Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt?

Iveszics Tünde

Szoptatás

Iveszics Tünde


Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan arányban előfordulhat tápszert kapóknál is. Védőnő szakértőnk elmondja a legfontosabb dolgokat a tejkiütést illetően. Tejkiütés esetén a kisbaba arcán kiütések láthatóak, amelyek lehetnek elszórtan, vagy egybefolyva akár az egész arcon, fejen, nyakon is. Általában kisebb piros, kicsit kiemelkedő apró göböcskék formájában jelentkezik. Jellemző rá, hogy síráskor, erőlködéskor vörösebb, csúnyább, alváskor, nyugalomban pedig halvány, néha szinte alig látszik.

A babákat ez legtöbbször nem zavarja, még akkor sem, ha nagyon vörösek a kiütések és alváskor is alig halványulnak el. Ha azonban elkezd gennyesedni a folyamat (ekkor a vörösség mellett sárga, pattanásszerű elváltozások láthatóak) jó, ha látja szakember is a kisbabát. Ha azt tapasztalod, hogy a tejkiütés zavarja a babádat, vagy téged nyugtalanít, akkor kezd el kezelni! - tanácsolja Iveszics Tünde védőnő szakértőnk.

A legtöbb esetben a tejkiütés ártalmatlan bőrfolyamat, ami sokáig nem okoz gondot
Én azt szoktam mondani, hogy a bőr a legnagyobb méregtelenítő szervünk, a kiütések pedig azt jelzik, hogy tisztul a szervezet, minden szerv, sejt rendben végzi a maga dolgát. Ok lehet még az immunrendszer és ezzel összefüggésben a bélrendszer éretlensége is, vagy ha a bélrendszerben nem megfelelő az úgynevezett jó baktériumok száma és aránya.

Számtalan oka lehet a tejkiütésnek
Gondolj bele, hogy a baba kis testébe már a méhen belül nagyon sok olyan anyag kerülhet, amitől csak a születés után tud megszabadulni. Ilyenek lehetnek az anyai hormonok, de a várandósan szedett gyógyszerek, vitaminok is. Így, ha ezek kiürülnek, magától elmúlik a tejkiütés.

Egy másik elv szerint a bőr elváltozásai az elhatárolódásról is üzennek. Babáknál ilyen elhatárolódási konfliktus lehet, amikor a szülés után elveszik az anyjától, valamint a fürdetés, öltöztetés körüli „zaklatásnak” megélt események, a külön ágyban alvás miatti egyedüllét, a védtelenség érzése. De ugyanezt válthatja ki, ha az édesanyja érzi azt, hogy megviselte a szülés, hogy egyedül volt, ha hiányzik neki valakinek az ölelése, érintése.

A vörös arcocska oka más is lehet
A vörösség pedig mindig a tüzesség, az akarat kifejezése. Ha arra gondolsz, hogy egy újszülött baba mit szeretne, hogy az van-e minden esetben, amit ő akar, akkor bizonyára te is belátod, hogy nem, hiszen nem is tudja elmondani mit szeretne, csak sírni tud. A legtöbbször akkor enyhülnek ezek a kiütések, amikor a baba szülei már megértik a jelzéseket, felismerik az egyes sírásfajtákat, és a baba is egyre nagyobb biztonságban érzi magát a családban, a világban. Ha az előbb említett lehetőségeket, okokat mind figyelembe vesszük, az a csoda, ha nem vörös minden baba arca.

Tippjeimben elsőként szelíd módszereket javaslok, amelyekből bizonyára te is könnyedén kiválaszthatod a nektek legmegfelelőbbet:

1. Ha szoptatsz, akkor legyen a legelső dolgod, hogy a saját táplálkozásodat vizsgáld meg. A leggyakrabban a fehérjék, elsősorban a tej, tejtermékek,  esetleg a hús, vagy a sok tojásból készült ételek, túl zsíros, fűszeres dolgok, csokoládé, édesség, olajos magvak, citrusfélék szoktak ilyen téren gondot okozni. Tehát, ha ezekből sokat fogyasztasz, akkor érdemes csökkenteni, vagy akár el is hagyni ezeket az élelmiszereket.

2. Következő lépés, hogy figyeld meg hová érhet hozzá a kisbabád arcocskája. Lehet, hogy csak annyi a baj, hogy gyakorta teszed le olyan textilre, ami irritáló a baba érzékeny arcocskája számára. Ez esetben mindig tegyél a baba feje alá egy tiszta, vasalt pelenkát. A pelusokat mindenképpen érzékeny bőrre javasolt mosóporral, mosódióval vagy mosószódával mosd ki, öblítőt ne használj (esetleg hígított ecetet), vagy egyszerűen csak főzd ki őket.

3. Arra is érdemes figyelned, ha felfogod a kicsit, mihez ér hozzá az arca. Előfordulhat, hogy a ruhád anyaga, vagy a tisztításához használt mosószer, öblítő váltja ki a kiütéseket.

4. Néha az apuka (közeli rokon) arcszőrzete (borostás arca, szakálla) okoz irritációt a baba arcán. Emellett a testápolók, krémek esetleg a parfümök, arcszeszek is irritálóak lehetnek.

5. Érdemes azt is megfigyelni ki és mikor puszilgatja a baba arcát, vagy ki, milyen kézzel nyúl hozzá a baba bőréhez (arcához vagy a kis kezéhez). Ez fokozhatja a tüneteket (esetleg be is fertőzheti).

6. Olykor a meleg-érzékenységgel is összefüggésbe szokták hozni a kiütéseket, főleg akkor, ha azok hűvösebb/hidegebb hőmérséklet mellett jelentősen javulnak.


Fotó: Pixabay

Ha a fentieket mind kizártad, következhetnek a különféle szerek, módszerek, amiket ez esetben alkalmazhatsz:

1. Elsőként, szoptatott babánál, anyatejjel kend be naponta többször az arcocskát. A hideg víz mindig enyhíti a tüneteket, babáknál a langyos vizes áttörlés önmagában is jó hatású (a gyakori vízzel való érintkezés viszont bőrszárazságot okozhat, amit ápolókrémmel enyhíthetsz).

Fürdetőszert nem szükséges használnod, esetleg az orvos által felírt Hydrophillicum nonionicumot (ismertebb nevén mosdókenőcsöt), ami némi mesterséges adalékot tartalmaz (kevés paraffin olaj is van benne), de gyengédebb, mint az egyéb, babáknak javasolt fürdetőszerek. Ma már sokféle, valóban bababőr-barát összetételű készítmény kapható (mindig olvasd el az összetételt és kerüld a mesterséges adalékanyagokat tartalmazókat!).

2. Ha kénytelen vagy valamilyen szert használni, akkor nyilvánvalóan a szteroid tartalmú (orvos által javasolt, felírt) krémek mulasztják el leghamarabb a vörösséget. Ezeket a szereket ma már kevesen ajánlják jó szívvel, hiszen ilyen pici korban a szteroidok károsító, hosszú távon akkumulálódó hatását már több vizsgálat is bizonyította. Javaslom, csak akkor dönts emellett, ha úgy látod nincs más választásod, és az alábbiakban javasoltak közül egyik sem vált be. Fontos ez esetben, hogy a lehető legrövidebb ideig használd csak!

3. Kicsit lassúbb gyógyulásra számíthatsz, ha természetes szerekkel kezeled babád arcát. Ezekből néhány tipp, amelyekből választhatsz:  
- Gyógynövények közül a körömvirág, kamilla, vadárvácska vagy a diófalevél forrázattal való áttörölgetés hatásos lehet (gyenge forrázatot készítve naponta többször töröld át gyengéden a baba bőrét vele). Hatékony lehet egyes esetekben az aloe vera (legideálisabb gél vagy spray formában).
- Ha vörös a baba arca, javaslom, hogy konzultálj Schüssler arcdiagnosztával!
- Amennyiben megnyugtat és szükségét érzed, keress fel homeopata orvost!

4. Végül a legfontosabb, amit szinte minden írásomban megemlítek, az anyai szeretet, a sok simogatás, ölelés, puszi, együttlét fontossága. A bőr jelzései esetén ezek különösen fontosak!

Legfontosabb azonban!
Ha nyugtalanít a bőrfolyamat, ha nem vagy abban biztos, hogy, tejkiütésről van szó, mindenképpen mutasd meg a babádat szakembernek (orvosnak, védőnőnek)!

Nos, remélem adtam hasznos ötleteket számodra. Válogass a kínálatból, a legtöbb egymás mellett is jól alkalmazható módszer, szer, hiszen mind természetes, szelíd gyógymód.

Olvasd el ezt is!
Mit tud a babád, kisgyermeked? Melyik életkori szakaszban mi jellemző a babákra? Hogyan indul el a mozgásfejlődés? Mikor mit játszhatsz vele? Kattints a Baba fejlődése rovatban a kisbabád életkorára és olvasd el a tudnivalókat »

Szerző: Iveszics Tünde védőnő
Fotó: Freepik, pixabay

Iveszics Tünde

Szoptatás

Iveszics Tünde


2017.06.26