Szoptatás - étrend szoptatás alatt

Milisitsné Tátrai Beatrix

Szoptatás

Milisitsné Tátrai Beatrix


Szoptatás - étrend szoptatás alatt

Már a születés előtti utolsó hónapban, amikor a napok nagyon lassan telnek, a várandós anyák sokszor elgondolkodnak azon, tudják-e majd szoptatni babájukat, és képesek lesznek-e elegendő táplálékot szolgáltatni. Hogyan készüljek rá - teszik fel a kérdést –, hogy biztosan legyen elegendő tejem?

A szoptatás sikere
Azt, hogy ki milyen módon, és milyen sokáig tud szoptatni sok mindentől függ. Elsősorban alkati adottság, befolyásolja az életmód és környezet, de sokban hozzájárul az önbizalom a szoptatás képességében. Amikor egy édesanya szoptat, azt nagyon jól akarja csinálni. Szeretné, ha a legjobb, legtartalmasabb anyatejet tudná elővarázsolni az emlőiből, mindig megfelelő mennyiségben.

Mit egyen az anyuka?
Hogyan táplálkozzon, hogy ne legyen a babájának hasfájása, ne sírjon tőle sokat, és szépen fejlődjön. Erre nincs tökéletes recept!
Mindenki más és más, mindenkinek a babája másképpen reagál az anya által elfogyasztott élelmiszerekre. Az a tapasztalatom, hogy vannak babák, akik nagyon érzékenyek, és hasfájással küzdenek, bármit eszik az anya. Vannak olyan babák, akiknek édesanyja fazékszám eszi a töltött káposztát, mégsem lesz hasfájásuk.
Kevés olyan étel van, amit nem ajánlott fogyasztani

Felkészülés a szoptatásra
A szoptatásban az a legfontosabb, hogy az anya készülődjön várandóssága alatt a baba fogadására.
Biztos legyen abban, hogy akarja szoptatni a babáját.
Erősítse az önbizalmát, hogy képes lesz erre a feladatra.
Tudatosítsa önmagában, hogy a szoptatási időszak elején akár nehézségei is lehetnek (nehezen indul meg a tejelválasztás, emlő kisebesedése, fáradtság, kimerültség), melyek kitartást követelnek.
Mindig fontolja meg, kitől fogad el tanácsot! A kéretlen tanácsok csak összezavarhatják!

Néhány ilyen tanács, aminek nincs komoly alapja:
1. Mennyiségi táplálkozás.
Sokszor halljuk azt az idősebb generációtól, hogy akkor lesz csak jó, tartalmas, tápláló teje a szoptatós anyának, ha sokat eszik. Ez nem így van!
A várandósság alatt felszedett súlytöbblet tulajdonképpen megalapozza azt a tápanyagraktárt, amely biztosítja az anyatej megfelelő minőségét, és azt az energiát az anyai szervezet számára, ami a tej termelődéséhez, leadásához, és a szoptatáshoz szükséges. Nem kell többet enni, csak a rendszerességre kell törekedni, és legalább 5x változatosan étkezni.

2. Zsíros ételeket, de sokat, hogy jó vastag, tápláló legyen az anyatej, és a baba jól növekedjen. Akár hiszik, akár nem az anyatej összetétele egy meghatározott séma alapján választódik ki a szervezetben. Nem változik az összetétele akkor sem, ha az anya több, vagy kevesebb zsírt fogyaszt. Az anyatej zsírtartalmát, a szervezetben felhalmozott zsírraktárak biztosítják, nem a pillanatnyilag elfogyasztott zsír mennyisége. A sok és zsíros étel csak a szoptató anya súlyát növeli, nem az anyatej minőségét javítja.

3. Puffasztó ételek fogyasztásának tiltása is a tévhitek kategóriájába tartozik. A puffasztó, gázképződést okozó anyagokból (cellulóz, emészthetetlen rostok), felszabaduló gázok inkább csak az anyának okoznak kellemetlenséget, ezek az anyatejbe nem jutnak át, de okozhatnak kellemetlenséget a babának is.
„Mindent lehet enni, de mértékkel” szemléletét követve, és figyelve a baba reakcióit, kialakíthat az anya egy változatos, tápláló, energiagazdag étrendet.

Fontos tudni!
A szoptatás ugyanúgy, mint a várandósság szipolyozza az anyai szervezetet, ezért fontos a szoptatás első pár hónapjában a fokozott vitamin-, ásványi anyag, mikroelem bevitel. Erre bármelyik multivitamin alkalmas, de fontos hogy természetes tápanyagokkal is támogassa az anya szervezetét.

Miben és miért változtasson a szoptatós anya a táplálkozásán?
A szoptatás alatt ugyanúgy kell tartózkodni a károsító anyagoktól, mint a várandósság idején, mert azok átkerülnek az anyatejbe is, mint ahogy a véráram útján a magzati szervezetbe.
Aki szoptat, az ne dohányozzon, tartózkodjon az alkoholtól és a drogok használatától. Ne szedjen ellenőrizetlenül gyógyszert!
De a mérsékletesen fogyasztott kávé, tea, csokoládé kellemesebbé teheti a szoptató anya napjait, segíthet a feszültség oldásában.
Érdemes betartani az egészséges táplálkozás elveit. Törekedni kell a friss zöldségből, gyümölcsből készült ételek fogyasztására. Ha lehet, kerülje a szoptató anya a gyorsételeket, amelyeknek magasabb a zsírtartalma.
Javasolt a finom pékárut felcserélni rostos, teljes kiőrlésű gabonából készült termékekre, ezeknek alacsonyabb a glikémiás indexe* kevésbé terhelik a hasnyálmirigy munkáját. Ugyanezen okokból kellene a répacukrot felváltani mézre, barnacukorra, és az édes, cukros, szénsavas üdítőket tiszta vízre.

* glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz képest, százalékban

Fotó: Freepik


Milisitsné Tátrai Beatrix

Szoptatás

Milisitsné Tátrai Beatrix


2013.04.11