Támogatás anyatej és tápszer vásárlására

Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


Támogatás anyatej és tápszer vásárlására

Kiknek jár ingyen az anyatej? Kik és hogyan kaphatnak TB támogatást a tápszer vásárlására? 2012/01 OEP jogszabály: Hatályos: 2012. január 1-től.

A csecsemő legfontosabb tápláléka az anyatej, hiszen tartalmazza mindazt a tápanyagot, amire a kisbabáknak a megfelelő fejlődésükhöz leginkább szükségük van. A csecsemők egészséges fejlődése kiemelkedő társadalmi és egészségpolitikai szempont, illetve önmagában prevenciós célokat is szolgál.

EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI TÁMOGATÁS ANYATEJ VÁSÁRLÁSRA
A kisbabák egészséges fejlődése érdekében rendkívül fontos, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az anyatejhez.
Különböző okoknál fogva előfordul sajnos, hogy az anyuka saját maga, szoptatással nem tudja a szükséges anyatej mennyiséget biztosítani a kisbabája számára. Annak érdekében, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az egészségbiztosítás meghatározott feltételek mellett, a szülészeti ellátás keretében támogatást nyújt az anyatej árához.


A kisbabák speciális táplálkozási igényei kielégítésére, az anyatej ellátáson túl, lehetőség van egészségbiztosítási támogatással tápszert is vásárolni.


Mely esetekben jogosult a csecsemő az anyatej ellátásra?
Az anyatej ellátás az egészségbiztosítás természetbeni ellátása, a csecsemőnek járó egészségügyi szolgáltatás.

A baba a fekvőbeteg gyógyintézeti kezelése alatt, illetve a járóbetegként ellátott csecsemő is jogosult a társadalombiztosítási támogatással nyújtott anyatejre, a következőkben részletezett feltételek teljesülése esetén:

- Az egészségbiztosítás keretében akkor jogosult a csecsemő az anyatejellátásra, ha az anya saját tejével nem tudja táplálni és a baba koraszülött, vagy kis súlyú újszülött.

-    Az érett újszülött és a csecsemő akkor jogosult a támogatott anyatej ellátásra, ha súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban, vagy hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved és az anya nem tudja őt saját tejével táplálni.

- Az a csecsemő is jogosult a támogatott anyatejellátásra, akinek az édesanyja
• fizikailag alkalmatlan az anyatejjel való táplálásra,
• olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
• olyan gyógyszert szed, amely szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt,
• súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
• pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,
• a szoptatás időszakában meghalt, vagy
• a gyermeket elhagyta.


- A csecsemő 8 hónapos koráig a súlyától függetlenül a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátása során, illetve a házi(gyermek)orvos rendelése alapján a járóbeteg-ellátásban is jogosult a térítésmentes anyatejellátásra, ha a saját, illetve az anyja állapota miatt arra jogosult. (2012/01 Hatályos: 2012. január 1-től)


Az anyatejellátás igénybevételének módja
Az anyatej társadalombiztosítási támogatással akkor vehető igénybe, ha azt a gyógyszerek rendeléséhez hasonlóan, a rendelésre jogosult orvos vényen rendeli a csecsemő részére. A vényen a rendelés jogcíméhez kiemelt jogcímet kell megjelölni.
Egy vényen egyszerre a csecsemő táplálásához a vény kiállítása szerinti hónapra elegendő anyatejet lehet rendelni.

Ki írhatja fel a csecsemőnek az anyatejet?
Anyatej rendelésére az egészségbiztosítási pénztárral – gyógyszerrendelésre –szerződést kötött háziorvos és a házi gyermekorvos is jogosult.

Hol lehet hozzájutni az anyatejhez?
A járóbeteg ellátás során rendelt anyatejet az Anyatejgyűjtő Állomásokon, illetve az anyatejet adományozó személytől közvetlenül is igénybe lehet venni.

Anyatej adományozásért mit kap az adományozó?
Az anyatejet adományozó személynek igazolnia kell a közegészségügyi feltételeknek való megfelelését. Ezt az igazolást az anyatejet adományozó anyuka háziorvosa, a gyermekorvos vagy a körzeti védőnő állítja ki. Az anyatejet adományozó nők életkoruktól függetlenül, térítésmentesen vehetik igénybe az anyatej adományozás feltételeként, járványügyi érdekből kötelezoen végzendő szűrővizsgálatokat.
Anyatejet adományozó személy esetén tárgyhónapra tb. támogatással rendelt elszámolásra benyújtott anyatej mennyisége nem haladhatja meg a napi 800 ml-t.
A támogatással igénybe vett, illetve leadott anyatej mennyiségét az ún. átadás-átvételi nyilatkozat igazolja, amelyet az anyatejet adó és az átvevő személy is aláír.

Anyatej átvétele
Ha az anyatejet nem közvetlenül az anyatejet adományozó személytől, hanem az Anyatejgyűjtő Állomáson veszi át az anyuka, akkor az anyatejet átvevő személynek egy átvételi nyilatkozat elnevezésű nyomtatványon aláírásával kell igazolnia az átvett anyatej mennyiségét.
Mindkét nyilatkozatra a társadalombiztosítási támogatás elszámolásához van szükség.TÁPSZER ÁRÁHOZ NYÚJTOTT EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI TÁMOGATÁS
A babák részére TB támogatással felírható tápszer ún. különleges táplálkozási igényt kielégítő (különleges táplálkozási célú) élelmiszernek minősül, és az anyatej helyettesítésére illetve az anyatej mellett, annak kiegészítésére szolgál.

Az anyatej-helyettesítő tápszer: olyan különleges táplálkozási célú élelmiszer, amely önmagában kielégíti a csecsemők tápanyagszükségletét a születést követő első hónapokban, a megfelelő kiegészítő táplálás bevezetéséig;

Az anyatej-kiegészítő tápszer: olyan különleges táplálkozási célú élelmiszer, amely csecsemők táplálására szolgál a megfelelő kiegészítő táplálás bevezetésekor, és amely a fő folyadékelemet alkotja ezen csecsemők fokozatosan változatosabbá váló étrendjében; (2012/01 jogszabály: Hatályos: 2012. január 1-től)

Kinek jár támogatás a tápszerre?
A tápszer árához nyújtott támogatásra akkor jogosult a csecsemő, ha a – TB támogatás rendelésére jogosult – orvos a szakmai szabályok szerint rendeli (felírja) a tápszert. Nem minden tápszer árához jár támogatás, hanem – a gyógyszerek támogatásához hasonlóan – csak azokhoz, amelyeket az OEP a társadalombiztosítási támogatásba befogadott.

Az egyébként támogatással nem rendelhető, de különleges táplálkozási igényt kielégítőnek minosülő tápszer árához az egészségbiztosító méltányosságból támogatást nyújthat, melynek módjáról a gyógyszerek méltányossági alapú támogatásánál található bővebb felvilágosítás.KAPCSOLÓDÓ INTÉZMÉNY:
Anyatejgyűjtő állomás
1131 Budapest, Gyermek tér 2.
Tel: 349-8574
Tel/Fax: 329-3244
Web: 
Anyatejgyűjtő állomás >>

Forrás: OEP

Fotó: Freepik

 


Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


2012.02.21