Te vinnéd a gyermeked olyan óvó nénihez, aki Down-szindrómás? Ebben az óvodában megteszik!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Te vinnéd a gyermeked olyan óvó nénihez, aki Down-szindrómás? Ebben az óvodában megteszik! A világ másik táján, egy haladó gondolkodású argentin közösségben úgy gondolták, hogy igenis helye van egy olyan óvodának, ahol Down-szindrómás óvónéni foglalkozik nap mint nap a kisgyerekekkel. Ismerd meg Noelia, a Down-szindrómás óvónéni igaz történetét. Noelia az első és egyetlen Down-szindrómás személy Argentínában, aki óvónőként dolgozik, és ezzel vélhetően nem csak a dél-amerikai országban, hanem talán az egész világon is ritkaságnak számít.
 

Te vinnéd a gyermeked olyan óvó nénihez, aki Down-szindrómás? Ebben az óvodában örömmel megteszik!


A 31 éves óvónő csak nevet, amikor eszébe jut, hogy a saját gondozónői gyerekkorában szörnyecskének csúfolták. Már akkoriban az volt az álma, hogy egyszer pedagógus legyen, mert mindig is nagyon szerette a gyerekeket.

Ezért hát óvodapedagógusnak tanult, és 2012-ben kezdett el pedagógus asszisztensként dolgozni. Ma már egy másik óvónővel közösen saját óvódás csoportja van.

- Jó lenne, ha a gyerekek minél több mesét hallgatnának, és ezzel megtanulnának figyelni, mert a társadalomban az embereknek tudniuk kell figyelni egymásra - mondja munkájáról a Down-kóros óvónő.

Te vinnéd a gyermeked olyan óvó nénihez, aki Down-szindrómás? Ebben az óvodában megteszik!
Fotó: Basler Zeitung
 
A Down-szindrómás óvónő pont azt nyújtja a gyerekeknek, amire szükségük van
Az óvoda vezetőségét a fiatal, elhivatott pedagógus tettrekészsége és elszántsága győzte meg arról, hogy a személye jó választás lesz. Természetesen voltak az elképzelésnek ellenzői is, ám sokat vetett a latba, hogy az argentínai Córdoba városának polgármestere az óvónő mellé állt.

- Noélia pont azt nyújtja a gyerekeknek, amire az óvodásoknak a legnagyobb szükségük van: szeretet - fogalmazza meg a lényeget a város elöljárója.
 
Az argentínai város ezzel a példaértékű gesztussal nem is elsősorban az óvónőnek igyekezett kedvezni, hanem sokkal inkább a Down-kóros gyerekeknek. Úgy gondolták, hogy ezáltal az érintett gyerekek nem érzik majd kirekesztve magukat.

- Jár a csoportomba egy kisfiú, aki szintén Down-kóros. Annyira felemelő érzés, hogy valaki pont olyan, mint én - teszi hozzá mosolyogva az óvónő.

Te vinnéd a gyermeked olyan óvó nénihez, aki Down-szindrómás? Ebben az óvodában megteszik!
Fotó: 9news


Down-szindróma - lehetséges vele teljes értékű életet élni?


A Down-szindróma (kevésbé szakszerűen Down‑kór) egy veleszületett kromoszóma-eltérés, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. Középsúlyos vagy enyhe értelmi fogyatékossággal járhat, és különböző testi rendellenességekkel társulhat. A Down-szindróma befolyással van a fizikai és a mentális fejlődésre, ami szerencsére Noelia-nál enyhén alakult, ezért a munkájában ezek nem akadályozzák.

A Down-szindrómás emberek egészségi jellemzői, értelmi és egyéb képességei és személyiségvonásai nagyon különbözőek lehetnek. Általában barátságosak, őszinték és nyíltszívűek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne saját személyiségük, vagy hogy ne reagálnának a környezetükre.

A barátságos és nyíltszívű Noelia igazán szerencsés embernek mondhatja magát az állapota ellenére is, sőt, az a város is, akinek ilyen közössége van - ők nem csak hangoztatják, hanem valóban készek tenni azért, hogy az emberek odafigyeljenek egymásra.
 
Forrás: Külföld / Tagesenzeiger, Wikipédia
Fotó: independent.co.uk

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.02.02