A védőnői újszülött-látogatás alkalmával a legtöbbször az elsők között szerepel a kérdés, hogy mit ehet egy szoptató kismama. Általában mindenkitől mást hallunk, és a kórházakban is már az első napok étrendjén ott szerepel a paradicsomos káposzta, vagy a borsófőzelék. Akkor most mi az igazság?
A védőnői újszülött látogatás alkalmával a legtöbbször az elsők között szerepel az a kérdés, mit lehet enni és mit nem a szoptatás alatt? Örömteli választ tudok erre adni, hiszen alapvetően mindent lehet enni, ahogy az édesanya azt eddig is tette. Viszont néhány apróságra érdemes odafigyelni.
A szoptatás még a várandósságnál is nagyobb energia-bevitelt igényel!
A szülést követően általában két héten belül 8-10 kg - beleértve a babát is - súlyvesztéssel számolhatunk, továbbá a szülés során bekövetkező vérveszteség a vasraktárak tartalékaira is befolyással van. A szoptatás pedig még több energia-bevitelt igényel, mint a várandósság.
A baba már a magzati korban is az édesanya által elfogyasztott tápanyagokkal ismerkedett, de bélrendszere a születés után folyamatosan érik, mígnem ő maga is megkóstolhatja közvetlenül az új ízeket. Ahhoz, hogy ez az érési folyamat zökkenőmentes legyen, a fél éves korig tartó kizárólagos anyatejes táplálásnak igen nagy szerepe van. Amit az édesanya az igény szerinti szoptatás mellett tenni tud az, hogy változatosan és rendszeresen eszik.
Fogyókúrázni nem szabad, de fontos az odafigyelés!
Fontos tudni azt is, hogy szoptatás alatt nem szabad fogyókúrázni. Helyette érdemes és célszerű is mértéket tartani, vagyis inkább a "többször kevesebbet" elvét betartani és a 3. hónaptól pedig már nyugodtan lehet tornázni is, amennyire az jól esik. Tudom, hogy ebben az időszakban nem esik nehezünkre fél perc alatt megenni egy zacskó kekszet, vagy egy tábla csokit, ez természetes, de nagyon oda kell figyelni, hogy ez ne forduljon elő gyakran, hiszen a babának nem feltétlen a csokoládé összetevőire van elsősorban szüksége, sőt. Ha ránk tör az éhség, inkább igyunk mézes teát, együnk egy kis gyümölcsöt, egy joghurtot vagy bármilyen kalóriaszegény ropogtatnivalót.
Minimum napi 3-szor, de inkább 5-ször együnk egy nap!
Az egyik legfontosabb és egyben a legnehezebb is megvalósítani, hogy szánjunk időt az étkezésre. Ideális lenne öt alkalommal, de ha háromszor sikerül ülve ennünk és nem csak kutyafuttában eszünk valamit, hogy el ne ájuljunk az éhségtől, az már jó. Ebben diszkréten nagyon sokat tudnak segíteni a nagymamák, és az apukák. A másik fontos dolog pedig, a változatosság.
MIT TARTALMAZZON AZ ÉTREND?
Az étrend elsősorban legyen fehérjedús, tartalmazzon sok friss zöldséget és gyümölcsöt, és omega-3 zsírsavat. Ne felejtsük el a legalább 2-3 liter folyadék napi fogyasztását sem.
Tipp: készíts magad mellé egy pohár vagy egy flakon vizet oda, ahol szoptatni szoktad a babát, mert ha máskor nem, akkor úgyis jelzi a szervezeted, hogy folyadékra van szüksége.
- Fehérjedús ételek:
húsok (elsősorban szárnyas), hal, tojás, kemény sajtok, natúr joghurtok, túró, olajos magvak, egyes hüvelyesek (pl. zöldbab)
- Zöldségek-gyümölcsök:
répa, zeller, cukkini, tök, cékla, sütőtök, saláta, spenót, sóska, alma, banán, mandarin, körte, szilva, szőlő
- Omega-3 zsírsavak:
lenmagolaj, repceolaj, halfélék
KERÜLENDŐ ÉTELEK ÉS ITALOK A SZOPTATÁS ALATT
Szoptatás alatt mindent lehet enni, de egyéni érzékenység előfordulhat, erre érdemes figyelni és bizonyos ideig mellőzni azt az ételt, ami esetleg egyértelműen a hasfájást okozta.
A szoptatás alatt nem ajánlott forszírozni azt az ételt, ami az édesanyánál vagy az édesapánál puffadást, hasfájást eredményez (karfiol, káposzta, bab és társai), vagy azokat az ételeket, ami azelőtt még soha nem szerepelt az étlapon. Ez utóbbit ráér szoptatás után megkóstolni.
Szerző: Homor Márta védőnő www.vedonoblog.hu
Fotó: Freepik