Tavaszi kreatív foglalkozások óvodásoknak: Így fejlődhet a gyerek szókincse, finommotorikája, koncentrációja

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


Tavaszi kreatív foglalkozások óvodásoknak: Így fejlődhet a gyerek szókincse, finommotorikája, koncentrációja Bár a naptár szerint már régen a tavaszban járunk, az időjárás még mindig a szeszélyes oldalát mutatja, mintha nehezen akarna beindulni a meleg és a jó idő. Mit játszhattok, ha nem lehet kimenni? Tavaszi ötletek. Bár a naptár szerint már régen a tavaszban járunk, az időjárás még mindig a szeszélyes oldalát mutatja, mintha nehezen akarna beindulni a meleg és a jó idő.

A természet azonban már bőven éledezik, egyre több a virág a fákon, réteken, érik az eper és zümmögnek a méhek, darazsak is.


Kép: Pixabay

Ha éppen nincs elég időtök odakint sétálni vagy rossz az időjárás, a Készségfutár bloggere mutat néhány ötletet, amivel hasznosan tölthetitek a napot.
 

Tavaszi kreatív foglalkozások óvodásoknak


Időjárás-jelentés
Beszélgessetek az időjárásról! Amellett, hogy megtanítjátok a kicsiket "small talkolni", egy sokkal nemesebb célt is szolgál ez a feladat, mégpedig a szókincsük fejlesztését.

Mutassatok a gyereknek tavaszi képeket (akár olyat, amelyet közösen rajzoltatok), és beszélgessetek a képen szereplő dolgokról!


Kép: Freepik/brgfx

- Milyen az idő a képen? Milyen az idő tavasszal? Hideg/meleg, napos/felhős, esik az eső/a hó, vagy száraz az idő?
- Mi van még a képen? Nap, fa, levél, virág, fű, folyó, ég, felhő? Mutass rá!
- Miből mennyi van a képen? Hány virágot látsz? Hány ága van a fának? Hány levél van a fán?
- Nevezd meg az összes sárga/zöld/kék dolgot a képen!

Tavasszal újjáéled a természet, így nincs is jobb alkalom arra, hogy a gyerek ismerkedjen a virágokkal, fákkal, állatokkal.

Virágozzék!
Keressetek otthon, a kertben vagy a közeli parkban igazi virágokat, és beszélgessetek róla: milyen színű, milyen illatú, pici/nagy, kerek/hosszúkás, stb… Tetszik-e neki, ha igen, miért? Ha nem, miért nem?


Kép: Rawpixel

Keressetek az interneten vagy mesekönyvekben képeket, rajzokat virágokról. Melyik virág nyílik tavasszal? Össze lehet hasonlítani a képeket azokkal, amiket a kertben láttak.

Számolás virágokkal
Ha a tavaszi virágok eléggé felkeltették a gyerek érdeklődését, akkor ezt mindenképp érdemes kihasználni egy kis gyakorláshoz. A szortírozást, számolást remekül lehet virágos feladatokkal is végeztetni.


Kép: Freepik

Ha van rá lehetőség, akkor rajzoljátok meg közösen, esetleg vágjátok is ki a feladatokhoz szükséges virágokat. Úgy sokkal izgalmasabb, ráadásul fejlődik a finommotorika is, és jóval tovább leköti a gyerekeket.

Válogasd szét a virágokat méret és szín szerint!
Számtalan hasonló feladatot kitalálhatsz még, amiben szortírozni, számolgatni kell. Vond össze színezéssel, rajzolással, virágok kivágásával!

Állatkodás
Gyakoroljátok az állatok neveit ezekkel az aranyos versekkel - 33 mondóka és versike állatokról »

Tájkép
Kérd meg a gyereket, hogy rajzoljon és vágjon ki minél több tavasszal kapcsolatos dolgot. Fát, virágot, állatokat, napocskát, felhőket, bokrokat, stb.

Ha megvannak a kész elemek, ragasszátok fel őket egymás mellé, és alkossatok tájképet belőle. Beszélgessetek róla, hogy mit miért gondol tipikusan tavaszinak!

Tavaszi divat
Kössétek össze a kellemeset a hasznossal, válogassátok át a gyerek szekrényében lévő ruhákat különböző szempontok szerint, hogy gyakoroljátok a tulajdonságaikat (pl. színek, hosszúság, mintázat)!


Kép: Rawpixel

- Válogassátok szét a téli ruhákat a tavasszal is hordhatóktól, és pakoljátok el őket közösen!
- Szedjétek össze a szennyest, és indítsatok el közösen egy mosást!
- Párosítgassatok zoknikat a mosás után!
- Beszéljétek át, melyik évszakban milyen ruhákat hordunk! Használhattok képeket is ehhez, vagy elővehetitek a nyári, őszi és téli ruhákat szemléltetés céljából.

Tavaszi dalok, mondókák, versek
Tavaszi szél vizet áraszt, Süss fel nap, fényes nap, Én kis kertet kerteltem - Tanulgassatok tavaszi dalokat, mondogassatok tavaszi verseket - Itt van 15 csodaszép tavaszköszöntő vers magyar költőktől »

Kézműveskedés: kivágás, rajzolás, gyurmázás
Készítsétek el az évszakkal kapcsolatos legfontosabb felfedezett, tanult elemeket - napocskát sárga kartonból és rojtokból, krepp papírból például. Vécépapír-guriga lehet a fa törzse, a lombja pedig formára vágott karton.

Rajzoljátok meg előre a virágok szárait, és festékes tenyérnyomok legyenek rajta a virágok! Vagy összefestékezett villákkal is fel lehet varázsolni a virágokat a szárakra.


Virágos színező - Kép: Freepik

Gyurma! Készüljön belőle napocska, fa, virág és minél több állat. Néhány jó kis ötlettel 20-féle állatot is megformázhattok gyurmából - Mutatjuk,hogyan »

További képeket találsz a Készségfutár Pinterest oldalán »

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


2021.05.12