Szülés utáni intimtorna

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


A medencefenék- és gátizmok megerősítése szülés után sokkal fontosabb, mint várandósság alatt. Számos kellemetlen tünet megjelenését megakadályozhatjuk vele, vagy megszabadulhatunk tőle, illetve regenerálhatjuk az eredeti állapotokat.

Így például:
- az akaratlan vizelet-, vagy székletvesztés;
- aranyér visszaszorítása;
- méh-, húgyhólyag-, végbélsüllyedés megakadályozása;
- a hüvely tónusának regenerálódása;
- az orgazmus-készség helyreállítása, fejlesztése.

A szülés utáni regenerálódást már közvetlen a szülés után elkezdhetjük, de csupán néhány, nem túl erőteljes záróizom szorítást végezve, ami segíti a szinte „érzéketlen”, megviselt izmok természetes tónusának helyreállítását, az esetleges gátmetszés gyorsabb gyógyulását a vérkeringés fokozódásával.
Az intenzív gyakorlást, a tematikus erősítő gátizomtorna programot csak 6 hét után, az orvossal egyeztetve, a kontrollvizsgálat után kezdjük, és folytassuk napi rendszerességgel 8-10 héten keresztül. Így vissza tudnak húzódni a gát- és medencefenékizmok közel eredeti helyzetükbe, nem maradnak kismértékben sem megnyúlt állapotban, tónusuk megfelelően rendeződik, és a funkcionális gátizomtorna módszer következtében regenerálódnak a mélyhasizmok is. Az intenzív erősítő program kórházi mérések alapján 10 hét után 285 %-al fejleszti a hüvelyi szorító erőt, és 485%-kal az állóképességet. Ezek megtartására tanácsos napi 3-5 perces fenntartó tréninget végeznünk, ami erősen fogja tartani gátizmainkat egész életünkben.
Javasolt azonban minden szülés után újra végigcsinálni az intenzív, erősítő tornaprogramot!


Gyakorlatok szülés után 6 héttel:

1. Feküdjünk a hátunkra, lábakat behajlítva, húzzuk talpra, kis terpeszben tartva.
Húzzuk össze a végbélzáró- és gátizmokat maximális erővel, majd billentsük fel a medencét úgy, hogy az alhas befelé húzódjon. Tartsuk meg 10 számolásig, majd lazítsunk. Ismételjük 5x.
2. Üljünk törökülésben.
Húzzuk össze a záróizmokat, emeljük meg a gátizmokat félerővel, tartsuk 4 számolásig, majd szorítsunk maximális erővel, tartsuk 4 számolásig, majd engedjük vissza félerőre, tartsuk 4 számolásig, és végül lazítsunk. Ismétlés: 5x


Eredményes tornázást és szép szülést kívánok minden kismamának!


Szerző: Sasvári Éva gyógytornász
(Az Intim Torna- A gátizmok gyógytornája DVD szerzője)

 


Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2008.04.28