Szobatisztaság jelei: Mikor érett a szobatisztaságra a gyerek? Mikortól nem fog a pelusba pisilni, kakilni?

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Szobatisztaság jelei: Mikor érett a szobatisztaságra a gyerek? Mikortól nem fog a pelusba pisilni, kakilni? Magyarországon mindenki inkább siettetni akarja a szobatisztává válást. Pedig túl korán elkezdeni, nincs igazán értelme. Egy gyerek sem lett attól korábban szobatiszta, hogy egy-két évesen programszerűen, naponta többször ült a bilin.

Magyarországon mindenki inkább siettetni akarja a szobatisztává válást. Pedig túl korán elkezdeni, nincs igazán értelme. Egy gyerek sem lett attól korábban szobatiszta, hogy egy-két évesen programszerűen, naponta többször ült a bilin.

Bezzeg a régi időkben, amikor még kézzel mostuk a pelenkát, meg sokszor itt is-ott is kifolyt, sokkal könnyebben ment ez a dolog! Igen ám, de nem a régmúltat kell visszasírni, hanem a jelenlegi problémákkal kell megbirkózni. Mert ugye senki nem vesz a gyerekének rosszabb minőségű pelenkát csak azért, hogy előbb szobatiszta legyen (bár én már ilyet is hallottam) - Héjja Edit gyógypedagógus, pszichopedagógus tanácsai.

PISILÉS
Honnan tudjuk, hogy gyermekünk megérett a szobatisztaságra?
A szobatisztaság az idegrendszer fejlettségének függvénye, ez a záróizmok tudatos működtetését jelenti. Ezt abból láthatjuk:
- ha a gyerek azt játssza a kádban fürdés közben, hogy pisil, majd megállítja, megint pisil, megint megállítja (ez kislányoknál nehezebben vehető észre, de ők általában jelzik).
- ha a délutáni alváskor száraz marad a pelus.
Ha mindezek megvannak, elkezdhetjük a szoktatást.Hogyan kezdjük meg a szobatisztaságra szoktatást?
Fontos, hogy először a pisiléssel kell kezdeni, a kakilás más kérdés, erről a cikk második felében lesz szó.

Bilire vagy vécére szoktassuk a gyereket?
Kérdezzük meg a gyereket, mert néhány gyereknek a bili a jó - ami kicsi, mint ő -, viszont más gyerekek vécére szeretnének ülni, mint a nagyok, akár szűkítővel, vagy anélkül.

Fiúknál szokott felmerülni a kérdés, hogy ülve vagy állva? Úgy gondolom, hogy ez az apa kompetenciája. Engem egyik sem zavar, de néhány férfinek ez presztízskérdés. Ha viszont a szülők ragaszkodnak az állva pisiléshez, akkor a legjobb már az elején megtanítani a kisfiúnak, hogy a kicsepegő-mellé folyó pisit takarítsa fel maga után, legalább egy kis vécépapírral.

Javasolt a bilit a fürdőszobában vagy vécében tartani, hogy a gyereket majdan könnyebben át tudjuk szoktatni a vécére.
Nem kell fél órákig ott ültetni! Ha nem megy, majd máskor.

Mikor? Reggel, délben, vagy fürdés előtt?
Nos, ahogy az élet, napirend hozza.

A szobatisztaság kialakulása tanulás eredménye
A gyereknek a szobatisztaság nem fontos. Ő azt látja, hogy nekünk ez mekkora örömet okoz, és ez segíti őt abban, hogy minél előbb szobatiszta legyen. (A bölcsiseknek a csoportszellem miatt néha könnyebben és gyorsabban megy.)
 

A szobatisztaság lépései


A szobatisztaság kialakulása fokozatos tanulás.

1. lépcső - utólag szól, hogy pisilt
Ha megértette, mit szeretnénk, előbb-utóbb jelzi, hogy "pisi". Először ezt pisilés után mondja, de ez természetes. Ne szidjuk meg, hogy miért nem szólt korábban. Fokozatosan az is meglesz. Persze jelezzük, hogy egy kicsit korábban szóljon, de ez sem kötelező, a legfontosabb a dicséret.

2. lépcső - pisilés közben szól
A következő lépcső, amikor pisilés közben szól. Igen, ez az az időszak, amikor a vécéig vezető úton ne hagyjuk ott a méregdrága perzsa szőnyeget, mert valószínű, hogy pisis lesz! Azt hiszem, egy-két hónapot kibírunk szőnyeg nélkül is.( Ezért szokták javasolni a nyári időszakot, és a kertet.)

3. lépcső - siker, már időben szól
Az első két lépcsőt követően végre elérünk a vécéig.

KAKILÁS
A kakilás egy kicsit bonyolultabb kérdés, bár nem idegrendszeri, hanem inkább érzelmi szempontból. Nagyon sok gyereket zavar a kakilás, ezért elbújva, kizárólag pelenkába kakil.

Ne zavarjuk ilyenkor, ne akarjuk másra kényszeríteni! Ezek a gyerekek nehezen szakadnak el saját "terméküktől". A székletüket a saját testük részének tekintik. (Itt, most szép analitikus elemzést írhatnék, de nem teszem.)

Tipp: Sokszor ezek a gyerekek csak akkor tudnak vécébe kakilni, ha hosszasan nézhetik saját terméküket, majd elköszönnek tőle, és odaadják azt a "kakimanóknak". Soha nem szabad kinevetni őket ezért!

Fontos, ha a gyermek több napig láthatóan visszatartja székletét, forduljon szakemberhez. Ez sokszor lelki terheltségre is utalhat. (Nem összekeverendő a ritkán kakiló gyermekkel.)

Szerző: Héjja Edit gyógypedagógus, pszichopedagógus (2 kisfiú édesanyja) - www.szuperszulo.hu
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2011.05.18