Egy édes, egy sós: Klasszikus házi sütemények, nem csak karácsonyra - Készítsd el együtt a gyerekkel!

Nagy Erika

Karácsony

Nagy Erika


Egy édes, egy sós: Klasszikus házi sütemények, nem csak karácsonyra - Készítsd el együtt a gyerekkel!

Karácsonykor szeretjük a hasunkat is kényeztetni, ilyenkor hajlamosak vagyunk több sütit, több finomságot engedélyezni magunknak és csemeténknek is.

A mostani receptek nemcsak azért jók, mert finomak, hanem azért is, mert csemeténkkel közösen egy nagyon jó programot is jelentenek a karácsonyi előkészületek alatt.

GESZTENYEGOLYÓK

Hozzávalók:
25 dkg gesztenyemassza
3 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor vagy vanília kikapart belseje
kókuszreszelék, vagy csokireszelék

Elkészítés
A gesztenyemasszát összetörjük a villával, hozzáadunk egy kevés cukrot, vaníliát és a lágy vajat. Alaposan összedolgozzuk, golyókat formálunk belőle és kókuszreszelékbe, vagy csokireszelékbe forgatjuk. Kis papírformákba rakjuk, így kínáljuk.

Dietetikus véleménye
A karácsonyi forgatagban gyerekekkel együtt készíthető nagyon egyszerű finomság. A szemek közepébe tehetünk aszalt gyümölcsöt vagy magozott meggyet. Érdemes egyszerre legalább két adagot csinálni, azonnal elfogy.

A gesztenye már a hozzátáplálás elején adható a kicsiknek, akár otthon sütött friss, pépesített gesztenye vagy natúr gesztenyemassza formájában. A receptben található gesztenyegolyót csak akkor adjuk a babának, ha már minden összetevőjét fogyasztja.




SAJTOS POGÁCSA (12 hónapos kortól)

Hozzávalók:

20 dkg vaj
25 dkg túró
30 dkg reszelt sajt
50 dkg liszt
2 dl tejföl
1 dl tej
3 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
2 teáskanál só
2+1 db tojás

Elkészítés
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztből, összetört túróból, fele rész reszelt sajtból, tejfölből, tojásból, sóból és a felfuttatott élesztőből tésztát készítünk. Meleg, huzattól védett helyen megkelesztjük a tésztát. Lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval vagy lisztezett pohárral kiszaggatjuk. A tetejét megkenjük felvert egész tojással és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. (Tehetünk rá szezámmagot is.) Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Ez is érdekelhet!
MÉG TÖBB RECEPT BABÁKNAK >>

Fotó: Freepik (illusztráció)


Nagy Erika

Karácsony

Nagy Erika


2010.12.22