Természetes szülést a kórházban! - Petíció

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Természetes szülést a kórházban! - Petíció

Természetes szülést a kórházban! – petíció kezdeményezői arra kérnek minden édesanyát, édesapát, várandós kismamát, leendő édesapát, nagyszülőt, hogy ha fontosnak tartják a természetes szülést kontrollált kórházi körülmények között, akkor írják alá a lenti petíciót. (A petíció egy mozdulattal elektronikusan is aláírható – mutatjuk a linket.)

A kezdeményezők azokért az anyákért emelik fel a szavukat, akik nem vállalják vagy vállalhatják az otthonszülést, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy saját testi és lelki képességeiket figyelembe véve szakemberek kontrollálják a szüléseiket, mert a szülés és születés egy életre meghatározó élmény – olvasható az Országos Bábaszövetség felhívásában.

Petíció indult a kórházi természetes szülés érdekében
A kezdeményezők „Természetes szülést a kórházban!” címmel indították el a petíciót, miután több szülészetre is betekintést nyertek. Budapesten ráláttak a Szent Margit, Szent István, I. sz. Női Klinika, Szent Imre szülészeteire, illetve tapasztalataikat összevetették németországi és angliai szülészetek gyakorlatával.

Szülés természetes ritmusban, beavatkozás mentesen – nincs ma ilyen
A mozgalom elindítói, akik ma már kisgyermeküket nevelő édesanyák saját maguk is kipróbálták a medikalizált szemléletű szülést, később pedig mindent megtettek azért, hogy természetes szülés/születésben dolgozó orvosokkal/szülésznőkkel/bábákkal hozhassák világra többi gyermeküket.
Megélték a különbséget e két szemlélet között, és határozottan állítják, hogy mind az anyának, mind a babának meghatározó, hogy ha az állapotuk megengedi, akkor beavatkozásoktól mentesen, a szülés természetes ritmusát tiszteletben tartó, intim környezetben és bánásmódban részesüljenek.
Jelen pillanatban nem lehet ilyen szemléletű kórházat találni Magyarországon.

A petíció célja egy hazai referencia intézmény létrehozása
Ezzel a petícióval szeretnék megmutatni, hogy egy ilyen referencia intézményre ma már komoly társadalmi igény mutatkozik!
Ezért megkérnek minden anyát, apát, nagymamát, nagypapát, leendő anyákat, apákat és mindenkit, aki fontosnak tartja az anyák választási szabadságát, hogy aláírásával támogassa petíciót, hogy az egészségügyi kormányzat tegyen azonnali lépéseket annak érdekében, hogy:

• a szülészeteken maradéktalanul tartsák be a WHO ajánlásait,
• megszülessenek a kórházi természetes szülészeti ellátás jogi szabályai és egészségügyi protokollja,
• legyen ilyen irányú orvosi és szülésznői képzés az egyetemi tanulmányok során,
• valósuljon meg a természetes szülés referencia intézete, azaz a Minisztérium jelöljön ki egy erre megfelelő intézményt a meglévő kórházak közül!
Ne legyenek hátrányos helyzetben azok a szülészeti szakemberek, akik a természetes szülést fontosnak tartják, értünk, gyermekeinkért dolgoznak!
 
A PETÍCIÓ LINKJE>>

2015. február 4-én már több mint 4300-an támogatták a kezdeményezést.

Kép és szöveg: Országos Bábaszövetség

Fotó: Freepik


Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2015.02.11