. De ha arra fordítjuk a figyelmünket, hogy a fájdalom nem feltétlenül jár szenvedéssel, és örömmel, szeretettel fogadjuk ezt az intenzív erőt, mely hozzásegít egy mély megéléshez, akkor sokkal egyszerűbb és könnyebb. Ez se legyen elvárás - ha ragaszkodunk az elképzeléshez, azzal sincs semmi baj, mert úgy vagyunk tökéletlenül tökéletesek, ahogy vagyunk.

Szerző: Dézsi Réka dúla
Fotó: laurafifieldphotography.com

Dézsi Réka

Szülés

Dézsi Réka


2015.09.17